Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

PREDZVESŤ mŕtvice týždeň dopredu: Ak spozorujete TOTO, budete potrebovať lekára

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa odborníkov sa môže mŕtvica ukázať už týždeň pred jej vypuknutím. Tak možno spoznať, že by vás v blízkej budúcnosti mohol nepríjemne prekvapiť tento nebezpečný stav.

Ak nie je mŕtvica podchytená a liečená účinne, môže spôsobiť smrť alebo dlhodobú invaliditu. Bohužiaľ, často sa objaví náhle bez varovania. V niektorých prípadoch však dáva o sebe vedieť už týždeň skôr. Podľa kardiologického centra v Londýne Cardiac Screen rovnaké príznaky postihujú takmer polovicu všetkých pacientov s týmto stavom, ako sa píše na express.co.uk. Niektorí ľudia pociťujú bolesť hlavy, necitlivosť alebo mravčenie, už niekoľko dní pred tým, ako dostanú mozgovú príhodu.

„Jedna štúdia zistila, že 43 percent pacientov s mŕtvicou malo príznaky malej mozgovej príhody už týždeň pred tým, ako dostali ťažkú porážku,“ uvádzajú odborníci z kardio centra.  

Signál skutočnej mozgovej príhody

Mini mozgová príhoda, tiež známa ako prechodný ischemický záchvat, je kardiovaskulárna príhoda spôsobená dočasným prerušením zásobovania mozgu krvou. Hlavné príznaky sú rovnaké ako pri skutočnej mozgovej príhode.

„V počiatočných štádiách nie je možné povedať, či ide o mini mŕtvicu alebo veľkú cievnu mozgovú príhodu,“ tvrdí sa v stanovisku National Health Service (NHS).

Podľa odborníkov je v takej chvíli najdôležitejšie zavolať urýchlene lekársku pomoc.

„Ak máte podozrenie na mŕtvicu, mali by ste okamžite dostať aspirín,“ uvádza sa v stanovisku NHS.

PREDZVESŤ mŕtvice týždeň dopredu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pomáha to predchádzať mozgovej príhode. Aj keď príznaky môžu zmiznúť počas čakania na príchod sanitky, stále je potrebné vyšetrenie na urgentnom príjme. Mini mŕtvica je varovným signálom, že vám môže v blízkej budúcnosti hroziť skutočná mozgová príhoda a lekár najlepšie určí a nájde spôsob, ako znížiť pravdepodobnosť, že k tomu dôjde.

Liečba je iná

Podobne ako pri veľkej mozgovej príhode je mini mŕtvica spôsobená krvnou zrazeninou, ktorá blokuje cievy zásobujúce mozog kyslíkom. Niektoré rizikové faktory ako je fajčenie, vysoký krvný tlak, obezita, vysoká hladina cholesterolu a pravidelné pitie veľkého množstva alkoholu môžu zvýšiť riziko jej vzniku. Aj nepravidelný srdcový tep, či cukrovka môžu k tomu prispieť.

Lieči sa však trochu inak ako mŕtvica, má to však dôležitý dôvod. Liečba je totiž zameraná na snahu zabrániť vzniku neskoršej mŕtvice. O tom, ako daný stav vyriešiť, rozhodne ošetrujúci lekár. Je možné, že zvolí chirurgický zákrok na odblokovanie hlavných krvných ciev, nazývaných karotické tepny, ktoré zásobujú mozog krvou.

Čo sa deje pri mŕtvici?

Upchatím mozgovej cievy dôjde k poškodeniu mozgu, čo môže ovplyvniť správne fungovanie tela. Môže sa tiež zmeniť to, ako myslíte a cítite.

Ak spozorujete tieto príznaky u seba, alebo blízkych, konajte čo najskôr a volajte záchranku:

  1. Náhle dotyčnému ovisne jedna polovica tváre. Postihnutá osoba sa nevie usmiať.
  2. Nedokáže zdvihnúť obe ruky a udržať ich hore, pretože jedna ruka je slabá a znecitlivelá. 
  3. Reč postihnutého môže byť nezrozumiteľná alebo skomolená. Pacient môže mať problémy s pochopením toho, čo mu je hovorené.
  4. Nevie udržať rovnováhu, vyzerá akoby bol v podnapitom stave.
  5. Videnie je rozmazané.
Viac o téme: ZdraviePrevenciaMŕtvicaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9