Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

NAJLEPŠIA obilnina spomedzi ostatných: V čom je JEDINEČNÝ tento BEZLEPKOVÝ zázrak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bol potravinou Inkov a Aztékov, ktorí ho nazývali svätým zrnom. Dnes sa považuje za potravinu budúcnosti. Je bezlepkový, plný bielkovín, vlákniny a mikroživín. Už ste niekedy jedli amarant?

Amarant je považovaný za pseudoobilnina. Nie je ani obilnina, ani zrno, ale semeno podobné quinoe. Malé semienko, ktoré má po uvarení zemitú a orechovú príchuť. Pripravuje sa podobne ako ryža, alebo kaša. 

Čítajte tiež: Kvalitu MASLA z obchodu PREZRADIA tieto TRIKY: 7 spôsobov, ako odhaliť SFALŠOVANÝ výrobok

Vysoký obsah mangánu i železa

Amarant obsahuje veľké množstvo bielkovín a jeho konzumácia je preto obzvlášť výhodná a výživná pre ľudí, ktorí sú vegáni, či vegetariáni. Je bezlepkový a predstavuje skvelú voľbu pre ľudí s celiakiou alebo pre kohokoľvek, kto chce znížiť spotrebu gluténu, proteínu obsiahnutého v pšenici, raži a jačmeni, ako sa píše na thehealthy.com.

„Amarant je nabitý výživnými látkami a minerálmi, ako je vápnik, železo a horčík. Má vysoký obsah bielkovín a vlákniny a dvojnásobné množstvo železa ako pšenica,“ konštatovala registrovaná dietologička Danielle Gaffenová. Je tiež známy antioxidant. „Má obzvlášť vysoký obsah mangánu, ktorý má priaznivý vplyv na funkciou mozgu a chráni telo pred mnohými neurologickými ochoreniami,“ doplnila výživová poradkyňa Jana Mowrerová.

Toto malé semiačko obsahuje tiež veľké množstvo vitamínu K, ktorý je dôležitý pre zdravie srdca.

Výživové hodnoty

Šálka vareného amarantu (246 gramov) obsahuje:

  • 251 kalórií
  • 9,4 g bielkoviny
  • 3,9 g tuky
  • 46 g sacharidy
  • 5,2 mg železa
  • 5,7 g vlákniny
  • 116 mg vápnika
  • 160 mg horčíka
  • 2,1 mg mangánu
  • 364 mg fosforu

Prínosy amarantu pre zdravie

Pretože je nabitý mnohými minerálmi, vitamínmi a mikroživinami, existuje veľa zdravotných výhod, ktoré prináša jeho konzumácia. Pomáha znížiť hladinu cholesterolu, zvyšuje imunitu, optimalizuje hodnoty krvného tlaku a má antianemické účinky.

NAJLEPŠIA obilnina spomedzi ostatných:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bohatý na antioxidanty

Amarant je plný antioxidantov, ktoré pomáhajú telu v ochrane pred škodlivými voľnými radikálmi. Obsahuje tiež fenolové zlúčeniny, ako sú kyselina gallová a rozpustná vláknina, ktoré chránia srdce pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Skrotí zápal

Amarant obsahuje rastlinné zlúčeniny, ktoré bojujú so zápalom.

„Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže amarant znížiť riziko mnohých chronických chorôb, ako sú napríklad srdcové choroby,“ dodáva výživová odborníčka Bansari Acharyaová.

Znižuje hladinu cholesterolu

Výskum naznačuje, že amarant môže tiež znižovať hladinu cholesterolu. Podľa Acharyaovej sa síce mnoho štúdií uskutočnilo len na zvieratách, vzhľadom na priaznivý obsah rozpustnej vlákniny môže prispieť k zníženiu aj u ľudí. 

„Obsahuje veľa vlákniny, ktorá zohráva významnú úlohu nielen pri udržiavaní zdravého zažívacieho systému, ale aj pri znižovaní hladiny cholesterolu,“ dodala.

Pomáha pri chudnutí

Diéta s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny môže znížiť chuť do jedla a pomôcť pri chudnutí. V štúdii publikovanej v roku 2019 v časopise The Journal of Nutrition sa preukázalo, že zvýšenie príjmu vlákniny podporuje chudnutie. Amarant ho má dostatok.

Ako ho jesť?

Amarant je všestranná obilnina, ktorú je možné použiť ako náhradu za ovsené vločky alebo ryžu, pridáva sa do šalátov alebo sa z neho pripravuje pečivo. Jeho milovníci ho pridávajú do polievok aj dusených pokrmov. Varí sa podobne ako ryža, len je potrebné pridať viac vody. Zvyčajne sú to tri šálky na jednu šálku amarantu. Varí sa 20 až 25 minút.

Recept na amarantovú kašu

Šálku amarantu zalejte troma šálkami vody. Priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum, zakryte pokrievkou a nechajte dusiť 20 až 25 minút alebo dovtedy, kým sa voda neabsorbuje. Pred podávaním kašu nechajte päť až 10 minút vychladnúť. Pridajte šálku čučoriedok, 30 gramov vlašských orechov, polovicu čajovej lyžičky vanilky a 1 polievkovú lyžicu medu. Na záver posypte škoricou. Dobrú chuť! 

Viac o téme: ZdraviePotravinaAmarant
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9