Je dosť pravdepodobné, že ste ju už niekedy jedli a ani o tom neviete. Hlavne, ak ste milovníkmi listovej zeleniny. Mizuna totiž patrí k odrodám, z ktorých sa pripravujú najmä šaláty.
Mizuna je organická zelenina, ktorá obsahuje veľké množstvo antioxidantov, protizápalových látok a tiež vysokú koncentráciu vitamínov. Hoci pochádza z Ázie, veľmi ľahko ju vypestujete aj doma v záhrade, pričom využijete nielen listy, ale aj celé ružice, uvádza sa na steptohealth.com.
Má špecifický tvar a len málokto ju vie správne identifikovať. Hovorí sa jej aj japonská horčica. Má zvláštne vykrojené listy, ktoré vyzerajú krehko, chutí jemne a pripomína rukolu. Výhodou je, že rýchlo rastie, takže na ňu netreba dlho čakať. Rovnako ako mnohé iné šaláty, má rada chladnejšiu klímu, v teplejšej na nej začnú vybiehať kvety, ktoré menia jej chuť.
Plná vitamínov a makroživín
Z nutričného hľadiska stojí za vyzdvihnutie jej obsah vitamínu C a vitamínu A. V malom množstve obsahuje aj mikroživiny skupiny B a niektoré minerály. V čom však naozaj vyniká, je obsah antioxidantov. Tento druh zeleniny obsahuje vo svojom vnútri veľké množstvo fytonutrientov. Tieto prvky dokážu neutralizovať tvorbu voľných radikálov, čím pomáhajú udržiavať homeostázu. Okrem toho sú tiež dôležité pre reguláciu zápalu. V neposlednom rade sa nesmie zabúdať na vysoký obsah vlákniny. Táto látka je nevyhnutná pre dobré zdravie čriev.
Výhody konzumácie mizuny
1. Zlepšuje imunitný systém
Vitamín C je nevyhnutným prvkom na zabezpečenie správneho fungovania imunitného systému. Udržiavanie jeho hladín v správnom rozmedzí znižuje šance, že sa nakazíte mnohými infekčnými chorobami, ako sú napríklad dýchacie ťažkosti.
2. Zdravšia pokožka
Obsah vitamínu A v mizune je kľúčom k prevencii problémov súvisiacich so zdravím pokožky. Nielenže urýchľuje hojenie rán, ale tiež pripravuje tkanivo na vystavenie slnečnému žiareniu. Tým sa minimalizujú škody spojené s ultrafialovým žiarením.
3. Odďaľuje starnutie
Antioxidačné živiny sú kľúčovými prvkami v prevencii starnutia. Neutralizácia voľných radikálov zabraňuje ich hromadeniu v tkanivách, čím chráni pred rozvojom chorôb a fyziologických problémov. Pravidelná konzumácia veľkého množstva zlúčenín s antioxidačnými činidlami je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako spomaliť proces starnutia.
4. Zabraňuje rozvoju črevných problémov
Vláknina je zlúčenina, ktorá prispieva k zdraviu čriev. Je to nestráviteľný prvok, ktorý zväčšuje objem stolice, čím stimuluje priechodnosť a slúži ako energetický substrát pre baktérie, ktoré tvoria mikrobióm.
Možné riziká
Jediné riziko sa môže objaviť v tom prípade, ak by ste zjedli zeleninu bez jej poriadneho očistenia. Mali by ste ju dôkladne umyť pod tečúcou vodou, aby sa odstránili všetky nečistoty a možné baktérie, ktoré by v ľudskom čreve mohli narobiť problémy.
Príprava šalátu s mizunou
Mizunu najlepšie zaradíte do svojho jedálnička vo forme šalátu spolu s inou zeleninou, ktorá tiež telu dodá kvalitné živiny. Môžete z nej pripraviť aj zelené šťavy.
Ingrediencie:
- 1 paradajka
- 1 cibuľa
- 1/2 šalátu mizuna
- 1/2 šalátu podľa vášho výberu
- slnečnicové semienka podľa chuti
- čerstvý syr
- extra panenský olivový olej
- soľ
Postup:
Najskôr dôkladne umyte šalát pod tečúcou vodou. Potom ho natrhajte na malé kúsky. Pridajte nakrájanú paradajku a cibuľu. Následne vložte tieto ingrediencie do misy a navrch posypte pár lyžíc slnečnicových semienok. Pridajte nadrobený čerstvý syr a na záver pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a soľou podľa chuti. Môžete pridať aj iné bylinky alebo korenie, napríklad oregano.