Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Populárna Atkinsonova diéta ako hrozba? Strava s tukmi mení imunitný systém!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Súvislosť stravy s vysokým obsahom tukov a otravou krvi! Na to prišla nová štúdia, ktorá sa zaraďuje medzi ďalšie, potvrdzujúce to, čo bolo už známe. Škodlivosť nezdravej stravy! Tentokrát prichádzajú vedci so šokujúcim odhalením, ako taká strava pôsobí na imunitný systém.

Strava s vysokým obsahom tuku a cukru môže zvýšiť riziko smrti zo vzniku sepsy, ako upozorňujú vedci. Po pozorovaní hlodavcov dospeli výskumníci k záveru, že existuje súvislosť bez ohľadu na zdravie čriev či hmotnosť. Mal by sa však zrealizovať špecifickejší výskum, ktorý by to potvrdil a tým pádom by aj stravovanie s vysokým obsahom tukov, ako slávna Keto diéta či Atkinsonova strava, mohli byť rizikom!

Čítajte tiež: Silu bobkového listu odhalí oheň: Po zapálení bylinky nastanú tieto zmeny!

Vedci tvrdia, že nemocnice by mohli venovať väčšiu pozornosť pacientom s nedostatočnou diétou, aby sa ubezpečili, že nemajú sepsu. Najmenej 46 000 ľudí zomiera každý rok v USA na chorobu, ktorá je imunitnou reakciou na infekciu, čo vedie k zlyhaniu orgánov.

Imunitný systém vtedy funguje inak

Počas štúdie, ktorú viedol Brooke Napier, asistent profesora biológie na Portlandskej štátnej univerzite, boli myši kŕmené dvoma rôznymi stravami. Prvá bola tzv. západná strava, ktorá sa vyznačovala nízkym obsahom vlákniny a vysokým obsahom tuku a cukru. Druhá strava bola klasická strava bohatá na vlákninu. Myši, ktoré konzumovali západnú stravu, vykazovali zvýšenie chronického zápalu, závažnosti sepsy a vyšších úmrtí na choroby ako myši, ktoré boli kŕmené normálnou stravou.

Profesor Napier uviedol, že zistenia naznačujú, že myši mali závažnejšiu sepsu a že zomierajú rýchlejšie kvôli niečomu v ich strave, nie kvôli prírastku hmotnosti alebo baktériám v ich čreve.

Štúdia hovorí, že "strava môže priamo regulovať vrodený imunitný systém prostredníctvom neznámeho mechanizmu".

"Imunitný systém myší na západnej strave vyzeral a fungoval inak. Vyzerá to, že diéta manipuluje s funkciou imunitných buniek, takže ste viac náchylní na sepsu, a potom, keď sa dostanete do sepsy, zomriete rýchlejšie," povedal profesor Napier.

Populárna Atkinsonova diéta ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pomoc nemocniciam

Vedci tvrdia, že zistenia môžu pomôcť nemocniciam sledovať viac stravu pacientov v oblasti intenzívnej starostlivosti, pretože sú viac náchylní na sepsu.

"Ak viete, že diéta s vysokým obsahom tuku a cukru koreluje so zvýšenou citlivosťou na sepsu a zvýšenou úmrtnosťou, keď sú títo pacienti hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti, môžete sa uistiť, že jedia správne tuky a správny pomer tukov. Ak by ste mohli zaviesť určitú diétu, aby ste znížili šance na manipuláciu s imunitným systémom týmto spôsobom, môžete nejako ovplyvniť výsledok," dodal profesor Napier.

Výskum zverejnený v Zborníku Národnej akadémie vied by mohol pomôcť predpovedať, ktorí pacienti sú vystavení vysokému riziku ťažkej sepsy, alebo ktorí môžu potrebovať agresívnejšiu liečbu.

"Môžeme sa pozrieť na ich krv a povedať:" Musíme s nimi zaobchádzať agresívnejšie než s ďalšími, ktorí nemajú chronický zápal a nemajú tieto bunkové populácie v ich krvi," povedal profesor Napier.

Tím teraz skúma, či sú riziká spôsobené špecifickými tukmi v strave.

"Ak sú to tuky v strave, ktoré robia tieto zmeny, potom to bude uplatniteľné na akúkoľvek diétu, ktorá je bohatá na tuky ako ketogénna strava alebo akýkoľvek druh stravy súvisiaci s Atkinsonom," povedal profesor Napier.

Päť ľudí umiera na sepsu každú hodinu v USA a každý štvrtý pacient trpí trvalými zmenami. Vážna sepsa postihuje každý rok viac ako milión Američanov a 15 až 30 percent týchto ľudí zomrie. Príčiny sepsy sú známe ako následky zranenia alebo menšej infekcie a ľudia, ktorí majú najvyššie riziko, sú tí, ktorí majú ochromený zdravotný stav alebo podstupujú lekárske ošetrenie, ktoré oslabuje ich imunitný systém, tiež tí, ktorí sú už v nemocnici a mladí a starší ľudia.

Viac o téme: KrvOtravaImunitaStrataTukyCukrySepsa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9