Toto vás zaskočí: Pravdy a klamstvá o detoxikácii (1. časť)

Využite jarné obdobie a prečistite si telo detoxikáciou! (Ilustračná fotografia)
Zdroj: photl.com
2014-03-07 20:00:00

Detoxikácia je po diétach druhá najväčšia téma, v ktorej sa vyskytuje najviac klamstiev a bludov. Skôr než budete čítať nasledujúce tvrdenia z časopisov, letákov, internetu a moje komentáre, prečítajte si niekoľko zaujímavých odpovedí, ktoré na moje otázky za vás poskytol prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Doc. MUDr. Ľubomír Jurgoš, PhD.

 

Ako dlho už vykonávate kolonoskopické vyšetrenia hrubého čreva?
Viac ako 15 rokov.

Koľko takýchto vyšetrení ste za toto obdobie urobili?
Vyše 300.

Koľko hrubých čriev plných „nánosov a špiny“ ste za ten čas videli?
Žiadne.

Nemôže to byť spôsobené tým, že sa pacient pred kolonoskopiou dva až tri dni čistí preháňadlami?
Ak by boli v človeku mnohoročné nánosy a špina, tak tie tri dni ľahkých laxatív by s tým nič neurobili. V príprave na vyšetrenie ide len o to, aby sa pacient zbavil zvyškov stolice z posledných dní. A potom ostane črevo čisté.

Stále váhate, či potrebujete detox? Ak sa vás týka aspoň jeden z predchádzajúcich negatív, ste vhodným kandidátom.
Je tam uvedený celý zoznam rôznych „príznakov intoxikácie“ (naozaj nestál za to, aby tu bol prepísaný) a ja som si istý, že aj vy by ste boli podľa neho absolútne „vhodným kandidátom“ na detoxikáciu. Takže: ak si nekúpite to, čo tento píár článok odporúčal, a nepodniknete poriadnu detoxikáciu, musíte počítať s tým, že máte pred sebou už iba tak pol roka života, alebo že vaša pečeň bude tým prvým orgánom, ktorý si odskočí do pitevne.

Som presvedčený, že aj bez detoxikácie je možné byť zdravým človekom. A myslím si tiež, že rôzne detoxikačné prostriedky, manévre, prístroje a praktiky využívajú podobný princíp ako predaj cirkevných odpustkov v stredoveku: keďže ste spáchali zlé skutky (ničili ste si svoje telo a zdravie), zachránia vás odpustky (detoxikačná vanička, črevná sprcha, preháňadlá, vláknina v prášku, detoxikačné tabletky, prášky a nápoje). Nevedú človeka k odstraňovaniu príčin, ale k odstraňovaniu následkov. Paradoxné je, že mnohí zástancovia bizarných detoxikačných praktík presne toto vyčítajú modernej medicíne.

Tri dni na detoxikáciu stačia!
Stačia. Stačí aj hodina. To závisí od toho, čo ideme detoxikovať a aké kritérium detoxikácie si stanovíme. Zbaviť sa všetkých toxínov a „toxínov“ je však možné iba v rozprávke o Starej Toxibabe a 40 gumených medvedíkoch. (A v príbalových letákoch niektorých „doplnkov výživy“ a „detoxikačných prístrojov“.)

Hlavnou zložkou detoxikačného nápoja je brusnicová šťava. Obsahuje veľa organických kyselín a bio-aktívnych látok, ktoré detoxikáciu pečene aktivujú.
Brusnice patria k ovociu s najväčším obsahom biologicky aktívnych látok. Dajte si však pozor na prípravky, ktoré obsahujú brusnicové zložky, pretože „pridanie“ brusníc je často iba lacný komerčný ťah. Aby boli brusnice v nejakom prípravku účinné, musí byť v jednej dávke ekvivalent aspoň niekoľkých gramov čerstvého ovocia. Ak váš prípravok neobsahuje informáciu o presnom obsahu účinných látok a ich dostatočné množstvo, dajte si radšej sušené brusnice, alebo si kúpte o jeden balík jahôd či černíc viac.

Zeler stonkový má len 7 kcal, zato výbornú čistiacu schopnosť. Odbúra z tela všetky toxíny.
Už určite viete, že tie najhoršie toxíny sa viažu v tukovom tkanive, lenže stonkový zeler iba zvyšuje prietok krvi obličkami (pomáha vylučovať odpadové látky prítomné v krvi), ale necháva tukové tkanivo nedotknuté. Takže to znamená, že vás nemôže zbaviť „všetkých toxínov“ – najmä nie, ak niekde na návšteve zjete horko-ťažko dve zelerové paličky namočené do horčice alebo majonézy. Inak je to výborná zelenina, ktorou sa dá účinne znižovať krvný tlak.

V období detoxu si dávajte predovšetkým hydina pripravovanú na grile alebo vo voku. Myslite na vajíčka, na grilované alebo v rúre pečené ryby.
Ak by autori tohoto odporúčania poznali situáciu, v akej vyrastá brojlerové kura alebo morka, a keby poznali zloženie ich krmiva a pridávaných chemikálií, nikdy by nemohli niečo podobné napísať. A vajíčka? Vaječný bielok patrí k najsilnejším alergénom. A ryby? Ryby – či už morské, alebo sladkovodné – žijú v prostredí, z ktorého sme si urobili stoku svojho života a ich telá obsahujú koncentrát toho odpadu, ktorý vypúšťame do vody. (Faktom ale je, že ak budete na vajíčka a ryby iba „myslet“, veľa toxínov sa z nich do vás nedostane.)

Nie, nehovorím, že tieto potraviny nesmiete jesť, ale ak ich jete, nenechajte si zaväzovať oči pred pravdou. Pravda totiž je, že všetky živočíšne potraviny, ktoré produkuje masová (nemyslím mäsová) živočíšna výroba a rybolov, obsahujú viac toxínov ako rastlinné potraviny. Prinajmenšom preto, lebo 1) zvieratá majú v sebe viac tuku ako rastliny a práve tuk koncentruje ťažké kovy a zvyšky rôznych pesticídov a hormónov a 2) zvieratá jedia rastliny, a tak sa tie škodliviny z rastlín hromadia v tuku zvierat.

Guttalax: zápcha postihuje na Slovensku až 32 % žien a 23 % mužov.
Hm, a závislosť od Guttalaxu pri jeho dennom a dlhodobom užívaní (už po 14 dňoch) môže postihnúť až 100 % mužov a žien.

Z tela sa vyplavujú toxíny z pečene a vtedy máme potrebu rýchlo zahnať hlad. Telo sa snaží uložiť škodliviny do tukových buniek. Vy ich však z tela potrebujete dostať von. Obmedzte tučné jedlá na minimum.
To je ale dramatický scenár! „Z tela sa vyplavujú toxíny z pečene“ je však pre kameramana trochu náročné – priam nevie, kam zaostriť skôr: na telo, či na pečeň? Alebo rovno na ten tanier, z ktorého prichádza niečo na „zahnanie hladu“? Alebo na tie tukové bunky, do ktorých „sa telo snaží uložiť škodliviny“?
Prepáčte, nechal som sa uniesť. Takže: pečeň nie je miestom, kde sa ukladajú toxíny, ale orgán, ktorý má za úlohu tie toxíny nejako rozložiť a odpratať. A keď sa to nedarí úplne, vtedy sa časť toho chemického odpadu, ktorý sme si sami primiešali do potravín a nápojov, ukladá v tukových bunkách. Ak chcete urobiť niečo, aby sa do vášho tela dostalo čo najmenej toxínov, urobte toto:

  • Jedzte čo najmenej živočíšnych potravín – najviac toxínov je v živočíšnom tuku.
  • Konzumujte čo najmenej potravín a nápojov, ktoré sú zafarbené, aromatizované, dochutené a konzervované syntetickými látkami (údeniny, keksy, dobošky, sladené nealko nápoje, džemy, sirupy, mäsové konzervy, mliečne výrobky, cukríky a sladkosti, niektoré alkoholické nápoje a pod.).
  • Vždy, keď je to možné, uprednostnite biopotraviny.

A tak sa tie toxíny v našej tráviacej sústave hromadia a hromadia a pomaly, ale iste znemožňujú jej činnosť. Malá časť z nich sa síce vylúči v podobe potu, moču alebo stolice, väčšina nám však kvasí v bruchu a postupne sa mení na časovanú bombu.
Tieto apokalyptické obrazy o vašich útrobách (nie otrubách) maľujú najmä tí, ktorí vám chcú predať prostriedky na očisťovanie, preháňanie, odvodňovanie a z druhej strany do vás strčiť nejakú črevnú sprchu, alebo vám nohy namočiť do detoxikačnej vaničky. Keby to všetko bolo naozaj tak, môžete si byť istí, že by som bol prvý, kto by vám z celého srdca odporúčal: Dajte sa do toho! Nedajte.
A malá otázka na záver. Ako sa môžu látky, ktoré sa „hromadia a hromadia v tráviacej sústave“ vylučovať „v podobe potu“? (Alebo ste už počuli, ako sa niekto ospravedlňuje: Prepáčte, to som si neprdol, len som sa trochu spotil, ako som vybehol 5 poschodí)

Tie najväčšie dobroty, na ktoré si len pomyslíme a už nám stekajú sliny po brade, sú väčšinou prepchaté rozličnými dochucovadlami, stabilizátormi a emulgátormi, ktoré síce spôsobujú tú neodolateľnú chuť, ale zároveň nám otravujú telo.
Ktovie, akú „dobrotu“ si dala autorka tohoto článku vzápätí po takomto depresívnom odhalení. A čo si dala na večeru?
Mimochodom, vedeli ste, že ľudia v našej krajine nezomierajú na „otravu“ dochucovadlami, stabilizátormi a emulgátormi, ale na „otravu“ tukom, cukrom a soľou?

Nečudo, že sa vám nedarí schudnúť, keď vaše telo nie je schopné vstrebávať živiny. Všetko, čo prijmete vo forme potravy, sa tak nepremieňa na živiny zabezpečujúce chod vášho organizmu, ale ukladá sa vám na tých najneželanejších miestach. Očistou odbremeníte tráviacu sústavu od nánosov špiny a telo začne opäť pracovať a vstrebávať živiny tak, ako má.
Tá istá autorka, tá istá situácia: Nie je na tom nič pravda. Nič. Stačí analýza dvoch viet, aby ste mi verili? Takže: ak vaše telo „nie je schopné vstrebávať živiny (živiny = tuky, cukry a bielkoviny), čo sa vám to potom „ukladá na tých najneželanejších miestach“?

 

Budúci týždeň si nenechajte ujsť druhú časť článku so zaujímavými odpoveďami prezidenta Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Doc. MUDr. Ľubomíra Jurgoša, PhD. na tému detoxikácia!

2014-03-07 20:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia