Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo vám to naliali? Spoznajte pravý vianočný punč od patokov

Vychutnajte si na vianočných trhoch pravé varené víno!
Vychutnajte si na vianočných trhoch pravé varené víno! (Zdroj: photl.com)

Punč, varené víno, cigánska pečienka, lokše a skvelá atmosféra. Reč je o obľúbených vianočných trhoch, kam chodí množstvo Slovákov, aby si užili čaro Vianoc. Pre vianočné trhy sú najtypickejšie zahrievacie nápoje, ktoré môžu ľahko pokaziť sviatočnú atmosféru. Samozrejme, že vtedy, ak vám naliali neidentifikovateľný nápoj, ktorý má od punču či vína veľmi ďaleko. Ako spoznáte, že vám skutočne naliali len obyčajné patoky?

 

 

Vianočný punč by nemal byť dobrý len na zahriatie, ale nemala by chýbať aj jeho nezameniteľná chuť.

Nemal by sa variť

Hlavnou zásadou pri punči, varenom víne, ale aj grogu by malo byť, že rum alebo víno sa má liať do nápojov za čerstva. V žiadnom prípade by sa nemal variť, aby sa neodparil alkohol. Bohužiaľ, často sa stáva, že v nápojoch, ponúkajúcich stánky na vianočných trhoch, je chuť alkoholu skoro nebadateľná. Pri mnohých pocítite len sladkú chuť, ak teda vôbec. Navyše, niektoré nápoje bývajú vlažné, čo sa v tomto prípade už nedá hovoriť o zahrievacom punči. Vždy, keď si kúpite nápoj na trhoch, mal by byť horúci.

Pozor na ovocie v punči a škoricu vo víne

Sledujte aj kúsky ovocia v punči! Dostali ste len nakrájané šupy, ktoré majú byť akousi náhradou pomarančov? Čo sa týka vína, nemala by v ňom prerážať škorica. Stáva sa, že sa vo víne použije namiesto celej len práškové korenie.

Radšej v hrnčekoch

Nápoje by sa nemali podávať v platových pohároch, čo rozhodne nepridáva kultúre pitia. Navyše, o škodlivosti plastových nádob na jedlo a pitie sa toho už veľa popísalo. Z plastov sa môžu do nápojov uvoľňovať nebezpečné látky ako napr. bisfenol A, ftaláty a iné. Veľa škodlivých látok sa uvoľňuje z plastov práve pri vyššej teplote, čo možno ani len netušíte, keď si práve vychutnávate svoj obľúbený nápoj.

Punč a víno chutí určite lepšie zo šálok. Nápoje na vianočných trhoch však dostanete takmer vždy len v plastových pohároch. O šálkach môžeme snívať, popr. zájdite na trhy do Viedne, kde je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že dostanete punč v hrnčeku.

Ako majú vyzerať?

Každý stánok, kde nalievajú pravý vianočný punč, by mali byť nachystané poháriky, v ktorých sa v rume maceruje kompótové ovocie. Doň potom prilejú horúcu zmes. Vďaka tomu zostane punč horúci a zostane v ňom zachovaný alkohol. Je pritom jedno, či je víno z hrozna, alebo z nejakého iného ovocia. Najdôležitejšie je, aby bolo kvalitné, čo sa samozrejme varením vylepšiť nedá. Pravé varené víno by nemalo byť príliš sladké a mal by byť cítiť alkohol.

Spravte si ich doma

Punč

Punč je horúci alkoholický nápoj, ktorý sa varí zo šťavy alebo ovocného sirupu s vanilkovým cukrom, vodou a napr. rumom, vínom či koňakom. Existujú desiatky receptov na lahodný punč.

Môžete si ho pripraviť aj doma: potrebujete 0.7 l červeného vína - najlepšie suché, 0.5 l vody, šťava z polky pomaranča, šťava z polky citróna, 0.25 l rumu, 100 g kryštálového cukru, 4 ks celej škorice, klinčeky a pokrájané ovocie - jabĺčka, čerešne, maliny, atď. Vodu s cukrom povarte, kým sa cukor neroztaví, pridajte škoricu, klinčeky, víno, rum, citrónovú a pomarančovú šťavu. Zohrejte a potom podávajte s kúskami ovocia.

Varené víno

Pravé varené víno si pripravíte z 1 litra červeného stolového vína, 4 celých škoríc, 15 klinčekov, 6 PL cukru, kôry z 1 umytého citróna (olúpané pásiky).

Postup je veľmi jednoduchý. Víno zahrejte s cukrom, škoricou, klinčekmi a kôrou. Pozor na to, aby ste ho nevarili. Inak z neho vyprchá alkohol. Nechajte 5 minút odstáť a vyberte korenie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9