Jedinečné tipy, ako sa zbytočne neochudobniť o živiny počas prípravy jedla!

Nepripravujte sa o vzácne živiny pri príprave jedla. Robte bežné úkony s malými obmenami.
Zdroj: Thinkstock.com
2017-02-15 11:30:00

To, že si uvaríte zeleninu alebo kuracie mäso ešte neznamená, že svojmu telu doprajete prísun výživných látok! Mnohí totiž robia banálne chyby pri varení, ktoré znižujú obsah vitamínov, minerálov a iných prospešných živín v jednotlivých potravinách.. A to je veľká škoda!


Takto svojmu telu doprajete maximum!

Zeleninový šalát

V obchode ste kúpili svoju obľúbenú zeleninu, chceli by ste z nej spraviť chutný šalát. Isto u vás nie je novinkou, že ľadový šalát by sme nemali krájať, ale trhať. Skúste ho však tentokrát nahradiť rukolou, špenátom alebo rímskym šalátom. Všetky tieto alternatívy obsahujú oveľa viac vitamínu A a C v dennej odporučanej dávke.

Pri príprave šalátu mnohí zvyknú zeleninu namáčať do vody pred tým, ako ju začnú krájať. Viete však, že je oveľa zdravšie najprv ju umyť pod tečúcou vodou a až potom nakrájať? Tak ju zbytočne neochudobňujte o živiny.

Zelenú zeleninu by ste mali pokvapkať citrónovou šťavou. Vďaka vitamínu C zo šťavy sa železo zo zeleniny dostane rýchlejšie do tela a náledne sa aj rýchlejšie vstrebe.


Takmer každý to robí, pritom sa okráda o spánok: S týmto už v noci prestaňte!


Varená zelenina

Zeleninu by sa mala pred varením nakrájať na hrubšie pásiky. Je to preto, aby sa počas varenia nestratili vitamíny rýchlejšie. Varili ste veľa zeleniny a neviete, čo so zvyškom? Skúste ju rozmixovať na pyré, ktoré vám v chlade vydrží najbližšie dni. Môžete ho použiť ako základ do omáčok alebo ako prílohu k mäsu.

Zemiaky

Viete o tom, že ošúpaný zemiak má menej vitamínu C a železa ako ten, ktorý ste ošúpali? Neošúpaný zemiak obsahuje 18% dennej odporúčanej dávky železa a 48% dennej odporučanej dávky vitamínu C.

Syr a olej či iné zdraviu prospešné „vychytávky“

K zeleninovému šalátu neodmysliteľne patrí syr. Ten sa vhodnou kombináciou s olejom stáva zdraviu prospešný. Olej totiž napomôže telu lepšie absorbovať živiny zo syra.

Soľ by sme mali vymeniť za iné korenia, ako napríklad kurkumu, chilli, rascu, cesnak alebo zázvor. Sú voňavejšie a výživovo lepšie.

Zdravé zálievky by ste si mohli pripraviť aj doma. Vymeňte umelé dressingy za zmixovaný olivový olej a balsamico, ochutený vašou obľúbenou bylinkou!

Čítajte tiež: Odhaľte pravdu o svojej kondícii: Toto o vás prezradí, či ste fit!

2017-02-15 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: goodnessdirect.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia