Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zoštíhli pás a odstráni zápal: Sila tohto ovocia nepozná hranice

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chodíte v obchodoch okolo nej, no často ani netušíte, či je to ovocie, alebo zelenina a názov vám tiež nič nehovorí. Reč je o marakuji, inak nazývanej aj passion fruit, alebo múčenka.

Zvonku možno nevyzerá vábne, ale po rozkrojení vás ománi sladkokyslou vôňou. Nielenže je chuťovo výborná, je aj veľmi zdravá. Je plná minerálov a vitamínov skupiny A, B aj C. Malé čierne semienka obalené dužinou obsahujú vlákninu, horčík, fosfor, či železo. Je výborná na trávenie, urýchľuje látkovú výmenu, detoxikuje organizmus a má aj antiseptické účinky.

Čítajte tiež: Zjedli ste priveľa cukru? Rýchla záchrana, ktorá napraví škody

Účinky marakuje

Podľa najnovšej štúdie konzumácia prášku z kôry marakuje prispieva k zníženiu hmotnosti a odbúraniu tuku. Výskum sa uskutočnil na myšiach, ktoré po dobu 10 týždňov dostávali mastnú stravu. Niektoré však prijali aj prášok tohto exotického ovocia. Výsledky ukázali, že hlodavce na konci experimentu vážili o 14 percent menej a mali tiež o 22 percent menej telesného tuku.

Prášok z kôry marakuje je plná živín a antioxidantov. Podľa vedcov z Brazílie pomáha pri chudnutí aj u ľudí.

„Prášok z marakuji je vlastne odpad, ktorý vzniká pri výrobe džúsov,” uviedli vedci z University of Campinas v São Paule, ktorí sa na výskume zúčastnili.

Prášok obsahuje veľké množstvo vlákniny, zasýti a potlačí chuť do jedla. Toto ovocie je bohaté na antioxidanty, ktoré zmierňujú zápal. Jeho konzumáciou sa tak dá predísť obezite, či cukrovke 2. typu.

Zoštíhli pás a odstráni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky výskumu

Tím rozdelil 24 potkanov do troch skupín, jedna bola kŕmená kontrolovanou stravou počas celého trvania štúdie. Dve ďalšie skupiny prijímali potravu s vysokým obsahom tukov, aby boli obézne. Niektorým z nich bol podávaný prášok z marakuje. Podľa výsledkov uverejnených v časopise Nutrition Research mali práve tieto potkany na konci štúdie menej tuku.

Hlodavce nakoniec utratili a vedci im odobrali tkanivá z pečene, ako aj vzorky krvi, ktoré analyzovali. Výsledky ukázali, že potkany, ktoré jedli aj prášok, mali nižšie hladiny proteínov nazývaných cytokíny, ktoré podporujú zápal. Rovnako mali tiež nižšie oxidačné stresové poškodenie.

“Obezitu možno charakterizovať ako stav chronického zápalu a hromadenia tuku, najmä viscerálneho tuku, ktorý zvyšuje oxidačný stres.,” uviedla Milena Morandi Vuolo, vedúca štúdie.

Výsledky ukázali, že prášok z marakuji obsahuje 60 percent vlákniny. Vedci tvrdia, že práve tá môže priamo minimalizovať ukladanie tuku. Znižuje množstvo cukru a tukov, ktoré črevo absorbuje z potravy, a znižuje chuť do jedla. Vláknina je tiež dôležitou súčasťou stravy na reguláciu hladiny cukru v krvi, cholesterolu a krvného tlaku.

Štúdia sa uskutočnila na potkanoch. Napriek tomu vedci tvrdia, že pozitívne účinky vlákniny v potrave majú blahodárny vplyv na zdravie ľudí.

Marakuja, inak nazývaná passion fruit, alebo múčenka. Je plná minerálnych látok, vlákniny, horčíka, železa, fosforu, vitamínov A,B,C. Jej konzumácia je vhodná pre ľudí, ktorí trpia na chudokrvnosť. Má sladkokyslú chuť. Používa sa na prípravu dezertov, kokteilov či nápojov.

Viac o téme: Ovocie ZdravieTukyMarakujaPassion fruit
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9