Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Odpad z vianočného stola pre silné kosti a žiarivo biele zuby: Z koša do lekárničky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú nevyhnutnou súčasťou Vianoc a ich symbolom. Ak vám ostali po sviatkoch vlašské orechy, odložte si pri lúskaní ich škrupiny. Môžete ich totiž využiť vo svoj prospech. Dokážu zatočiť s niektorými zdravotnými problémami!

Popoluška sa tešila z orechov, v ktorých sa ukrývali šaty. No aj pre ostatných sú užitočné! Ich vnútro je chutné a plné zdraviu prospešných látok, hlavne zdravých tukov a omega-3 mastných kyselín. Málokto si preto všíma ich škrupinu, ktorá okamžite putuje do koša. „Obal“ vlašských orechov ukrýva veľký poklad! Má veľkú liečivú silu a dokonca sa používajú v mnohcýh kozmetických produktoch, píše ibtimes.sg.

Čítajte tiež: Zoštíhli pás a odstráni zápal: Sila tohto ovocia nepozná hranice

Neškodia životnému prostrediu a nemajú toxický účinok na ľudské telo. Orechové škrupiny sú naozaj neškodné, o čom vedeli už ľudia v dávnych dobách. Poznali ich užitočné vlastnosti, ktoré využívali pri rôznych zdravotných neduhoch. Pomôžu vtedy, keď vás trápi kašeľ a bolesť hrdla, ale oceníte ich aj pre účinky na vlasy či zuby.

Poradia si s kašľom a prechladnutím

Pripravte si škrupiny z 12-tich orechov, 500 ml vody a med. Najprv umyte škrupiny a následne ich zalejte pollitrom vody. Nechajte lúhovať 12 hodín. Pred každým pitím čaj 5 minút povarte, sceďte a pridajte med. Alebo môžete škrupiny povariť vo vode po dobu 30 minút a potom nechajte 15 minút odstáť. Máte čaj, ktorý je skvelý pri kašli, ale uľaví aj od príznakov chrípky a zbaví vás zahlienenia. 

Vybielia zuby

Tento trik poznali už naši predkovia! Je jasné, že pravidelné čistenie zubov pomáha udržiavať zuby v dobrom stave. Chrup je zdravý a bez zubných kazov. Skúste pridať do zubnej pasty orechové škrupiny rozomleté na prach. Perfektne odstránia zubný povlak a časom aj vybielia zuby. Netlačte však príliš zubnou kefkou, aby ste si nepoškodili zubnú sklovinu. 

Vyčistia pleť

Odteraz budú orechové škrupiny súčasťou kozmetickej taštičky. Pridajte drvené škrupiny do čistiaceho gélu či iného prípravku, ktorým si pravidelne čistíte pleť. V priebehu pár sekúnd máte k dispozícii peelingový prípravok, ktorý vám hĺbkovo vyčistí póry a ozdraví pleť. Výsledkom bude krásna zdravá pleť, ktorá je zbavená nečistôt od make-upu. Pozor však na okolie očí, ktoré je jemnejšie. 

Odpad z vianočného stola
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prevencia osteoporózy

Málokto vie, že orechové škrupiny sú bohatým zdrojom vápnika. Ak budete pravidelne piť čaj zo škrupiniek orechov, nielenže vás zbaví kašľa, ale ochránite sa pred osteoporózou. Doprajte si každý deň 2-3 šálky čaju. 

Proti šedinám

Odvar z škrupín je úžasný na premývanie vlasov. Môžete si ho pripraviť z 12 orechov a pollitra vody. Škrupiny umyte a zalejte teplou vodou. Nechjate odstáť 4 hodiny a po uplynutí ešte polhodiny povarte. Dolievajte vodu, ktorá sa odparuje tak, aby po scedení ostalo pollitra nápoja. Vašej hrive dodá silu, no pomôže aj tým, ktorí majú problémy s vypadávaním vlasov. Dokonca dokáže vrátiť vlasom šedivú farbu. 

Spravte si zábal na vlasy! Rozdrvte škrupiny z 15 orechov na prášok a pridajte extra panenský olivový olej a kvapku vody. Naneste na vlasy a nechajte pôsobiť polhodinu. Potom umyte a tešte sa zo žiarivých vlasov. 

Viac o téme: PotravinyZdraviePrevenciaOrechyŠkrupiny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9