Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

OPAĽOVACIE krémy nemusia byť účinné: NEOCHRÁNIA pred slnkom, na TOTO zabudnite!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Javí sa ako rýchlejšia a pohodlnejšia možnosť. Je však sprej na opaľovanie dobrou voľbou? V niektorých prípadoch by ste po ňom nemali siahať!

Podľa dermatológov sú sprejové opaľovacie krémy formulované s rovnakými aktívnymi zložkami ako ostatné opaľovacie mlieka, takže fungujú rovnakým spôsobom. Ich účinnosť však v konečnom dôsledku závisí od toho, či sa používajú správne, ako sa uvádza na livestrong.com

"Sprejový opaľovací krém je rovnako účinný ako opaľovací krém, pokiaľ ide o SPF," hovorí Jill Salyards, MD, dermatológ z Tennessee. "Bežné chyby pri aplikácii však môžu znížiť jeho účinnosť."

Chyby pri používaní spreju na opaľovanie

  • Nastriekanie krému bez trenia - môže viesť k fľakom. Dr. Salyards odporúča, aby ste ho po nanesení rozotreli rukami, aby ste sa uistili, že je pokrytý každý centimeter pokožky.
  • ‌Používanie vo veternom dni - mali by ste sa vyhnúť nanášaniu spreja na opaľovanie, keď fúka silnejší vietor, pretože produkt sa môže rozptýliť a nemusí sa dostať priamo na vašu pokožku. Inými slovami, sprej sa bude vznášať vo vetre a vaša pleť nezíska plné SPF pokrytie, ktoré hľadáte.
  • ‌Nepoužívate dostatočné množstvo - podľa FDA potrebujete asi 25 ml opaľovacieho krému na celé telo, hoci neexistuje žiadne presne ekvivalentné odporúčanie. Podľa jedného výskumu v ‌Journal of the American Academy of Dermatology‌ väčšina ľudí nepoužíva dostatočné množstvo. Ak sa vaša pokožka neleskne, je to znak toho, že ste použili málo krému.

OPAĽOVACIE krémy nemusia byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je bezpečný?

Jeden prehľad z decembra 2020, uverejnený v časopise Canadian Medical Association Journal, uviedol, že existujú určité obavy, čo sa týka sprejov na opaľovanie. Treba si dávať pozor na to, aby ste ich nevdýchli. Zložky používané v opaľovacích krémoch sú bezpečné pri lokálnej aplikácii, ale nie sú určené na inhaláciu.

"Je tu možnosť podráždenia pľúc, ktoré môže vyvolať alergie alebo astmu," hovorí Dr. Salyards. "Oxid titaničitý môže byť pri vdýchnutí toxický."

Z tohto dôvodu sa neodporúča striekať si opaľovací krém priamo na tvár. Nedávno sa stiahli z trhu niektoré opaľovacie krémy, kontaminované benzénom. Benzén je chemický a známy karcinogén (t. j. je schopný spôsobiť rakovinu) a podľa FDA sa spája s leukémiou a inými krvnými poruchami.

"Hoci bol nájdený v niektorých sprejových opaľovacích krémoch a neexistuje žiadna bezpečná hladina, je nepravdepodobné, že by občasné použitie nepriaznivo ovplyvnilo zdravie," hovorí Dr. Jeffy.

Ak však máte možnosť výberu, radšej nesiahajte po takom produkte, ktorý obsahuje benzén. 

Ako naniesť opaľovací krém v spreji?

Sprejový opaľovací krém môže byť pohodlnou voľbou, no je potrebné dodržiavať nasledujúce tipy, aby bol aj bezpečný:

  • Uistite sa, že ste mimo vetra a ďaleko od akéhokoľvek otvoreného ohňa (grily, sviečky, cigarety atď.).
  • Držte trysku blízko pokožky a striekajte, kým sa vaša pokožka nebude lesknúť.
  • Rukami rozotrite opaľovací krém a nechajte uschnúť.
  • Ak ho chcete naniesť na tvár, najskôr si ho nastriekajte do dlaní a potom ho prstami rozotrite po tvári.
  • Aplikujte každé dve hodiny alebo skôr, ak sa potíte alebo ste vo vode
Viac o téme: SprejSlnkoZdravieOpaľovací krém
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9