Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Desivá PREDPOVEĎ odborníkov: MILIARDA ľudí bude trpieť do roku 2050 touto CHOROBOU, ako sa ZACHRÁNIŤ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje kĺby rúk, kolien, bedier či chrbticu by sa čoskoro mohlo týkať väčšiny ľudí. Je čas podniknúť kroky, aby sme sa tejto hrozivej prognóze vyhli!

Výskumníci z Inštitútu pre metriky a hodnotenie zdravia (IHME) analyzovali údaje o osteoartróze spred 30 rokov z viac ako 200 krajín. Zistili, že v roku 1990 malo osteoartrózu 256 miliónov ľudí a ich počet vzrástol až o 132 %, inak povedané na 595 miliónov v roku 2020. Štúdia tak predpokladá, že do roku 2050 tento počet dosiahne hranicu jednej miliardy, ako sa píše na medicaldaily.com.

Najčastejšími oblasťami osteoartrózy sú kolená a bedrá. Rýchly nárast prípadov za posledné tri desaťročia sa pripisuje trom hlavným faktorom: starnutiu, rastu populácie a obezite.

„Keďže zatiaľ neexistuje liek na osteoartritídu, je primárne dbať na včasnú prevenciu. Drahá a účinná liečba je viac dostupnejšia v krajinách s nízkymi a strednými príjmami,“ hovorí Dr. Jaimie Steinmetzová, spoluautorka štúdie.

Ochorenie viac postihuje ženy (61 %) ako mužov (39 %), pričom sa očakáva, že tento trend bude v nasledujúcich rokoch pokračovať. Vedci predpokladajú, že úlohu zohrávajú genetika, anatomické rozdiely a hormóny, ako dodal hlavný autor Dr. Jacek Kopek.

Výskumníci identifikovali konkrétne obezitu ako dôležitý rizikový faktor pre osteoartrózu. Ak sa bude riešiť, zníži riziko o 20 %. Napríklad v roku 1990 obezita spôsobila osteoartritídu v 16 % prípadov a po tridsiatich rokoch stúpla na 20 %.

Desivá PREDPOVEĎ odborníkov: MILIARDA
Zobraziť galériu (2)

Prejavy choroby

Symptómy osteoartritídy:

  • Opuch a citlivosť
  • Bolesti kĺbov počas pohybu alebo na konci dňa
  • Praskanie v kĺboch
  • Tuhosť kĺbov po odpočinku
  • Slabé svaly v okolí kĺbov

Ako sa vyhnúť progresii ochorenia? 

Našťastie, dá sa tomu zabrániť! Stačí dodržiavať pár krokov a môžete sa spoľahnúť na to, že vás choroba nebude týkať. 

Hmotnosť pod kontrolou

Nadváha je veľmi nebezpečná z hľadiska zaťaženia kĺbov. Navyše, zápal s ňou spojený pridáva na závažnosti ochorenia.

Cvičenie

Pravidelná fyzická aktivita pomáha zmierniť bolesť, opuch a stuhnutosť spojenú s osteoartrózou a spomaľuje progresiu ochorenia.

Hladina cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi je spojená so zvýšenou stuhnutosťou kĺbov u pacientov s osteoartrózou. Štúdie ukázali, že kontrola hladiny cukru v krvi u pacientov s cukrovkou zmierňuje symptómy ochorenia.

Ochrana kĺbov

Ochrana kĺbov pred úrazmi a udržiavanie zdravej hmotnosti po úrazoch predchádza zhoršeniu artrózy.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaKĺbyOsteoartritída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9