Štyri choroby, za ktorými sa často skrýva úplne iná diagnóza!

Neignorujte príznaky choroby!
Zdroj: profimedia.sk
2017-02-13 06:00:00

Myslíte si, že sa to v 21. storočí už nemôže stať. Lekári majú k dispozícií toľko technológií, že zámena diagnózy už nepripadá do úvahy. Pravdou však je, že diagnostika závažných ochorení je náročná a často zaváži aj jediný príznak.

Pred časom vyšla štúdia, že až tretina pacientov s diagnostikovanou astmou majú zle určenú diagnózu. Nesprávna diagnostika sa však netýka len astmy. Tieto ochorenia sú zle diagnostikované najčastejšie:

Depresia alebo demencia?

Diagnóza samotnej depresie nie je jednoduchá, mnohí ľudia sa totiž jej liečbe vyhýbajú. Či už si nechcú pripustiť, že ich stav je vážny, alebo majú strach ísť k psychológovi, v našich končinách je depresia ešte stále tabu. Jedným z typických sprievodných znakov depresie je však hypotyreóza – teda stav, keď telo neprodukuje dostatok hormónu tyroxín, ktorý udržuje v rovnováhe všetky telesné funkcie. Jeho nedostatok sa môže prejaviť depresiou či pocitom chladu. Mnohým ženám, ktoré boli liečené na depresiu, neskôr lekári zistili, že netrpia depresia, ale zníženou funkciou štítnej žľazy.

Zároveň si depresiu možno často zmýliť aj s ranou fázou demencie, a to najmä u osôb mladších ako 65 rokov. Depresia a demencia majú mnoho spoločných symptómov, ako je napríklad problém s koncentráciou, výpadky pamäte, apatia či pocity úzkosti.

Menopauza alebo rakovina?

Nepravidelný menzes, návaly potenia, nadúvanie, priberanie – to sú u staršej ženy často príznaky prichádzajúcej menopauzy. Pozor! Nadúvanie a nepravidelná menštruácia je často aj signálom rakoviny vaječníkov, preto neberte nič na ľahkú váhu. Ďalšou, často zamieňanou diagnózou, ktorá má podobné príznaky ako menopauza, môže byť aj znížená funkcia štítnej žľazy či dokonca rakovina lymfatického systému. Je preto nesmierne dôležité nechať sa vyšetriť gynekológom vždy, keď žena stratí či vynechá menštruáciu.


Zmiešala dve bežné suroviny a potom to prišlo: Do týždňa veľká úľava od bolesti kĺbov!


Syndróm dráždivého čreva alebo celiakia?

O podráždenom čreve hovoríme vtedy, keď máme problém s nadúvaním, hnačku, zápchu, kŕče či pretrvávajúce bolesti brucha. Ak však problémy neustupujú, mali by sme vyhľadať odborníka, ktorý vykoná potrebné vyšetrenie. Diagnostika syndrómu dráždivého čreva (IBS) je často veľmi zložitá, pretože jeho príznaky sa pretínajú s príznakmi iných chorôb. Lekár preto musí pri diagnostike postupovať vylučovacou metódou. Často napríklad zistia, že pacient netrpí syndrómom dráždivého čreva, ale celiakiou. Celiakia je stav, keď telo nedokáže spracovať lepok a pacientovi je nasadená bezlepková diéta. Mnoho ľudí však žije s celiakiou celé roky bez toho, aby o nej tušili, pretože pretrvávajúce ťažkosti s trávením pripisujú prejedeniu či podráždenému črevu.

Únava alebo chorá pečeň?

Zvýšenej únave väčšina z nás nevenuje pozornosť a často ju pripisujeme len stresu v práci či preflámovanému víkendu. Dlhodobú únavu by sme však rozhodne nemali ignorovať. Chronickou únavou sa nám totiž telo môže snažiť všeličo naznačiť.

Únava je často prvotným príznakom rôznych druhov rakoviny, boreliózy či dokonca môže signalizovať ochorenie pečene, ako je napríklad žltačka typu C, ktorá sa prenáša infikovanou krvou. Medzi symptómy patrí  únava, bolesti kĺbov či tzv. „mozgová hmla“. Mnoho pacientov však tieto sprievodné príznaky nemá, a preto fakt, že je ich pečeň chorá, zistia až v čase, keď je už orgán trvalo poškodený.

Čítajte tiež: Jednoduchý a rýchly test, ktorý veľa prezradí: Takto zistíte pravdu o svojom tele!

2017-02-13 06:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia