Výskyt myšacieho trusu na regáloch v predajni, potraviny s porušeným obalom či nedostatočná hygiena skladovacích priestorov. Aj to odhalili inšpektori orgánov Štátnej veterinárskej a potravinovej správy SR, ktorí urobili za február 2014 viac ako 3-tisíc úradných kontrol.
Spôsob, akým sa skladujú potraviny, ovplyvňuje ich zdravotnú nezávadnosť a kvalitu. Ako sa u nás skladujú potraviny pred tým, ako sa dostanú k zákazníkom? Budete nemilo prekvapení!
Inšpektori orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR zrealizovali v predošlom mesiaci 3 249 kontrol, pričom zistili nedostatky až v 591 objektoch. Kontrolovali celý potravinový reťazec od primárnych producentov, cez distribútorov až po obchodné siete. Najhoršie dopadli stredné, malé predajne, hypermarkety a supermarkety.
Rozdávali pokuty
Kontrolóri boli nútení uložiť 259 blokových pokút, čo predstavuje až 9 169 eur. Právoplatnosť nadobudlo 84 rozhodnutí v celkovej sume 64 800 eur. Najvyššia pokuta predstavovala neskutočných 8 000 eur.
Nedostatky v rámci úradných kontrol
Vybrané zistené nedostatky v rámci úradných kontrol, nevyhovujúce suroviny, výrobkov a tovaru:
Typ nedostatku | Počet kontrol s nedostatkom | Počet prevádzok | Počet nedostatkov celkom | Množstvo v kg | Cena v € |
Hygiena budov, hygiena prevádzkarne | 164 | 161 | 550 | 0 | 0 |
Hygiena skladovania | 131 | 123 | 298 | 0 | 0 |
Hygiena predaja | 78 | 74 | 151 | 0 | 0 |
Osobná hygiena | 106 | 101 | 125 | 0 | 0 |
Poškodený obal, tovar | 30 | 30 | 100 | 169,751 | 863,53 |
Nevhodné na ľudskú spotrebu | 11 | 11 | 37 | 72,249 | 133,22 |
Klamlivo označené alebo ponúkané na predaj klamlivým spôsobom |
7 | 7 | 14 | 41,922 | 37,64 |
Pozrite sa na niektoré nedostatky, ktoré zistili inšpektori u primárnych výrobcov, distribútorov a priamo v obchodných sieťach:
Nedostatky u primárnych výrobcov
- Výskyt trusu hlodavcov v sklade surovín na palete a pod paletou, za chladiacim zariadením v sklade surovín na podlahe, v sklade múky za paletou na podlahe, v dennej miestnosti zamestnancov za chladiacim zariadením.
- Výskyt trusu hlodavcov spôsobený pravdepodobne nedostatočnou sanitáciou priestorov.
- Príjmové priestory nie sú dostatočne zabezpečené voči vniknutiu hlodavcov - nad celými príjmovými priestormi sú uložené hrady a na nich krytina , ktorá nie je zabezpečená od vonkajšieho prostredia tak, aby nedošlo ku vniknutiu hlodavcov.
- Stena nad krájacím strojom chleba zaplesnená a olúpaná.
- V sklade hotových výrobkov porušené steny a podlahy, výskyt plesne
- Znečistené drevené konštrukcie na chleba vo výrobni, výskyt prachu a nečistôt
Nedostatky u distribútorov
- Nedodržanie teplôt skladovania u mliečnych výrobkoch.
- Skladovanie praženej slnečnice v neschválených priestoroch s pneumatikami, chemickými prostriedkami na ošetrovanie dreva, náhradnými dielmi na auto.
- Poškodené a nefunkčné monitorovacie staničky pre záchyt hlodavcov.
Nedostatky v obchodných sieťach
- Ryža s guľatými zrnkami nevhodná na ľudskú spotrebu pre prítomnosť živých škodcov, ich výlučkov, zámotkov a pavučín.
- Strop manipulačnej chodby je necelistvý, vetracie otvory nie sú v dostatočnej miere chránené pred vniknutím hlodavcov a v jednom prípade na vetracom otvore chýba mriežka.
- Dvere na príjmovej rampe nie sú zabezpečené proti vnikaniu škodcov z vonkajšieho prostredia.
- Znečistené nákupné vozíky trusom vtákov.
- Výskyt myšacieho trusu na regáloch v predajni.
- Nedodržanie osobnej hygieny pri krájaní mäsových výrobkov, ale i pri manipulácii s chladeným nebaleným mäsom..
- Predavačka pri manipulácii s nebalenými mäsovými a pekárenskými výrobkami nepoužívala jednorazové ochranné rukavice, igelitové vrecúška a nemala pokrývku hlavy.
- Potraviny s porušeným obalom.
- Predaj 22 druhov potravín po uplynutí dátumu spotrebu/dátumu minimálnej trvanlivosti.
Ktoré potraviny nevyhoveli?
U konkrétnych výrobkov, ktoré si bežne kupujeme v obchodoch, zistili kontrolóri šokujúce fakty! Napríklad na základe vzorky z medu odhalili jeho netypickú vôňu a chuť, navyše hydroxymetylfurfural bol nad stanovený limit. Ide o ukazovateľa „čerstvosti“ medu. Starý či prehriaty med v priebehu výroby má hodnoty tejto látky vyššie, než čerstvo vytočený med.
Párky tiež nedopadli práve najlepšie. Vzorky jedného produktu ukázali inú vôňu, ktorá bola nepríjemná, po prebiehajúcom mikrobiálnom stave! Hlávková kapusta zase mala prekročený obsah Thiophane methylu - reziduá pesticídov. Zmena farby, vzhľadu a vône bola zaznamenaná u sardiniek.