Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Päť najčastejších chýb, ktoré robia ľudia pri nakupovaní potravín

Nakupujte potraviny rozumne!
Nakupujte potraviny rozumne! (Zdroj: SITA)

Čudujete sa, že máte plnú chladničku nepotrebných potravín? Alebo ste zistili, že i napriek nákupu nemáte v špajzi nič jedlé? Zrejme robíte pri nakupovaní niečo zle.

1.  Do obchodu chodievate raz za týždeň.

Toto robí množstvo ľudí. Raz za týždeň prichádzajú domov s preplnenými taškami a nádejou, že im potraviny vydržia ešte celý týždeň. Priemerný zákazník ich tak nakúpi viac a ešte k tomu s dlhšou trvanlivosťou. Medzi nimi často bývajú spracované potraviny, ktoré už boli upravené tak, aby boli vhodné na konzumáciu, varenie alebo uskladnenie. Do niektorých sa pridávajú chemikálie, farbivá, prísady či konzervanty, len aby vydržali čo najdlhšie.

Nakoniec sa však aj tak ľudia hnevajú, koľko drahých potravín im hnije v chladničke, keďže sa k nim ešte nestihli dostať.  Pritom by sa dali niektoré z nich zmraziť, ak človek vie, že ich zje neskôr.

Ak budete chodievať na nákup častejšie a kúpte si vždy menej jedla, ušetríte peniaze a budete mať k dispozícii vždy čerstvé potraviny. Vaše brucho i peňaženka budú šťastné.

2. Nákup nemáte naplánovaný.

Väčšina z vás si starostlivo pripraví zoznam potravín. Ale chybou je, že nemáte premyslené, na prípravu akých jedál ich použijete. Pred tým, než pôjdete do obchodu, si premyslite, čo budete potrebovať na prípravu troch jedál denne po dobu 2-3 dní. Nakúpte si ingrediencie len na týchto 9 jedál. V opačnom prípade môžete prísť domov a napriek tomu, nebudete mať čo jesť.

3. Potraviny nakupujte s plným žalúdkom.

Každý vie, že nakupovanie s prázdnym žalúdkom nie je práve najlepší nápad. Stáva sa však aj pravý opak – nakupovanie, keď sme prejedení. Vtedy totiž máme tendenciu kúpiť v obchode hocičo, len nie nič jedlé. Najlepšie je vybrať si zlatú strednú cestu. Nechoďte do obchodu ani s prázdnym, ani s plným žalúdkom.

4. Nakupujete veľa „zdravých“ konzervovaných potravín.

Obchodníci sa radujú z nových potravinárskych výstrelkov. V regáloch je stovka nových spracovaných potravín, ktoré vyzerajú byť naozaj zdravé, ale v skutočnosti je to len obal. Len preto, že sú „bez lepku“ alebo " organické a prírodné " nemusí nutne znamenať, že sú zdravou voľbou. Držte sa ozajstného jedla, a nie takého v balení, ktoré by prežilo snáď aj bombu.

5. Neviete, kedy sa vo vašom obchode doplňujú zásoby.

Kľúčom k nákupu čo najčerstvejších potravín je vedieť, kedy sa vo vašom obchode dopĺňajú zásoby. Opýtajte sa vedúceho predajne, ktoré dni v týždni prídu zásoby potravín a skúste sa opýtať aj na čas. Nie je nič lepšie, ako si kúpiť čerstvé ovocie a zeleninu, či kvalitný zdroj bielkovín – mäso, ktoré práve pribudlo na regáloch potravín.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9