Kedy z OVOCIA nič mať nebudete? V tomto prípade ich radšej nejedzte

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-02 02:00:00

Mnohí si myslia, že žijú zdravo. Kupujú drahé ovocie či zeleninu v domnienke, že tým prospejú svojmu telu a doplnia dôležité látky v podobe vitamínov a minerálov. Nie vždy je to pravda. Ba práve naopak. Na prvý pohľad zdravé ovocie môže mať v skutočnosti od zdravia ďaleko!

Prečo dať na sezónnosť?

Žiadne ovocie či zelenina sa nerodí po celý rok. Príroda nám ich pekne naplánovala a ponúka po kúskoch. Napriek tomu je ponuka potravín v obchodoch veľmi široká, preto v tomto období zoženieme aj také ovocie ako čučoriedky, maliny, jahody, černice či ríbezle. Kto by im neodolal? A tak naše chladničky plníme ovocím od výmyslu sveta s cieľom, poskytnúť telu to najlepšie. V skutočnosti to však môžu byť len vyhodené peniaze a nášmu telu neposkytnú takmer nič! Odborníci sa zhodujú na jednom: obsah biologicky aktívnych látok v ovocí, ktoré sa dá u nás v obchodoch zakúpiť je závislý od toho, či je práve ovocie sezónne.

Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia v lete: Pijú vodu, no aj tak si škodia!

Podľa odborníka sezónnosť neznamená, či bolo pestované len u nás, ale napr. i v slnečných krajinách. Taktiež záleží na tom, odkiaľ je dovážané, či je pestované s skleníkoch a akým spôsobom, aká bola preprava, či vyhovovala, či ovocie nebolo vysoko chemicky ošetrené a pod. Od všetkých týchto aspektov závisí obsah vitamínov či minerálov v ovocí, tieto biologicky aktívne látky sú veľmi náchylné na teplo, chlad a kontakt s cudzími látkami.

Namiesto vitamínov voda a dusík

Sezóna jahôd alebo čučoriedok je v letných mesiacoch. Keďže tieto plodiny v tomto období prirodzene nerastú, je nezvyčajné jedávať ich teraz v zime. Napriek tomu ich dostať v mnohých obchodoch. No kto by nechcel dávku vitamínov a antioxidantov? Takéto ovocie či zelenina cestujú k nám aj tisícky kilometrov. Niekedy to znamená, že sa nazbierajú ešte nezrelé a dozrievajú po ceste, čím však prichádzajú o množstvo živín. Preto je pravdepodobné, že čučoriedky, ktoré k nám pricestovali z Mexika, nám nemusia priniesť veľa osohu.

Ak sa táto úroveň pestovania, prepravy a uskladnenia zhoršuje, tým sa znižuje obsah biologicky aktívnych látok v týchto dovážaných potravinách. Preto sa veľmi ľahko môže stať, že namiesto čučoriedok, ktoré majú byť plné vitamínov a minerálov, si pochutíme len na vode a dusíku.

Radšej ich zmrazte

Vitamíny stopercentne využijeme pri použití najkratšej cesty - zo záhrady priamo do úst. Nakupujte ovocie a zeleninu na miestnych trhoch. Ak si napr. na černiciach chcete pochutnať aj mimo sezóny, radšej si ich dopredu zmrazte. Dostatok vitamínov, minerálov a živín vám však zabezpečí dodržiavanie sezónnosti. Jar, leto, jeseň i zima nám ponúkajú rôzne sezónne potravinové zázraky. Využite to!

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie prevencia

2020-08-02 02:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia