Chodíte v obchodoch okolo nej, no často ani netušíte, či je to ovocie, alebo zelenina a názov vám tiež nič nehovorí. Reč je o marakuji, inak nazývanej aj passion fruit, alebo múčenka.
Zvonku možno nevyzerá vábne, ale po rozkrojení vás ománi sladkokyslou vôňou. Nielenže je chuťovo výborná, je aj veľmi zdravá. Je plná minerálov a vitamínov skupiny A, B aj C. Malé čierne semienka obalené dužinou obsahujú vlákninu, horčík, fosfor, či železo. Je výborná na trávenie, urýchľuje látkovú výmenu, detoxikuje organizmus a má aj antiseptické účinky.
Čítajte tiež: Zjedli ste priveľa cukru? Rýchla záchrana, ktorá napraví škody
Účinky marakuje
Podľa najnovšej štúdie konzumácia prášku z kôry marakuje prispieva k zníženiu hmotnosti a odbúraniu tuku. Výskum sa uskutočnil na myšiach, ktoré po dobu 10 týždňov dostávali mastnú stravu. Niektoré však prijali aj prášok tohto exotického ovocia. Výsledky ukázali, že hlodavce na konci experimentu vážili o 14 percent menej a mali tiež o 22 percent menej telesného tuku.
Prášok z kôry marakuje je plná živín a antioxidantov. Podľa vedcov z Brazílie pomáha pri chudnutí aj u ľudí.
„Prášok z marakuji je vlastne odpad, ktorý vzniká pri výrobe džúsov,” uviedli vedci z University of Campinas v São Paule, ktorí sa na výskume zúčastnili.
Prášok obsahuje veľké množstvo vlákniny, zasýti a potlačí chuť do jedla. Toto ovocie je bohaté na antioxidanty, ktoré zmierňujú zápal. Jeho konzumáciou sa tak dá predísť obezite, či cukrovke 2. typu.
Výsledky výskumu
Tím rozdelil 24 potkanov do troch skupín, jedna bola kŕmená kontrolovanou stravou počas celého trvania štúdie. Dve ďalšie skupiny prijímali potravu s vysokým obsahom tukov, aby boli obézne. Niektorým z nich bol podávaný prášok z marakuje. Podľa výsledkov uverejnených v časopise Nutrition Research mali práve tieto potkany na konci štúdie menej tuku.
Hlodavce nakoniec utratili a vedci im odobrali tkanivá z pečene, ako aj vzorky krvi, ktoré analyzovali. Výsledky ukázali, že potkany, ktoré jedli aj prášok, mali nižšie hladiny proteínov nazývaných cytokíny, ktoré podporujú zápal. Rovnako mali tiež nižšie oxidačné stresové poškodenie.
“Obezitu možno charakterizovať ako stav chronického zápalu a hromadenia tuku, najmä viscerálneho tuku, ktorý zvyšuje oxidačný stres.,” uviedla Milena Morandi Vuolo, vedúca štúdie.
Výsledky ukázali, že prášok z marakuji obsahuje 60 percent vlákniny. Vedci tvrdia, že práve tá môže priamo minimalizovať ukladanie tuku. Znižuje množstvo cukru a tukov, ktoré črevo absorbuje z potravy, a znižuje chuť do jedla. Vláknina je tiež dôležitou súčasťou stravy na reguláciu hladiny cukru v krvi, cholesterolu a krvného tlaku.
Štúdia sa uskutočnila na potkanoch. Napriek tomu vedci tvrdia, že pozitívne účinky vlákniny v potrave majú blahodárny vplyv na zdravie ľudí.
Marakuja, inak nazývaná passion fruit, alebo múčenka. Je plná minerálnych látok, vlákniny, horčíka, železa, fosforu, vitamínov A,B,C. Jej konzumácia je vhodná pre ľudí, ktorí trpia na chudokrvnosť. Má sladkokyslú chuť. Používa sa na prípravu dezertov, kokteilov či nápojov.