Pokiaľ ide o prevenciu rakoviny prsníka, štúdie ukázali, že zvyšovanie príjmu omega-3 mastných kyselín v strave by mohlo pomôcť! Nový výskum však naznačuje, že niektoré druhy omega-3 môžu byť účinnejšie ako ostatné.
Vedci na University of Guelph v Ontáriu v Kanade odhalili, že omega-3 mastné kyseliny z ryby môžu byť až osemkrát účinnejšie na zastavenie vývoja agresívnych nádorov prsníka ako z rastlinných zdrojov. Spoluautor štúdie Prof. David Ma, ktorý v súčasnosti pracuje na oddelení ľudského zdravia a výživových vied na univerzite v Guelph a jeho kolegovia nedávno oznámili svoje zistenia v časopise Journal of Nutritional Biochemistry.
Jedným z najagresívnejších typov rakoviny prsníka je HER2-pozitívny karcinóm prsníka, pri ktorom nádory obsahujú zvýšené hladiny proteínu ľudského epidermálneho rastového faktora 2 (HER2), podporujúceho rast buniek rakoviny prsníka. Približne 25 percent rakoviny prsníka je HER2-pozitívny.
Čítajte tiež: Omyl, z ktorého vznikne časovaná bomba: Deväť potravín, ktoré by ste nemali jesť surové
Predchádzajúci výskum ukázal, že omega-3 mastné kyseliny môžu zabrániť rozvoju rakoviny prsníka, ale sú niektoré typy omega-3 účinnejšie ako ostatné? Prof Ma a kolegovia sa snažili na to prísť!
EPA, DHA najlepšie na zníženie rastu nádoru
V rybacom oleji sa nachádzajú dva typy omega-3 mastných kyselín: kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Tretím typom omega-3 je a-linolénová kyselina (ALA) na báze rastlín, ktorá sa nachádza v sóji, kanolovom oleji a ľanovom semene.
Pre svoju štúdiu prof. Ma a kolegovia porovnávali účinky týchto troch typov omega-3 na vývoj nádoru prsníka u myší, ktoré boli chované na vývoj HER2-pozitívneho karcinómu prsníka.
"Táto štúdia je prvá, ktorá porovnáva potenciál rakovinotvornosti rastlinných a morských derivátov omega-3 na vývoj nádoru prsníka," hovorí prof. Ma a pokračuje: "Existujú dôkazy, že omega-3 z rastlín a morských zdrojov sú pred rakovinou chránené a chceli sme určiť, ktorá forma je účinnejšia."
Každá myš bola vystavená jednému z troch rôznych omega-3 mastných kyselín pred narodením, čo umožnilo výskumníkom získať lepšiu predstavu o tom, ako mastné kyseliny ovplyvňujú vývoj nádoru. Tím zistil, že myši vystavené omega-3s EPA a DHA odvodenej z rybieho oleja zaznamenali 60-70-percentné zníženie veľkosti nádoru, rovnako ako 30-percentné zníženie počtu nádorov prsníka.
Rovnaké dávky ALA na báze rastlín nemali taký istý vplyv na nádory prsníka ako EPA a DHA. Aby sa dosiahol rovnaký účinok, museli sa myši vystaviť oveľa vyšším dávkam ALA. Tím zistil, že EPA a DHA boli osemkrát účinnejšie pri prevencii rastu nádorov prsníka ako ALA.
Jedzte týždenne dve až tri porcie rýb
Prof. Ma a jeho tím vysvetľujú, že omega-3 mastné kyseliny môžu zabrániť rozvoju rakoviny aktiváciou špecifických génov, ktoré napomáhajú funkcii imunitného systému. Tá inhibuje dráhy zodpovedné za rast nádorov. Na základe výsledkov výskumníci naznačujú, že EPA a DHA sú pre tento ochranný účinok najlepšie omega-3 mastné kyseliny. Navyše, ženy môžu získať maximum z EPA a DHA tým, že budú konzumovať dve až tri porcie tučných rýb - ako losos, tuniaky a pstruhy.
Prof Ma dodáva, že vajcia a doplnky rybieho tuku sú tiež dobrým zdrojom DHA. V budúcom výskume plánuje tím skúmať, ako tri omega-3 mastné kyseliny ovplyvňujú vývoj iných typov rakoviny prsníka.
"Vidieť významné prínosy omega-3 v boji proti vysoko agresívnej forme rakoviny prsníka," hovorí prof. Ma, "znamená, že omega-3 budú pravdepodobne prospešné pre iné typy rakoviny."