Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľské mäso s antibiotikami: Toto nám hrozí po jeho konzumácii

Dávajte si pozor na kuracinu z Poľska, kde sa našla prítomnosť antibiotík.
Dávajte si pozor na kuracinu z Poľska, kde sa našla prítomnosť antibiotík.

Ďalšia aféra je na svete! Poľsko sa môže „pochváliť“ neutíchajúcimi potravinovými škandálmi, ktoré šokovali zákazníkov nielen doma, ale i v krajinách, kde ich vyvážajú, vrátane Slovenska. Po cestnej soli v jedli, lepidle v zmrzline a otrávených keksoch, kde sa našiel jed na potkany, najnovšie otriasli Slovenskom antibiotiká v poľskom mäse. Je naše zdravie opäť ohrozené? Máme sa čoho báť, keď skonzumujeme takéto mäso?

Výsledky kontroly boli zarážajúce

V súvislosti s medializovanými informáciami v poľskej tlači o používaní antibiotík v chovoch kurčiat v Poľsku, nariadila ŠVPS SR odobrať vzorku v rámci cielenej kontroly. Výsledky boli zarážajúce, čím sa opäť začal ďalší potravinový škandál, ktorý ma na svedomí Poľsko.

Prítomnosť antibiotík v poľskom kuracom mäse nám potvrdila Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

„Pri úradnej kontrole v maloobchodnej predajni JOMl com.spol. s.r.o., Wolkerova 466, 058 01 Poprad bola odobratá úradná vzorka kuracích pŕs chladených nebalených z celkového množstva 20 kg s dátumom spotreby 25. júna 2013, v ktorých bola laboratórnymi skúškami zistená prítomnosť antibiotík – ciprofloxacínu a enrofloxacínu v množstve spolu 367 µm/kg. Maximálny reziduálny limit pre sval hydiny je u uvedených antibiotík 100 µm/kg. Dodaná vzorka nie je v súlade s požiadavkami Nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady č. 470/2009 a 37/2010. Kuracie mäso bolo dodané z Poľska od dodávateľa BB Marcin Borowicz, Ludźmierska 29, Nowy Targ,“ povedala Mgr. Paulína Komarová, vedúca kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS SR.

Čo sú to za antibiotiká?

V poľskom kuracom mäse objavili potravinárski inšpektori viac ako trojnásobné množstvo antibiotík - ciprofloxacínu a enrofloxacínu.

Ciprofloxacín sa používa v humánnej medicíne, nájdete ho napr. v tabletách Ciprofloxacín Sandoz. Toto antibiotikum ničí baktérie spôsobujúce infekcie, pričom sa používa na liečbu infekcie dýchacieho traktu, močového traktu, semenníkov, kostí a kĺbov, tráviaceho traktu a mnoho iných.

Enrofloxacín patrí do skupiny antibiotík nazývaných fluorochinolóny. Bol vyvinutý na použitie vo veterinárnej medicíne, lieči bakteriálne infekcie nielen u hydiny, ale i u psov a mačiek. Je to jedna zo silnejších protizápalových látok, preto sa predpisujú po dôkladnej diagnóze a lekári v humánnej medicíne si veľmi dobre zvážia, či ho použijú.

Je naše zdravie ohrozené?

Ľahko sa môže stať, že sa u niekoho hydinové mäso plné antibiotík objaví na jedálnom stole. Čo sa však stane po tom, ak ho človek skonzumuje? Ohrozí jeho zdravie?

Nebezpečenstvo pri rezíduách enrofloxacínu spočíva v antimikrobiálnej rezistencii,  čo znamená, že po konzumácii mäsa s rezíduami antibiotík sa môže u ľudí vyvolať rezistencia na dané antibiotikum,“ upozorňuje Mgr. Paulína Komorová.

Inými slovami, po konzumácii kuraciny s týmto liekom, sa človek môže stať odolným voči nemu. Ak sa napr. niekto lieči na zápaly dýchacích ciest a dá si mäso s obsahom enrofloxacínu, môže sa stať neúčinným. To isté by sa mohlo stať aj v prípade druhého antibiotika ciprofloxacínu.

Vráťte ho do predajne

Ak ste si tento výrobok kúpili, máte nárok na jeho náhradu.

„Upozorňujeme spotrebiteľov, aby toto hydinové mäso nekonzumovali, ak ho majú zakúpené v domácnostiach, prípadne ho vrátili do predajne a požadovali náhradu,“ dodal na záver Mgr. Paulína Komarová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9