Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zistenie, ktoré otrasie vašimi chuťovými návykmi: Zákerný účinok konzumácia syra!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Francúzska či talianska kuchyňa by sa bez neho nepreslávila po celom svete. Syr kraľuje mnohým gurmánskym aj všedným jedlám, ale podľa výskumníkov z Michiganskej univerzity má jeho konzumácia netušený efekt.

Už tušíte, prečo všetci zbožňujeme syr? Vedci tvrdia, že syr obsahuje návykovú látku, ktorá ovplyvňuje mozgové centrá zodpovedné za závislosť. Ak teda neuplynie týždeň či deň, počas ktorého by ste nekonzumovali syr, dôvod už poznáte.

Čítajte viac: Nenápadný, no o to škodlivejší: Skrytý tuk na vás číha tam, kde by ste to nečakali!

Odborníci syrom pripisujú podobné vlastnosti, aké majú chemické návykové látky. Syry obsahujú zvýšené množstvo rafinovaných uhľohydrátov a tukových aditív, vďaka čomu ho zaraďujú medzi potraviny s vysokým glykemickým zaťažením (GL).

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: photl.com)

Do výskumu vedci zapojili približne 500 osôb, aby zistili, ktoré z potravín vyvolávajú návykové správanie. Prišli na to, že so závislosťou sú spojené práve potraviny s vysokým obsahom tuku a glykemickým zaťažením, čo je veľakrát charakteristické pre jedlá s obsahom syra, napríklad pre pizzu. Syr navyše obsahuje mliečnu bielkovinu kazeín, ktorá vzniká pri jeho fermentácii a pôsobí na opiátové receptory v mozgu, ktoré sa aktivujú pri závislosti. Kombinácia týchto faktorov môže mať na svedomí ťažkosti s hmotnosťou a závislosť na jedle. Štúdia bola zverejnená v magazíne PLOS

Viac o téme: ZávislosťSyrStravovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9