Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jedna z najznámejších TOXICKÝCH látok bude zrejme ZAKÁZANÁ: Pozor na tieto prípravky na VLASY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) navrhol zákaz používania formaldehydu v prípravkoch na vyhladenie kučeravých vlasov, keďže je spojený s krátkodobými a dlhodobými nepriaznivými účinkami na zdravie vrátane rizika rakoviny.

Prípravky na vyhladenie a narovnanie vlasov, ktoré obsahujú formaldehyd, pri zahriatí uvoľňujú túto toxickú chemikáliu, ako sa uvádza na medicaldaily.com.

Dýchanie formaldehydového plynu môže byť škodlivé a spôsobiť okamžité reakcie od podráždenia očí a hrdla cez kašeľ, sipot alebo bolesť na hrudníku až po chronické alebo dlhodobé problémy, ako sú častejšie bolesti hlavy, astma, podráždenie kože a alergické reakcie a dokonca rakovina,“ uviedol FDA v informačnom letáku.

Treba sledovať štítky

Agentúra odrádza spotrebiteľov od nákupu a používania produktov na vyhladenie vlasov s obsahom formaldehydu alebo príbuzných zložiek na domáce použitie. Odporúča ľuďom, aby si pred nákupom skontrolovali štítok a vyhli sa nákupu výrobkov bez takéhoto zoznamu zložiek. Zákaz by mohol nadobudnúť účinnosť v apríli 2024.

Hrozí rakovina

Formaldehyd je vysoko toxický plyn používaný pri výrobe rôznych výrobkov pre domácnosť, kozmetiky, liekov, hnojív, papiera, preglejky a niektorých živíc. Používa sa aj ako potravinový konzervant. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môže vystavenie formaldehydu dráždiť pokožku, hrdlo, pľúca a oči a opakovaná expozícia môže viesť k rakovine.

Jedna z najznámejších TOXICKÝCH
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo na to veda?

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) klasifikuje formaldehyd ako ľudský karcinogén. Je známe, že vystavenie formaldehydu z chemických produktov na vyrovnávanie vlasov zvyšuje riziko rakoviny maternice, vaječníkov a prsníka.

Štúdia publikovaná v National Institute of Environmental Health Sciences naznačuje, že ženy, ktoré často používajú produkty na vyhladenie vlasov (viac ako štyrikrát do roka), čelia viac ako dvojnásobnému riziku rakoviny maternice v porovnaní s tými, ktoré po takýchto výrobkoch nesiahajú. Hoci štúdia neskúmala konkrétne značky alebo zložky, ktoré zvyšujú riziko, výskumníci to pripisujú parabénom, bisfenolu A, kovom a formaldehydu, ktoré sa nachádzajú v spomínaných prípravkoch.

Vedecký tím, ktorý v štúdii z roku 2021 hodnotil súvislosť medzi rakovinou vaječníkov a produktami na vyrovnávanie vlasov, odhalil zvýšené riziko pri častom používaní produktov.

V inom výskume, zrealizovanom v roku 2019, ktorý hodnotil riziko rakoviny prsníka podľa etnickej príslušnosti, sa zistilo vyššie riziko spojené s používaním prípravkov na vyhladenie vlasov a permanentného farbiva, najmä medzi černoškami.

Chemikálie používané v prípravkoch na vyrovnávanie vlasov môžu narušiť endokrinný systém a spôsobiť zníženú plodnosť u žien, uvádza štúdia publikovaná v American Journal of Epidemiology.

Viac o téme: ZdravieRakovinaPrevenciaFormaldehydToxická látka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9