Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Máte TMAVŠIU kožu v týchto častiach tela? Neznámy SIGNÁL, že je vaše SRDCE v OHROZENÍ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

To, že nemáte cukrovku ešte neznamená, že je vaše srdce v bezpečí! Ak si nameriate vyššiu hladinu cukru v krvi, mali by ste byť v pozore, keďže už to predstavuje hrozbu pre dôležitý orgán v tele.

Cukrovka sa spája so zvýšeným rizikom infarktu, mozgovej príhody a zlyhania obličiek, píše sa na medicaldaily.com. Nová štúdia však zistila, že zvýšená hladina cukru v krvi, dokonca aj u ľudí bez cukrovky, môže zvýšiť riziko srdcových ochorení.

Väčšie riziko

Vedci z London School of Hygiene and Tropical Medicine a University College London zistili, že vysoká hladina cukru v krvi u pacientov s prediabetom môže zvýšiť riziko srdcových ochorení, vrátane srdcového zlyhania, o 30 % až 47 %. Prediabetes opisuje stav, pri ktorom majú pacienti vyššiu hladinu cukru v krvi, ako je normálna, ale zase nie až takú vysokú na to, aby sa považovala za cukrovku 2. typu. Symptómy zahŕňajú stmavnutie kože v oblastiach vrátane krku, podpazušia a slabín. Prediabetes môže ľahko prejsť do cukrovky, no zdravým životným štýlom sa dá tomu zabrániť. 

Máte TMAVŠIU kožu v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako je to u mužov a u žien? 

V najnovšej štúdii vedci vyhodnotili rozdiel, čo sa týka vplyvu zvýšenej hladiny cukru v krvi u mužov aj u žien. Pozreli sa na údaje od viac ako 427 000 účastníkov UK Biobank (dlhodobá pozorovacia štúdia), ktorí boli vo veku 40 až 69 rokov. Účastníci boli zaradení do skupiny s nízkou hladinou cukru v krvi, normálnou, prediabetickou alebo cukrovkou počas troch mesiacov pred štúdiou. Výskumníci sledovali u nich srdcové choroby, ako je ochorenie koronárnych artérií, fibrilácia predsiení (AFib), hlboká žilová trombóza, pľúcna embólia, mŕtvica a srdcové zlyhanie.

Muži so zvýšenou hladinou cukru v krvi, ale pod hranicou cukrovky, mali o 30 % vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, zatiaľ čo u žien s rovnakou hladinou cukru v krvi bolo riziko medzi 30 % a 50 %.

"Naša štúdia predstavuje krok vpred, čo sa týka súvislosti medzi cukrovkou a srdcovými chorobami. Výskumy spred desaťročí dlho tvrdili, že muži a ženy s cukrovkou majú rozdielne riziko srdcových chorôb," povedal Christopher Rentsch, hlavný autor štúdie.

Rozdiel v riziku medzi mužmi a ženami sa znížil, keď výskumníci vzali do úvahy obezitu, rizikový faktor, ktorý možno upraviť zmenami životného štýlu.

Viac o téme: SrdceZdravieCukrovkaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9