Nie je žiadnou novinkou, že konzumácia dostatku ovocia a zeleniny predĺži ľudský život. Ochráni pred rakovinou, kardiovaskulárnymi ochoreniami a chorobami dýchacích ciest. Aká porcia má takéto účinky a ktorých druhov zeleniny a ovocia sa to netýka?
Dlhovekosť ukrytá v ovocí a zelenine
Odborníci na výživu už roky odporúčajú konzumáciu vyváženej stravy, ktorá dodá telu potrebné živiny. Medzi základné zložky zdravého stravovania patrí zelenina, ovocie, obilniny, bielkoviny a mliečne výrobky, ako sa píše na sciencedaily.com.
Čítajte tiež: NAJLEPŠIA obilnina spomedzi ostatných: V čom je JEDINEČNÝ tento BEZLEPKOVÝ zázrak!
Vedci skúmali jedálniček takmer 2 miliónov dospelých. Zistili, že tí, ktorí konzumovali konkrétne 2 porcie ovocia a 3 porcie zeleniny denne, žili dlhšie. Výskum bol zverejnený v časopise American Heart Association. Výskumníci sú presvedčení, že strava bohatá na ovocie a zeleninu pomáha znižovať riziko mnohých chronických zdravotných stavov, ktoré sú hlavnými príčinami úmrtí vrátane kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny.
„Údaje od centier ako je Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb však ukazujú, že iba jeden z 10 dospelých ľudí konzumuje dostatok ovocia a zeleniny,“ uviedol hlavný autor štúdie epidemiológ Dong D. Wang.
Podľa neho majú konzumenti veľmi málo informácií o tom, ako je konzumácia ovocia a zeleniny dôležitá pre zdravie.
Netýka sa to všetkých druhov
Analýza jedálničkov od účastníkov odhalila, že tí, čo jedli ovocie a zeleninu 5-krát denne, mali o 12 percent nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby vrátane mozgovej príhody. O 10 percent sa znížilo riziko úmrtia na rakovinu a o 35 percent na respiračné choroby, ako je chronická obštrukčná choroba pľúc. Wang upozornil, že nie všetky potraviny, ktoré by sa dali považovať za ovocie a zeleninu, ponúkajú rovnaké výhody.
„Napríklad škrobová zelenina, ako je hrášok a kukurica, ovocné džúsy a zemiaky, nesúvisia so zníženým rizikom úmrtia,“ konštatoval Wang.
Ako dodal, na druhej strane zelená listová zelenina vrátane špenátu, šalátu a kelu a ovocie bohaté na betakarotén a vitamín C, ako sú citrusové plody a bobule, sú zdraviu prospešné. Podľa neho príjem ovocia a zeleniny 5-krát za deň predstavuje optimálnu hladinu príjmu potrebných vitamínov a minerálov.
„Toto množstvo pravdepodobne ponúka najväčší úžitok z hľadiska prevencie závažných chronických ochorení,“ uviedol.
Poskytuje dôkazy o výhodách
Výskum je obmedzený tým, že je pozorovací. Ukazuje súvislosť medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a rizikom smrti, no neposkytuje priamy vzťah príčiny a následku.
„Odporúčame, aby polovicu každého taniera denne tvorila zelenina alebo ovocie,“ uviedla predsedníčka výboru pre výživu American Heart Association Anne Thorndikeová.
Podľa nej tento výskum poskytuje presvedčivé dôkazy o výhodách konzumácie ovocia a zeleniny pre pevné zdravie.
„Ovocie a zelenina sú zdrojom výživných látok, ktoré sú nevyhnutné, aby naše srdce a telo boli zdravé,“ dodala.
Ktoré ovocie a zelenina posilňujú srdce a zatočia s rakovinou?
- baklažán
- paradajky
- listová zelenina
- hlúbová zelenina
- červená repa
- reďkovky
- špargľa
- avokádo
- bobuľové ovocie
- hrozno
- jablká
- hrušky