Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia v lete: Pijú vodu, no aj tak si škodia!

Zdroj: gettyimages.com
2018-06-19 15:20:00

Dostatočná hydratácia je alfou a omegou pevného zdravia. Hlavne v lete sa odporúča venovať pozornosť zvýšenej konzumácii tekutín, ktorá zabráni kolapsu z horúčav. Aj keď už všetci vedia o potrebe pitného režimu, ktorý sa snažia dodržiavať, napriek tomu si škodia, pritom o tom ani len netušia!

Pitný režim je častokrát spomínanou témou v súvislosti so zdravým životným štýlom. Treba naň myslieť hlavne v letných mesiacoch, kedy sme pravidelne vystavovaní vysokým teplotám a horúčavám. Ide o toľko omieľanú tému, že snáď neexistuje nikto, kto by nevedel o dôležitosti pravidelného pitia vody. Preto mnohí nosia so sebou fľašu tekutiny, na pracovnom stole majú pohár vody a pri objednávaní v kaviarni nezabúdajú na osviežujúci citrónovú vodu. Ide o skvelý spôsob, ako zaistiť telu dostatočný prísun tekutín.

Čítajte tiež: Znamenia, ktoré predpovedajú nezastaviteľné ochorenie: Stačí jediný pohľad do očí!

Na druhej strane veľmi záleží na tom, ako pijú počas dňa vodu! Množstvo ľudí totiž zvykne opakovať stále tú istú chybu, kvôli ktorej pripravujú svoje telo o dôležité tekutiny, pritom si myslia pravý opak. Žijú v domnienke, že ich organizmus má zabezpečený prísun vody!

Radšej postupne

Mnohí zvyknú piť tekutiny nárazovo. Zrazu prejde doobedie a až na obed si spomenú, že dnes nič nevypili. Alebo ich zasiahne smäd a sucho v ústach v neskorších hodinách a zrazu do seba vylejú liter vody. Aj keď  by sa to mohlo zdať ako skvelé riešenie, v skutočnosti si tým môžete uškodiť. Nie je nič horšie, ako čakať na smäd, ktorý až neskôr uhasíte. Bohužiaľ, potom už môže byť neskoro. Vaše telo je vtedy dehydrované a hrozí kolaps organizmu. Navyše, postupne ako klesajú zásoby vody vo vašom organizme, začína klesať aj výkonnosť, pridáva sa únava, bolesti hlavy, podráždenosť, závraty, pocit otupenosti a apatie.

Je potrebné ho zavlažovať postupne počas celého dňa, nie nárazovo! Napríklad nový deň môžete začať pohárom teplej vody a takto by ste postupovali s každou pribúdajúcou hodinou. Len tak zabezpečíte organizmu dostatočnú hydratáciu. Inak povedané, keďže cez deň by ste mali vypiť 2-3 litre tekutín, prvú polovicu odporúčaného množstva je dobré vypiť už dopoludnia.

Vedie až k smrti!

Navyše, kanadský tím vedcov upozorňuje na nárazové pitie vody, ktoré sa údajne podľa nich neudrží v tele dostatočne dlho na jeho hydratáciu! Preto odporúčajú pomalé a časté priebežné pitie vody počas celého dňa. Aj keď obličkám zvýšený príjem tekutín neuškodí, keďže filtruje odpadové látky, treba piť priebežne počas celého dňa.

Prevodnenie organizmu môže mať oveľa horšie následky, ako si myslíte! Môže zaťažiť srdce, narušiť jeho činnosť a dokonca spôsobiť smrť. Dôkazom existuje tragický prípad z USA, kde dvadsaťosemročná žena naraz vypila až sedem litrov vody. O niekoľko hodín však na dôsledky nárazového pitia zomrela.

Fotogaléria


Tagy:
voda zdravie pitie nápoje

2018-06-19 15:20:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia