Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vegánska diéta ho zničila: Muž začal jesť mäso, ktoré mu zachránilo život!

Živočíšna strava zachránila mladému mužovi život.
Živočíšna strava zachránila mladému mužovi život. (Zdroj: thinkstock.com)

Britský spisovateľ, päťdesiatjedenročný John Nicholson, bol dlhé roky vegánom. Aj keď sa stravoval veľmi zdravo, trápilo ho veľa zdravotných problémov, vrátane nadváhy a problémov s trávením. Vrátil sa ku konzumácii mäsa a živočíšnych produktov a jeho zdravotný stav sa zlepšil!


​Spisovateľ nejedol mäso dlhých 26 rokov, uprednostňoval len zdravé bioprodukty ako napr. hnedú ryžu, strukoviny, tofu, orechy, ovocie, či zeleninu. Na začiatku nebolo ľahké zvyknúť si na tento typ stravovania, avšak postupne sa to pre neho stalo samozrejmosťou.

Mal zdravotné problémy

Myslel si, že pomáha svojmu zdraviu, napriek tomu trpel častými bolesťami hlavy, priberal na váhe, trpel malátnosťou, mal málo energie, vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol v krvi. A to nie je všetko. Trpel aj problémami s trávením a nakoniec ochorel na syndróm dráždivého čreva!

Vrátil sa k mäsu

John sa rozhodol do stravovania vrátiť mäso a živočíšne výrobky. Najprv si nebol istý, ako jeho telo príjme zmenu v podobe návratu ku konzumácii mäsa. Celých 26 rokov si myslel, že sa vegetariánstvom a vegánstvom vyhne zdravotným problémom a bude mať pevné zdravie.

Prvé mäso po rokoch

Po toľkých rokoch išiel kúpiť mäso na stejk. Mal čudný pocit, ale nutkanie vyskúšať, či mu nepomôže návrat k živočíšnej strave, bolo silnejšie. Jeho prvé mäsové jedlo po 26 rokoch vegánstva mu hneď po prvom súste znovu zachutilo.

Zmenil svoj doterajší postoj

Spisovateľ začal jesť mäso ako kedysi, do svojho jedálnička zaradil mliečne produkty a živočíšne tuky. Zmena nastala aj v príjme obilnín, ktoré predtým výrazne obmedzil a teraz celozrnné pečivo nahradil bežným.

Jedol a chudol

Trávenie Johna sa výrazne upravilo a zmenilo k lepšiemu. Aj syndróm dráždivého čreva, ktorý ho toľké roky trápil, zmizol a najlepšie bolo, že kilogramy začali klesať a chudol.

Posilňovňa každý deň

Úspech v podobe dobrého pocitu zdravia a dostatku síl na seba nenechal dlho čakať. Začal chodiť do posilňovne, na čo dovtedy nemal ani chuť.

Zo zavalitého muža sa konečne stal zdravý muž a život ho začal viac baviť. John Nicholson, ktorý sa živí ako spisovateľ, napísal o svojej zmene knihu s názvom Meet Fix (Liečba mäsom). Rýchlo sa v Británii stala bestsellerom.

Všetkého veľa škodí

Aj keď na svojej vlastnej stránke spisovateľ uvádza, že po tom, čo skončil s vegánstvom a začal konzumovať mäso sa mu zlepšil zdravotný stav, podľa českého portálu Soucitne.cz ho nemožno brať ako príklad človeka, ktorý si ublížil vegánskou diétou. Portál uvádza, že si skôr ublížil neuváženým experimentom a neznalosťou nutričných zásad. Čo však na to povedal slovenský odborník vo výžive?

"Každý človek je individuálny a má aj individuálne potreby, v konkrétnom prípade by sme potrebovali vedieť väčšie špecifikácie k tomu, aby sme usúdili, či mu práve vegánska strava spôsobovala gastrointestinálne problémy. Avšak, je veľká preferencia problematiky u vegánov najmä zvýšeného príjmu vlákniny, čo môže spôsobiť nabobtnanie tejto vlákniny v črevách, čo vedie k obstipácii alebo rôznym nekomfortom v prostredí tráviaceho traktu. Skrátka, všetkého veľa škodí," povedal Ingo Libor Javro.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9