Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ovocie a zelenina, ktoré NEMAJÚ vplyv na DLHOVEKOSŤ: Tieto DRUHY treba brať s rezervou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je žiadnou novinkou, že konzumácia dostatku ovocia a zeleniny predĺži ľudský život. Ochráni pred rakovinou, kardiovaskulárnymi ochoreniami a chorobami dýchacích ciest. Aká porcia má takéto účinky a ktorých druhov zeleniny a ovocia sa to netýka?

Dlhovekosť ukrytá v ovocí a zelenine

Odborníci na výživu už roky odporúčajú konzumáciu vyváženej stravy, ktorá dodá telu potrebné živiny. Medzi základné zložky zdravého stravovania patrí zelenina, ovocie, obilniny, bielkoviny a mliečne výrobky, ako sa píše na sciencedaily.com

Čítajte tiež: NAJLEPŠIA obilnina spomedzi ostatných: V čom je JEDINEČNÝ tento BEZLEPKOVÝ zázrak!

Vedci skúmali jedálniček takmer 2 miliónov dospelých. Zistili, že tí, ktorí konzumovali konkrétne 2 porcie ovocia a 3 porcie zeleniny denne, žili dlhšie. Výskum bol zverejnený v časopise American Heart Association. Výskumníci sú presvedčení, že strava bohatá na ovocie a zeleninu pomáha znižovať riziko mnohých chronických zdravotných stavov, ktoré sú hlavnými príčinami úmrtí vrátane kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny.

„Údaje od centier ako je Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb však ukazujú, že iba jeden z 10 dospelých ľudí konzumuje dostatok ovocia a zeleniny,“ uviedol hlavný autor štúdie epidemiológ Dong D. Wang.

Podľa neho majú konzumenti veľmi málo informácií o tom, ako je konzumácia ovocia a zeleniny dôležitá pre zdravie.

Netýka sa to všetkých druhov

Analýza jedálničkov od účastníkov odhalila, že tí, čo jedli ovocie a zeleninu 5-krát denne, mali o 12 percent nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby vrátane mozgovej príhody. O 10 percent sa znížilo riziko úmrtia na rakovinu a o 35 percent na respiračné choroby, ako je chronická obštrukčná choroba pľúc. Wang upozornil, že nie všetky potraviny, ktoré by sa dali považovať za ovocie a zeleninu, ponúkajú rovnaké výhody.

Ovocie a zelenina, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Napríklad škrobová zelenina, ako je hrášok a kukurica, ovocné džúsy a zemiaky, nesúvisia so zníženým rizikom úmrtia,“ konštatoval Wang.

Ako dodal, na druhej strane zelená listová zelenina vrátane špenátu, šalátu a kelu a ovocie bohaté na betakarotén a vitamín C, ako sú citrusové plody a bobule, sú zdraviu prospešné. Podľa neho príjem ovocia a zeleniny 5-krát za deň predstavuje optimálnu hladinu príjmu potrebných vitamínov a minerálov. 

„Toto množstvo pravdepodobne ponúka najväčší úžitok z hľadiska prevencie závažných chronických ochorení,“ uviedol.

Poskytuje dôkazy o výhodách

Výskum je obmedzený tým, že je pozorovací. Ukazuje súvislosť medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a rizikom smrti, no neposkytuje priamy vzťah príčiny a následku. 

„Odporúčame, aby polovicu každého taniera denne tvorila  zelenina alebo ovocie,“ uviedla predsedníčka výboru pre výživu American Heart Association Anne Thorndikeová.

Podľa nej tento výskum poskytuje presvedčivé dôkazy o výhodách konzumácie ovocia a zeleniny pre pevné zdravie. 

Ovocie a zelenina, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ovocie a zelenina sú zdrojom výživných látok, ktoré sú nevyhnutné, aby naše srdce a telo boli zdravé,“ dodala.

Ktoré ovocie a zelenina posilňujú srdce a zatočia s rakovinou?

  • baklažán
  • paradajky
  • listová zelenina
  • hlúbová zelenina
  • červená repa
  • reďkovky
  • špargľa
  • avokádo
  • bobuľové ovocie
  • hrozno
  • jablká
  • hrušky
Viac o téme: ZeleninaOvocie ZdravieStravovaniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9