Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Existuje najlepší spôsob umývania zubov? Vedci sa to snažili vypátrať!

Starajte sa o ústnu hygienu a vyvarujete sa nepríjemným chorobám.
Starajte sa o ústnu hygienu a vyvarujete sa nepríjemným chorobám. (Zdroj: thinkstock.com)

Každý deň pri tom strávime niekoľko minút, no robíme to vôbec správne? Starostlivosť o ústnu dutinu, ktorá zahŕňa aj čistenie zubov, je dôležitá nielen z estetického hľadiska, ale najmä zdravotného. Rôzne združenia zubárov a stomatologické spoločnosti sa snažili zistiť, ako si vlastne správne čistiť zuby!


Rôzne rady od rôznych odborníkov

Vedci z University College v Londýne v Anglicku skúmali spôsoby umývania zubov, ktoré odporúčali zubné asociácie z desiatich krajín, výrobcovia zubných pást a tvorcovia zubných kefiek, a taktiež si pozreli informácie v učebniciach, venujúcich sa tejto problematike. Našli celý rad odporúčaní, rôzne techniky čistenia zubov, ako často si treba zuby umývať a ako dlho to má trvať.

Podľa odborníkov musia mať ľudia spoľahlivé informácie o najlepšej metóde umývania zubov. Údajne inú odpoveď na otázku správneho umývania zubov počujú od odborníkov z komory zubných lekárov, inú od výrobcov zubných kefiek a pást a odlišnú od od svojho zubára. Ľudia preto bývajú zmätení.

Výsledkom tejto štúdie, zverejnenej v časopise British Dental Journal, je fakt, že sa v rôznych zdrojoch nachádzajú nekonzistentné a nejednotné odporúčania, ktoré súvisia so starostlivosťou o chrup.

Toto by sme mali dodržiavať

Najspoľahlivejším "zdrojom", od ktorého sa dozviete, ako si správne čistiť zuby je nepochybne lekár. Podľa dentálnej hygieničky Bc. Lenky Brodyovej zo stomatologického centra MySmile je dôležitá nielen častosť a dĺžka čistenia zubov. Nemali by sme zabúdať na techniku a pomôcky na čistenie zubov, ktoré pacientom pri návšteve zubnej ambulancie zvolí dentálna hygienička po kompletnom vyšetrení stavu ústnej hygieny. Každý by mal poznať správnu techniku a tou je stieracia technika od ďasna smerom k žuvacej ploche.

"Neoddeliteľnou súčasťou udržania orálneho zdravia sú pomôcky na čistenie zubov. Zuby si čistíme samozrejme zubnou kefkou, tá však vyčistí len vonkajšie, vnútorné a žuvacie plochy. Plochu, ktorú však nevidíme, tzv. medzizubný priestor, nedokáže vyčistiť a tam najčastejšie vzniká problém. Preto je dôležité pravidelne používať medzizubnú kefku a dentálnu niť, ktoré tak ako zubná kefka by mali byť základom každodennej hygieny. Žiadny chemický prípravok ako napríklad výplach ústnou vodou nenahradí mechanické čistenie," povedala Bc. Lenka Brodyová.

Nič sa nevyrovná pravidelnej domácej a profesionálnej dentálnej hygiene podľa inštruktáže dentálneho hygienika. Jedine to je zárukou zdravých zubov a ďasien!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9