Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

DEKORÁCIA, ktorá vyženie ZÁPALY z tela von: Tieto KVETY zabránia OSLABENIU organizmu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektoré druhy kvetov nepatria len do vázy. Okrem toho, že skvele chutia, sú aj plné zdraviu prospešných látok. Ktoré by ste mali ochutnať?

 

Hoci ich väčšina pozná len ako výzdobu, ktorá zútulní a rozžiari každý priestor, mnohé z nich môžete pridať do svojho jedálnička. Ako sa píše na healthline.com, jedlé kvety ponúkajú jedinečný mix chuti a farby, vďaka nim bude váš pokrm chutiť božsky! Mnohé sú navyše výživné a obsahujú silné antioxidanty a protizápalové zlúčeniny, ktoré môžu podporiť zdravie. Môžete ich podávať surové, variť so zeleninou, smažiť, alebo nimi posypať dezerty. Ktoré jedlé kvety by mali skončiť na vašom tanieri?

Čítajte tiež: KVÍZ o tom, čo je v oblasti CHUDNUTIA populárne: Vyznáte sa v DIÉTACH?

1. Ibištek

Rastliny ibišteka rastú v tropickom a subtropickom podnebnom pásme. Kvety bývajú veľké, dosahujú aj 15 centimetrov. Nájdeme ich v širokej škále farieb vrátane červenej, bielej, žltej a v rôznych odtieňoch ružovej. Existujú stovky druhov ibišteka, no najpopulárnejšia jedlá odroda je známa ako roselle alebo Hibiscus sabdariffa. Hoci sa ibištek niekedy pestuje výlučne na okrasné účely, je tiež dobre známy pre svoje kulinárske a liečebné účinky. Kvety sa jedia surové, ale zvyčajne sa používajú do čaju, pochutín, džemu alebo šalátov. Mnohé kultúry pijú čaj z ibišteka pre jeho liečivé vlastnosti. Pomáha znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu.

2. Púpava

Púpavu záhradkári nemajú radi, považujú ju totiž za burinu, ktorej sa ťažko zbaviť. A pritom je v nej ukryté veľké bohatstvo! Je plná rastlinných zlúčenín, o ktorých je známe, že majú silné antioxidačné vlastnosti. Zaujímavé je, že kvety nie sú jedinou časťou púpavy, ktorá sa dá jesť. V skutočnosti sa dá vychutnať každá jedna časť vrátane koreňov, stoniek a listov. Kvety sa môžu konzumovať surové, alebo ako súčasť šalátov. Dokonca ich môžete obaliť a následne vypražiť, dá sa z nich vyrobiť želé aj víno. Z koreňov ľahko pripravíte čaj.

DEKORÁCIA, ktorá vyženie ZÁPALY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Levanduľa

Levanduľa je drevitá, kvetinová bylina pôvodne pestovaná v častiach severnej Afriky a Stredomoria. Je známa svojou výraznou vôňou, ktorá má upokojujúce účinky. Pridáva sa do pečiva, sirupov, likérov, bylinných čajov, suchých korenín a bylinkových zmesí. Môže sa jesť čerstvá alebo sušená a dobre sa kombinuje s rôznymi prísadami, ako sú citrusy, bobule a pikantné bylinky.

4. Zimolez

Existuje takmer 200 druhov zimolezu, ale najbežnejšie sú japonské a lesné odrody. Voňavé kvety, zvyčajne svetložlté alebo biele, obsahujú nektár, ktorý sa dá jesť priamo z kvetu. Po stáročia je súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Kvety a ich extrakt sa požíva alebo aplikuje na pokožku na liečbu rôznych zápalových stavov. V kulinárskom svete sa zo zimolezu najčastejšie pripravuje čaj alebo voňavý, aromatický sirup. Na bobule si však treba dať pozor, niektoré odrody môžu byť toxické, ak sú požité vo veľkých množstvách.

5. Kapucínka

Kapucínka je obľúbená pre svoje pestrofarebné kvety a jedinečnú pikantnú chuť. Listy aj kvety sú jedlé a môžete si ich vychutnať varené alebo v surovom stave. Vyznačuje sa mierne korenistou chuťou. Lievikovité kvety sú zvyčajne jasne oranžové, červené alebo žlté. Sú krásnou ozdobou koláčov, pečiva a šalátov. Obsahujú množstvo minerálov a zdraviu prospešných zlúčenín s antioxidačnými a protizápalovými účinkami.

6. Borák lekársky

Borák lekársky je bylina s jemnými kvetmi v tvare hviezdy. Zvyčajne sú modré, ale môžu byť aj biele alebo ružové. Borák sa používa na liečbu ochorení, vrátane bolesti hrdla alebo kašľa. Taktiež je jedlý. Kvety majú miernu sladkastú chuť, ktorá pripomína uhorku a med. Môžu sa jesť čerstvé, alebo sa dajú použiť ako ozdoba na dezerty a koktaily. Niektorí z nich varia polievky, či omáčky.

7. Portulaka

Portulaka má drobné žlté kvety a husté mäsité listy, oboje sú jedlé a môžu sa konzumovať varené alebo surové. Dlho sa považovala za záhradnú burinu, v poslednej dobe sa však teší veľkej obľube vďaka svojmu bohatému obsahu živín. Je nabitá vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi a najmä omega-3 tukmi. Kvety a listy portulaky sa môžu podávať surové, ale môžu sa tiež dusiť s inou zeleninou, alebo pridávať do polievok.

8. Ruža

Existuje viac ako 150 druhov ruží v takmer akejkoľvek veľkosti a farbe. Najlepšie na tom je, že sú všetky jedlé. Nie všetky však chutia rovnako. Pravidlom pre výber voňavej ruže je, že ak vonia príjemne, pravdepodobne bude aj dobre chutiť! Okvetné lístky ruží majú veľmi aromatickú, kvetinovú a jemne sladkú chuť. Môžu sa konzumovať surové, zamiešať do rôznych ovocných či zelených šalátov alebo v sušenej forme pridať do granoly. Rovnako ako mnohé iné jedlé kvety, ruža ponúka zdravotné výhody. Niektoré výskumy naznačujú, že určité zlúčeniny v ružiach zohrávajú významnú úlohu pri znižovaní úzkosti.

DEKORÁCIA, ktorá vyženie ZÁPALY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Kvety z cukety

Ak ste niekedy pestovali vo svojej záhrade cuketu, pravdepodobne ste si všimli, že má žlté kvety s dlhým, zaobleným tvarom zvončeka. Sú rovnako jedlé, ako samotná cuketa. Môžu sa jesť surové alebo ako súčasť šalátov. Chutia famózne, keď sú naplnené bylinkovým syrom, aj vysmažené do chrumkava.

10. Maceška

Vyzerajú veľmi pekne a príjemne chutia. Macešky majú malé kvety s priemerom asi 5 až 8 centimetrov. Existujú v mnohých farbách, ale najčastejšie sú fialové, modré a žlté. Majú päť prekrývajúcich sa okvetných lístkov s tmavou časťou v strede, ktorá pripomína atramentovú škvrnu. Ich chuť je jemná a svieža. Sú výborným dekoratívnym doplnkom k dezertom, ako pečivo, koláče a sušienky a pridávajú sa do šalátov. Majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

11. Harmanček

Harmanček je kvetina, ktorá sa používa v tradičnej medicíne po stáročia. V medicíne sa často konzumuje na zníženie úzkosti a zlepšenie kvality spánku. Jedlám, s ktorými sa varí, dodáva mierne sladkú, zemitú chuť. Väčšina receptov vyžaduje zahrievanie kvetov v tekutine, aby sa extrahovala ich chuť a bioaktívne zlúčeniny. Listy a kvety sa zvyčajne najskôr sušia, ale môžu sa použiť čerstvé. Najčastejšie sa harmanček používa na čaj, z kvetov sa dajú pripraviť aj sirupy alebo iné nálevy do pečiva, smoothies alebo dezertov.

Viac o téme: KvetyZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9