Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúci dôsledok pitia horúceho čaju či kávy: Nebezpečná choroba!

Dlhodobá konzumácia horúcich nápojov môže zvýšiť riziko rakoviny pažeráka.
Dlhodobá konzumácia horúcich nápojov môže zvýšiť riziko rakoviny pažeráka. (Zdroj: thinkstock.com)

Horúce nápoje sú pre mnohých bežnou záležitosťou. Pri šálke horúceho čaju sa zahrejú a odpočívajú po náročnom dni a taktiež je pre nich istou formou relaxu šálka kávy. Svetová zdravotnícka organizácia však zdvíha varovný prst a upozorňuje na škodlivosť horúcich nápojov!


Horúce nápoje v zozname „možných karcinogénov“? Agentúra Svetovej zdravotníckej organizácie šokuje výsledkami svojho prieskumu, ktoré hovoria, že všetky veľmi horúce nápoje môžu spôsobiť rakovinu pažeráka. Aj keď sú u mnohých pravidelne súčasťou jedálnička, mali by ich konzumáciu obmedziť.

Predovšetkým v zimných mesiacoch zvykneme vypiť množstvo horúcich nápojov, ktoré nás v mínusových teplotách zahrejú, no pritom ani nevieme, ako si škodíme! Navyše, v Číne, Iráne, Turecku a Argentíne sa podávajú často veľmi horúce tekutiny, takže ľudia v týchto krajinách sú najviac ohrození. Za „príliš vysokú“ je považovaná teplota vyššia než 65 stupňov Celzia, pričom riziko rastie, čím je vyššia. Zistila to Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá skúmala konzumáciu kávy a čaju maté. Ako jej riaditeľ uviedol na pravú mieru, riziková je teplota, nie samotný nápoj.

Všetko s mierou

Podľa odborníka na výživu Ing. Libora Javra aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí, teda aj teraz, ak sa jedná o teplotu konzumovaných potravín resp. nápojov.

„Ak sú nápoje príliš horúce až vrelé a takto ich ľudia konzumujú vo zvýšenej frekvencii, môže dochádzať k neustálemu poškodzovaniu sliznice pažeráka, čo môže mať za následok nábeh na viaceré závažné ochorenia,“ upozorňuje nutričný špecialista.


Kombinácia alkoholu a liekov: Čo sa nám v skutočnosti stane?

Mali by sme byť teda obozretní pri ich pití! Dôležité je nepreháňať to a nedopĺňať nimi tekutiny príliš často.

„Z času na čas sa určite môže každému prihodiť, že vypije niečo vrelé, ale na to je obranný mechanizmus tela, aby signalizoval, že nápoj je horúci, ak teda tento mechanizmus nie je častým pitím vrelých nápojov degenerovaný,“ dodal odborník.

Pomôžu s trávením

Zároveň by sme však nemali zabúdať na konzumáciu teplých nápojov, ktoré majú vplyv na naše zdravie. Pomáhajú s trávením a taktiež sú vhodné pri detoxikácii.

„Teplá voda alebo napr. teplá polievka majú najmä rozhýbať tráviaci trakt, aby sa následne lepšie strávila pevná potrava. Jednoducho povedané, majú rozhýbať trávenie a metabolizmus,“ vysvetlil výživový poradca.

Dostatočný pitný režim nadovšetko

Či už pijete teplé alebo studené nápoje, záleží len na jednom. Na dostatočnom pitnom režime. Môžete obmedziť horúce tekutiny, no ak s nimi zároveň budete prijímať menej vody, škodíte tým svojmu zdraviu oveľa viac ako si myslíte. Organizmus vtedy nefunguje na sto percent a skôr či neskôr môže skolabovať. Zamerajte sa všeobecne na dostatočný pitný režim, do ktorého budú patriť teplé i studené nápoje. 

Čítajte tiež: Z jedálnička vynechala mliečne výrobky: Nastali zmeny, ktoré neočakávala!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9