Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Merania črevného mikrobiómu priniesli prekvapivé výsledky: Chorí muži majú viac porušený mikrobióm ako ženy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Zdroj: komunikačná agentúra BeeContent/iProbio)

Vedci z renomovanej značky slovenských probiotík iProbio na základe meraní zistili, aké majú chorí ľudia, ktorí po ich probiotikách siahajú, zloženie mikrobiómu. Výsledky ich prekvapili.

Merania boli realizované na vzorke 199 Slovákov, z ktorých bolo 98 dospelých žien, 80 dospelých mužov, 10 chlapcov a 11 dievčat do 18 rokov. Vzorka bola zložená z pacientov, ktorí trpia rôznymi typmi ochorenia tráviaceho traktu alebo duševným ochorením.

 

Najviac poškodený mikrobióm majú muži

Podľa meraní mali porušený mikrobióm takmer všetci, avšak priemerne bola dysbióza horšia u mužov. Až polovica mužov trpela strednou dysbiózou a 12,5 % ťažkou dysbiózou. Strednú dysbiózu mikrobiómu malo 33 % žien a ťažká dysbióza trápi 10 %. Z výsledkov vyplýva, že porušený mikrobióm je dnes pomerne bežný zdravotný problém.

 

Premnožené oportunistické patogény sú problém
Oportunistické patogény sú bežné mikroorganizmy, ktoré pre zdravého jedinca nie sú škodlivé a sú súčasťou mikrobiómu bežného človeka. Problém nastáva práve pri ich premnožení. Podľa výskumu značky iProbio malo premnožené oportunistické patogénne baktérie viac ako 70% ľudí. Tieto baktérie by sa v takýchto množstvách v tele určite nachádzať nemali, pacientom môžu spôsobiť viaceré komplikácie, v našom prípade práve rôzne poruchy trávenia. Rovnako boli namerané u takmer tretiny ľudí vysoké hodnoty prerastania kvasiniek z rodu Candida, ktoré narúšajú chod trávenia a ich potlačenie je veľkou výzvou.” hovorí expert na mikrobióm Martin Haranta.

 

Merania črevného mikrobiómu priniesli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Zdroj: komunikačná agentúra BeeContent/iProbio)

 

Slováci majú nedostatok dôležitých baktérií

Vzorka chlapcov s ADHD bola malá, no u väčšiny možno pozorovať ťažké poškodenie mikrobiómu, dokonca s veľmi špecifickými znakmi. Tento fakt potvrdzuje výsledky medzinárodného výskumu a pomáha vedcom z iProbio optimalizovať intervenciu. Pre mňa sú prekvapujúce 2 zistenia z našich meraní, na ktoré sa sústredíme aj v našom ďalšom vývoji. Prvé je, že len 26% mužov a 36% žien má dostatok baktérií z rodu Bifidobacterium. Tieto baktérie vieme efektívne dopĺňať a podporovať. Ich dlhodobý nedostatok sa ukazuje ako faktor pri vzniku niektorých chronických ochorení. Druhým zistením bol alarmujúci nedostatok baktérií Akkermansia muciniphila, ktorý sa ukázal u viac ako 70% ľudí. Tieto baktérie sú veľmi dôležité a ich nedostatok vedie k rozvoju metabolických porúch a obezity. Naším cieľom je zistiť, prečo majú Slováci týchto baktérií nedostatok a ako ho efektívne riešiť.” hovorí expert na mikrobióm Martin Haranta.

Merania črevného mikrobiómu priniesli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Zdroj: komunikačná agentúra BeeContent/iProbio)

Edukácia lekárov a lekárnikov

Svoje znalosti chcú vedci z iProbio posúvať ďalej, aj preto otvorili Školu mikrobiómu, prostredníctvom ktorej edukujú lekárov a lekárnikov o probiotikách, probiotických kmeňoch a liečení probiotikami. Takáto výučba na Slovensku doposiaľ chýbala. Lekári a lekárnici v škole nemajú predmet, v ktorom by sa probiotikám a mikrobiómu aktívne venovali. Aj z toho dôvodu vedci z iProbio organizujú tiež bezplatné webináre, v ktorých autority rozprávajú o aktuálnych témach z oblasti probiotík. S rovnakým cieľom pripravujú v spolupráci s International probiotic association celosvetovo certifikovaný kurz o mikrobióme a biotikách, ktorý bude zameraný na zdravotníckych profesionálov.

 

Viac o téme: PR článok
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9