Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Preceňovaný VITAMÍN C nemá také ÚČINKY, ako si mnohí myslia: Čo je LEPŠIE?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ide o omyl? Konzumácia pomarančov a iného tropického ovocia sa zvyčajne spája s nižšou šancou na vznik prechladnutia či podobného ochorenia. V skutočnosti sa však treba sústrediť na iné potraviny.

Ak každé chladné ráno začínate s pomarančovým džúsom v domnienke, že tým zabránite prechladnutiu alebo chrípke, ste na omyle. V skutočnosti vám nepomôže. Účinnosť vitamínu C, ktorý obsahuje tropické ovocie, je nespochybniteľná, no jeho účinok sa ukáže až po ochorení. Urýchli totiž zotavenie, ako sa uvádza na dailymail.co.uk

Dospelí potrebujú približne 40 mg vitamínu C denne, čo je polovica množstva, ktoré sa nachádza v štandardnom pohári pomarančového džúsu. Profesor Eccles, ktorý pracoval na mnohých štúdiách sponzorovaných farmaceutickými spoločnosťami, upozorňuje, že niečo na tom môže byť, čo sa týka užívania veľmi veľkých dávok vitamínu C a jeho pôsobenia ako antioxidantu, ktoré spočíva v tlmení zápalu. Avšak, dôkazy sú slabé. 

Preceňovaný VITAMÍN C nemá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Radšej vitamín D

Jeden prehľad o preukázaniach, ktoré podporujú užívanie vitamínu C na boj proti prechladnutiu, publikovaný v American Journal of Lifestyle Medicine v roku 2016, rozhodol, že údaje „ukazujú zníženú závažnosť a trvanie prechladnutia, keď sa vitamín C konzumuje v dávkach 0,2 g alebo vyšších denne." Národná zdravotná služba (NHS) však varuje, že je málo dôkazov, že by vitamín C dokázal zabrániť prechladnutiu alebo by urýchlil zotavenie z choroby. 

Profesor Eccles dodal: "Je viac dôkazov o užívaní vitamínu D v zime."

Nedostatok vitamínu D, ktorý sa nachádza v potravinách, ako sú mastné ryby, červené mäso, vaječné žĺtky a obilniny, môže viesť k deformáciám kostí, ako je krivica. Pomáha regulovať množstvo vápnika a fosfátu vo vašom tele – dvoch životne dôležitých živín pre udržanie zdravých kostí, zubov a svalov.

Imunita vo forme

Ľudské telo tiež vytvára vitamín D, keď je vonku vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Podľa NHS ho však od októbra do začiatku marca nevyrába dostatok zo slnka, čo platí hlavne pre tých, ktorí žijú na severnej pologuli. Preto radí užívanie doplnkov vitamínu D každý deň počas jesene a zimy. Podľa Národného inštitútu pre zdravie a starostlivosť Excellence (NICE), ktorý poskytuje zdravotné rady a usmernenia, by totitž vitamín D mohol hrať úlohu v reakcii imunitného systému na respiračné vírusy vrátane Covidu. Takže skôr užívanie vitamínu D môže udržať váš imunitný systém vo forme než vitamín C. 

Viac o téme: PomarančChrípkaPrevenciaPrechladnutieChorobyVitamín C
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9