Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Keď chladnička škodí: Toto ovocie a zelenina v skutočnosti nepatria do chladu!

Pozor na ovocie a zeleninu, nie všetky druhy patria do chladničky.
Pozor na ovocie a zeleninu, nie všetky druhy patria do chladničky. (Zdroj: thinkstock.com)

Každý chce, aby potraviny, ktoré si domov prinesie, vydržali čo najdlhšie a nestratili chuť i vôňu. Chladničku považujú za vhodný spôsob, ako to dosiahnuť. Avšak, nie vždy môže byť tou najlepšou voľbou!

Zelenina a ovocie sú potraviny, ktoré väčšina automaticky ukladá do chladničky. Pritom mnohé z nich ničí chlad! Ktoré z nich patria do špajze alebo na kuchynskú linku?

Banány

Ak budete banány uchovávať v chladničke, nečudujte sa, že ich z nej stále vyťahujete s hnedými škvrnami. Chlad totiž narúša tkanivo šupky. Ak by ste ich nechali napr. na kuchynskej linke, pri izbovej teplote by vydržali až štyri dni. Pozor však na priame slnečné žiarenie. Najideálnejšie miesto je pre ne tmavá a chladnejšia špajza. To isté platí aj pre mango a ananás.

Melón

Je skvelým osviežením hlavne počas horúcich dní. Aj preto ho mnohí zvyknú dávať do chladničky. V tomto sladkom ovocí nájdeme množstvo vitamínov, minerálnych látok a hlavne antioxidantov, o ktoré ho však pripravujete, pokiaľ je vystavený studenému vzduchu.

Cibuľa

Chlad jej neprospieva. Hrozí, že vám ľahko splesnivie a zmäkne. Preto je lepšie suché a tmavé miesto, pokojne aj s nižšou teplotou ako je izbová. Dosiahnete tak vynikajúcu chuť i vôňu.


Dajte svoje kĺby do poriadku: S týmto trikom sa vám to podarí do 7 dní!


Uhorky

Patria medzi najčastejší druh zeleniny, ktorý putuje do chladničky. Bohužiaľ, pripravujete sa tým o jej chuť a arómu. Navyše, v chlade sa táto vodnatá zelenina rýchlo kazí.

Citróny

Týka sa to nielen citrónov, ale aj iných citrusových plodov. Citrónom, pomarančom a grapefruitom vyhovujú mierne izbové teploty, pričom by mali byť na vzduchu v miskách alebo košíkoch. Aj po rozkrojení patria na kuchynský pult, kde vydržia aj týždeň.

Paradajky

Studený vzduch ničí tiež paradajky! Spomaľuje ich dozrievanie a vedie k strate chuti. Ak ich skladujete v chladničke, mení sa ich vnútorná štruktúra a po čase sa stanú múčnatými. Aby mali nejakú chuť, mali by ste ich skladovať v sklenenej miske v komore alebo je skvelým miestom kuchynská linka, kde by boli uložené pri izbovej teplote. Na druhej strane, veľmi záleží na tom, aké paradajky sú kúpené v obchode. Vždy je lepšie siahnuť po tých v záhrade..

Čítajte tiež: Ak budete jesť pečené zemiaky 4-krát týždenne, očakávajte tieto zmeny!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9