Kto by nechcel ostať večne mladý? Aj keď elixír mladosti vedci ešte nevynašli, je tu spôsob, ako si poradiť s procesom starnutia čo najlepšie a omladnúť o niekoľko rokov.
Prvé vrásky, ochabnutá pleť, šedivé vlasy. Až vtedy si začneme uvedomovať, ako nám roky pribúdajú. Starnutie nie je pre nikoho príjemné, sprevádza ho postupné ubúdanie síl, zvýšená únava, či niektoré zdravotné problémy. Zhoršuje sa pamäť, zábudlivosť a strata orientácie. Niet sa čomu čudovať, že človek neustále hľadá spôsoby, ako oddialiť prejavy starnutia a predĺžiť mladosť.
Obmedzenie potravy
Vedci potvrdili, že na to, aby si človek predĺžil čas života, netreba piť nejaké špeciálne šťavy, či hltať tabletky. Najlepším spôsobom, ako sa dožiť vyššieho veku, je obmedzenie množstva potravy. Potvrdili to pokusom na laboratórnych zvieratách. Už v roku 1930 zaznamenali výskumníci tento výsledok. Podobné experimenty sa už niekoľkokrát realizovali a potvrdili, že hladujúce zvieratá žijú približne o 40 % dlhšie ako zvieratá, ktoré sú kŕmené do sýtosti.
Nebolo však jednoznačne preukázané, či tento spôsob funguje aj u človeka. Je však pravda, že obmedzenie potravy aspoň na jeden deň v týždni pomôže organizmu zbaviť sa nahromadených splodín a toxínov. Nie nadarmo sa hovorí: „Jedz do polosýta, pi do polopita...“
Čo na to odborník?
„V dnešnej zrýchlenej dobe veľakrát ľudia riešia, ako spomaliť starnutie. Ja by som radšej používal slovíčko opotrebovanie organizmu, pretože s tým sa určite niečo robiť dá. Správna výživa patrí medzi najdôležitejšie faktory, ktoré zabraňujú, aby sa organizmus opotreboval. Správnou výživou dokážeme predchádzať ochoreniam, prostredníctvom ktorých sa ľudský organizmus najviac vyčerpáva,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro, ktorý má vlastné výživové štúdio SH NUTRITION.
Podľa odborníka môže človek znížiť množstvo potravy, ktoré skonzumuje. Upozorňuje však, že by nemalo ísť o dlhodobú záležitosť.
„Pokiaľ sa jedná o výskum, ktorý by mal poukazovať na to, či pri obmedzenom stravovaní sa ľudia dlhšie dožijú, je možné, že pri zníženom množstve potravy je väčší prebytok biologicky aktívnych látok. Avšak určite toto zníženie nesmie byt dlhodobé. Pretože pri dlhodobom znížení prijímanej energie nemôže organizmus napredovať k dostatočnému zdraviu. Môžeme teda povedať, že dlhodobé energetické zníženie by nemalo napomáhať dlhovekosti,“ povedal na záver Ing. Libor Javro.