Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Malý krôčik ku zdraviu každý deň: Čo pre vaše zdravie spraví jeden jogurt denne?

Jogurt by mali do jedálnička zaradiť každý, prospešný je najmä pre ženy. Prečo? Zobraziť galériu (2)
Jogurt by mali do jedálnička zaradiť každý, prospešný je najmä pre ženy. Prečo? (Zdroj: thinkstock.com)

Niekto si bez jogurtu nevie predstaviť ráno. V mnohých prípadoch je zdravou súčasťou raňajok, či už s musli alebo so sezónnym ovocím. Viete ale, akej chorobe predchádzate tým, že si tento biely zázrak doprajete?

Zmes živých kultúr, ktoré sa v jogurte nachádzajú, môžu jedny považovať za bezvýznamný produkt pre naše zdravie, iní na neho nedajú dopustiť. National Dairy Council prezentoval na konferencii v Phoenixe najnovšie výsledky štúdie.

Podľa ich zistení, ženy, ktoré konzumovali päť a viac porcií jogurtu týždenne mali o 20% nižšie riziko vzniku vysokého krvného tlaku ako ženy, ktoré jedli inú desiatu.

„Som presvedčený, že ide o najväčšiu štúdiu svojho druhu, ktorej sa do dnešného dňa podarilo vyhodnotiť špecifické účinky jogurtu na krvný tlak,“ povedal justin Buendía, doktorand na Boston University School of Medicine.

Jogurt by nemal byť výnimka

Aj ostatné mliečne výrobky si zaslúžia našu pozornosť. Aj im sú pripisované pozitívne účinky na hladinu nášho krvného tlaku. Podľa samotného výskumníka Buendía však nová štúdia hovorí o pozitívnom účinku samotného jogurtu, nie všeobecne mliečnych výrobkov.

Ak sa chceme vyvarovať vysokej hladine krvného tlaku, mali by sme si do jogurtu pridať orechy, lesné plody, do jedálnička ako takého pridať viac zeleniny a ovocia, teda dodržiavať zásady správnej životosprávy bez ohľadu nato, či nás vysoký krvný tlak trápi alebo nie.

Čo považovať za vysoký krvný tlak?

Hydrostatický tlak je tlak vyvíjaný krvou na steny ciev, najvyšší je v aorte a veľkých tepnách. Štandardné hodnoty sú v pokoji 120 mm Hg počas kontrakcie na 80 mm Hg počas uvoľnenia.

V rámci predstavenej štúdie bol za vysoký krvný tlak považované hodnoty vyššie ako 140/90 – táto hodnota je nebezpečná, pretože napína srdce, zvyšuje riziko krvácania do mozgu a obličiek.

Ak sa vysoký krvný tlak nereguluje, môže viesť k viacerým ochoreniam ako srdcové problémy či problémy s obličkami, mŕtvicu či oslepnutie.

Porcia jogurtu v tomto prípade znamená „šálka“ jogurtu, alebo množstvo odpovedajúce veľkosti basseballovej loptičke.

Výskumu sa zúčastnili aj muži, na ich zdravie jogurt nemal až taky signifikatný účinok. Samozrejme, nič sa nestane, pokiaľ budú muži biely jogurt jesť, čo do účinkov je podstatnejší ten na zdravie žien.

Podstatné je ale poznamenať, že pridanie jogurtu do bežného jedálnička nie je liekom na vyliečenie vysokého krvného tlaku, je iba jeho prevenciou. Preto ak vás krvný tlak trápi a liečite sa na neho, spolu s lekárom je najvhodnejšie doplniť jedalniček o zdravé potraviny. Medzi nimi aj jogurt. 

Čítajte tiež: Zjedzte pár orechov a počkajte 4 hodiny: Účinky zdravej maškrty vás presvedčia o jej sile!

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9