Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dôvody, prečo blúdite v okolí chladničky: Zbavte sa vinníkov, ktorí môžu za váš hlad!

 Prečo niekedy neviete prestať jesť?
Prečo niekedy neviete prestať jesť? (Zdroj: thinkstock.com)

Hľadáte stále niečo pod zub? Otvárate chladničku s tým, či tam náhodou niečo chutné nepribudlo? Pozrite sa, čo je na vine a čo môže spustiť neovládateľnú chuť na všetko, čo sa dá zjesť!

Jedlo je zdrojom energie

Za normálnych okolností cítime hlad vtedy, keď sme jednoducho dlhší čas nič nezjedli. Jedlo je zdrojom energie a udržiava správnu hladinu cukru v krvi. Grelín je hormón, ktorý sa uvoľňuje práve pri hlade. Ak nechcete zbytočne priberať, vaša hladina grelínu by nemala v priebehu dňa príliš kolísať.

Nedostatok spánku

Na pocit hladu má vplyv nedostatok spánku. Keď sme unavení, vtedy prichádza hlad, ktorý častejšie pociťujú ženy. Hladina grelínu sa vtedy zvyšuje, preto máme väčší hlad ako obvykle. Potvrdili to výskumníci z Columbie, ktorí zistili, že ženy s nedostatkom spánku mali väčší hlad ako muži. Keď sme dlho hore, potrebujeme viac energie na udržanie stavu bdenia, ktorú nám  dodajú potraviny. Telo vtedy túži predovšetkým po sacharidoch a cukroch, ako napr. koláče a chlieb, ktoré sú energeticky bohaté.

Menopauza a tehotenstvo

Kolísanie hladiny hormónu progesterónu v menopauze môže tiež spôsobiť väčší hlad u žien. V tehotenstve ide o bežnú vec, s ktorou sa stretáva každá žena. Telo spotrebuje veľa energie, preto tehotné ženy túžia po jedle.

Užívanie antidepresív

Väčšina ľudí, ktorí trpia depresiou, sú natoľko zahltení smútkom a zlou náladou, že strácajú záujem o jedlo. Zaujímavé však je, že užívanie niektorých antidepresív, ktoré obsahujú mirtazapín, môže hlad naopak stimulovať.

"Antidepresíva narúšajú funkciu hypotalamu, časti mozgu, ktorá kontroluje a reguluje chuť do jedla. Preto môže zvýšiť apetít u ľudí, ktorí lieky berú," vysvetľuje psychiater profesor Jonathan Chick.

Antihistaminiká, ktoré ľudia užívajú proti alergián či sennej nádche, majú tiež vplyv na hypotalamus, a teda zvyšujú chuť do jedla.

Modré svetlo

Jasne modré svetlo, ktoré vyžarujú elektronické zariadenia, ako sú niektoré telefóny a tablety, môžu podnecovať chuť do jedla. Dokonca zvyšuje pocit hladu na niekoľko hodín! Krvné testy ukázali, že tí dobrovoľníci, ktorí boli vystavení modrému svetlu, mali v krvi vyššiu hladinu inzulínu a glukózy.

Ako sa zbaviť hladu a schudnúť?

Výbornou potravinou sú vajcia, ktoré vám poskytnú proteíny. Po ich konzumácii budete mať pocit plnosti na dlhšiu dobu.

Podstatnú rolu pri jedení zohrávajú aj farby. Túto skutočnosť môžete využiť vo váš prospech, keď chcete nejaké kilo zhodiť. Fialová, modrá či šedá farba potláčajú chuť na jedlo. Ak sa chcete zbaviť hladu, naložte si na tanier v jednom z týchto odtieňov jedlo a zjete menej! Dokonca aj červená farba spôsobí, že budete cítiť menší hlad. V jednej štúdii dali výskumníci 240 dobrovoľníkom popcorn a čokoládové lupienky. Prvej skupine ich podávali na červenom tanieri a druhej skupine na bielom alebo modrom. Tí, ktorí jedli z červených tanierov zjedli toho celkovo menej!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9