Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nie je jedno, aké omega-3 prijímate: Toto ste o zdravých tukoch nevedeli!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay.com)

Pokiaľ ide o prevenciu rakoviny prsníka, štúdie ukázali, že zvyšovanie príjmu omega-3 mastných kyselín v strave by mohlo pomôcť! Nový výskum však naznačuje, že niektoré druhy omega-3 môžu byť účinnejšie ako ostatné.

Vedci na University of Guelph v Ontáriu v Kanade odhalili, že omega-3 mastné kyseliny z ryby môžu byť až osemkrát účinnejšie na zastavenie vývoja agresívnych nádorov prsníka ako z rastlinných zdrojov. Spoluautor štúdie Prof. David Ma, ktorý v súčasnosti pracuje na oddelení ľudského zdravia a výživových vied na univerzite v Guelph a jeho kolegovia nedávno oznámili svoje zistenia v časopise Journal of Nutritional Biochemistry.

Jedným z najagresívnejších typov rakoviny prsníka je HER2-pozitívny karcinóm prsníka, pri ktorom nádory obsahujú zvýšené hladiny proteínu ľudského epidermálneho rastového faktora 2 (HER2), podporujúceho rast buniek rakoviny prsníka. Približne 25 percent rakoviny prsníka je HER2-pozitívny.

Čítajte tiež: Omyl, z ktorého vznikne časovaná bomba: Deväť potravín, ktoré by ste nemali jesť surové

Predchádzajúci výskum ukázal, že omega-3 mastné kyseliny môžu zabrániť rozvoju rakoviny prsníka, ale sú niektoré typy omega-3 účinnejšie ako ostatné? Prof Ma a kolegovia sa snažili na to prísť!

EPA, DHA najlepšie na zníženie rastu nádoru

V rybacom oleji sa nachádzajú dva typy omega-3 mastných kyselín: kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Tretím typom omega-3 je a-linolénová kyselina (ALA) na báze rastlín, ktorá sa nachádza v sóji, kanolovom oleji a ľanovom semene.

Pre svoju štúdiu prof. Ma a kolegovia porovnávali účinky týchto troch typov omega-3 na vývoj nádoru prsníka u myší, ktoré boli chované na vývoj HER2-pozitívneho karcinómu prsníka.

"Táto štúdia je prvá, ktorá porovnáva potenciál rakovinotvornosti rastlinných a morských derivátov omega-3 na vývoj nádoru prsníka," hovorí prof. Ma a pokračuje: "Existujú dôkazy, že omega-3 z rastlín a morských zdrojov sú pred rakovinou chránené a chceli sme určiť, ktorá forma je účinnejšia."

Najlepším zdrojom omega 3
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: photl.com)

Každá myš bola vystavená jednému z troch rôznych omega-3 mastných kyselín pred narodením, čo umožnilo výskumníkom získať lepšiu predstavu o tom, ako mastné kyseliny ovplyvňujú vývoj nádoru. Tím zistil, že myši vystavené omega-3s EPA a DHA odvodenej z rybieho oleja zaznamenali 60-70-percentné zníženie veľkosti nádoru, rovnako ako 30-percentné zníženie počtu nádorov prsníka.

Rovnaké dávky ALA na báze rastlín nemali taký istý vplyv na nádory prsníka ako EPA a DHA. Aby sa dosiahol rovnaký účinok, museli sa myši vystaviť oveľa vyšším dávkam ALA. Tím zistil, že EPA a DHA boli osemkrát účinnejšie pri prevencii rastu nádorov prsníka ako ALA.

Jedzte týždenne dve až tri porcie rýb

Prof. Ma a jeho tím vysvetľujú, že omega-3 mastné kyseliny môžu zabrániť rozvoju rakoviny aktiváciou špecifických génov, ktoré napomáhajú funkcii imunitného systému. Tá inhibuje dráhy zodpovedné za rast nádorov. Na základe výsledkov výskumníci naznačujú, že EPA a DHA sú pre tento ochranný účinok najlepšie omega-3 mastné kyseliny. Navyše, ženy môžu získať maximum z EPA a DHA tým, že budú konzumovať dve až tri porcie tučných rýb - ako losos, tuniaky a pstruhy.

Prof Ma dodáva, že vajcia a doplnky rybieho tuku sú tiež dobrým zdrojom DHA. V budúcom výskume plánuje tím skúmať, ako tri omega-3 mastné kyseliny ovplyvňujú vývoj iných typov rakoviny prsníka.

"Vidieť významné prínosy omega-3 v boji proti vysoko agresívnej forme rakoviny prsníka," hovorí prof. Ma, "znamená, že omega-3 budú pravdepodobne prospešné pre iné typy rakoviny."

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9