Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rúti sa na nás víkendový syndróm: Pozrite sa, čomu budeme čeliť

Cez víkend sme viac unavení a bolí nás hlava, ako cez týždeň.
Cez víkend sme viac unavení a bolí nás hlava, ako cez týždeň. (Zdroj: photl.com)

Konečne piatok! Aj vy sa tešíte na sobotu a nedeľu? Pripravte sa však na problémy, práve víkend totiž patrí k najrizikovejším častiam týždňa. Môžu vás postihnúť nepríjemné zdravotné ťažkosti.

Narušený režim

Približne osem percent ľudí trpí tzv. víkendovým syndrómom. Odborníci upozorňujú, že práve cez voľné dni sa cítime ešte horšie, ako inokedy. Cez víkend sa nám každodenný režim pracovných povinností ruší, na čo si niektorí nevedia zvyknúť a jednoducho nedokážu „prepnúť“. Často trpia bolesťami hlavy, migrénou a inými neurologickými problémami, ktoré sa behom voľných dní stále zhoršujú. Dokonca je dokázané, že sa počas oddychových dní zvyšuje počet epileptických záchvatov.

Veľa spánku = Bolesť hlavy

Mnohí využijú sobotu a nedeľu na spánok. Pozrú si film do neskorých hodín dávno po tom, ako normálne chodia spať cez týždeň. Potom vyspávajú až do obeda nasledujúceho dňa. Chcú dohnať to, čo behom týždňa zameškali, preto si doprajú viac spánku ako obvykle. Faktom je, že z prespania bolí hlava a chrbtica. Keďže v posteli strávite viac času ako obvykle, chrbtica je dlhšiu dobu v neprirodzenej polohe. Preto hrozí zatuhnutie chrbtového svalstva a iných svalov.   

Ohrozené je srdce

Počuli ste už o syndróme sviatočného srdca? Víkend má totiž údajne vplyv aj na srdcový rytmus. Že ide o nezmysel? Niečo na tom skutočne je! V mnohých prípadoch totiž je na vine následok piatočného alebo sobotné popíjania alkoholu. Stres, vyčerpanie a dehydratácia spôsobuje srdcovú arytmiu a palpitáciu, teda búšenie srdca. Ide o nepríjemný pocit silnejšej, rýchlejšej alebo aj nepravidelnej činnosti srdca Sú to najčastejšie ťažkosti pacientov prichádzajúcich vyšetrenie k internistovi alebo kardiológovi.

Ďalšie zdravotné komplikácie

Odborníci uvádzajú, že víkendový syndróm spôsobuje:

  • Väčšiu únavu.
  • Bolesť brucha.
  • Bolesť svalov a kĺbov.
  • Podráždenosť.
  • Nervozitu.
  • Nespokojnosť, stres.

Poľavíme v stravovaní

Víkend je rizikový aj čo sa týka stravovania. Väčšina ľudí zvykne poľaviť v zdravej strave práve cez voľné dni. Vtedy máme menej povinností a viac času, preto si doprajeme viac a v nevhodnom zložení, čo potvrdil medzinárodný projekt Calerie (Celkové zhodnotenie vplyvu dlhodobého zníženého príjmu energie). Ten preukázal, že najviac kalórií prijmeme práve v sobotu a nedeľu. Ak niekto drží diétu, počas voľných dní ju poruší!

Dobrou správou je, že vo väčšine prípadoch začiatok nového pracovného týždňa dá zase všetko do poriadku.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9