Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spúšťač RAKOVINY sa môže skrývať za smädom i HLADOM: Tieto príznaky ju PREZRADIA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Varovanie pre nežnejšie pohlavie! Práve ženy sú vystavené riziku nebezpečnej choroby, pri ktorej majú mnohí zimomriavky. Týka sa hlavne tých, ktoré bojujú s cukrovkou.

Rakovina maternice je najbežnejším typom rakoviny maternice! Prognózy sú desivé. Odhady ukazujú, že v roku 2023 bude len v USA diagnostikovaný tento typ rakoviny viac ako 66 000 ženám, ako sa píše na webmd.com.

Podľa nového výskumu z Veľkej Británie by cukrovka 2. typu mohla byť rizikovým faktorom ochorenia. Týka sa to žien s týmto ochorením, ktoré majú o 1,5 % vyššie riziko úmrtia na rakovinu maternice. Ide pritom o stav, ktorý sa dá úspečne liečiť chirurgickým spôsobom, no samozrejme, ak je podchytený v skoršom štúdiu. 

Medzi rizikové faktory pre tento typ rakoviny patrí rodinná anamnéza ženy, obezita, skorá menštruácia, neskorá menopauza, ale i fakt, ak nebola ešte nikdy tehotná. Zvýšené riziko je aj vtedy, ak si nežnejšie pohlavie už prešlo rakovinou prsníka alebo vaječníkov a taktiež, ak žena užívala lieky, ako je hormonálna substitučná liečba. Lynchov syndróm, teda, ak je žena nositeľkou špecifickej génovej mutácie ju tiež vystavuje vysokému riziku.

Inzulínová rezistencia ako problém

Tentokrát sa ukázalo, že aj ženy s cukrovkou 2. typu majú horšiu prognózu z hľadiska miery prežitia ako iné pacientky s rakovinou maternice. Vedci uviedli, že to môže byť spôsobené tým, že rakovina môže rásť a stať sa invazívnejšou v prítomnosti vysokej hladiny glukózy, čo je charakteristickým znakom cukrovky 2. typu.

Spúšťač RAKOVINY sa môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Cukrovka typu 2 súvisí s fenoménom nazývaným inzulínová rezistencia. Telo vtedy nereaguje na inzulín tak, ako pred tým. Vedie to k väčšej produkcii inzulínu, aby bolo možné správne regulovať spotrebu cukru v tele,“ povedala Christina Annunziataová, MD, PhD z American Cancer Society a onkologička špecializujúca sa na zhubné nádory žien.

Vyššie riziko

Any toho nebolo málo, ženy s cukrovkou 2. typu majú o 62 % vyššiu šancu dostať rakovinu maternice, pričom vedci tvrdia, že inzulínová rezistencia môže u týchto pacientok podporiť rast rakovinových buniek. Priemerný vek pacientok v tejto štúdii bol 66. Staršie ženy sú vo všeobecnosti vystavené vyššiemu riziku rakoviny endometrie, no tie s cukrovkou by si obzvlášť mali dávať pozor na väčšie riziko.

„Naše zistenia naznačujú, že postmenopauzálna diabetička môže byť rizikovým faktorom aj pre rakovinu endometrie,“ povedala spoluautorka štúdie Emma Crosbieová, PhD, profesorka gynekologickej onkológie na University of Manchester.

Príznaky rakoviny maternice

  • Abnormálne krvácanie z maternice
  • Špinenie alebo krvácanie po menopauze alebo medzi menštruáciami

Spúšťač RAKOVINY sa môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príznaky pokročilejšieho štádia rakoviny

  • Bolesť brucha
  • Bolesť panvy
  • Nadúvanie
  • Plné brucho krátko po jedle
  • Zmeny čriev
  • Zmeny moču

Aké sú prejavy cukrovky 2. typu?

Príznaky typu 2 môžu byť veľmi mierne. Medzi viditeľné príznaky cukrovky patria:

  • Potreba častejšieho močenia
  • Veľký smäd
  • Pocit extra hladu
  • Ťažká únava
  • Rozmazané videnie
  • Rezné rany alebo modriny, ktoré sa dlho hoja

Nová kórejská štúdia zdôrazňuje dôležitosť starostlivého skríningu pacientov s cukrovkou na rakovinu maternice, ako aj odporúčanie účinných preventívnych stratégií.

Viac o téme: ZdravieCukrovkaRakovinaPríznakyEndometriaPrevendia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9