Akým nápojom zvyknete uhasiť smäd? Jedna z celkom bežných tekutín totiž zvyšuje riziko vzniku neliečiteľnej Parkinsonovej choroby. Voda, čaj a káva sú v poriadku!
Spomenuté nápoje vášmu telu poskytujú množstvo výhod a nepredstavujú riziko. Ale čo také mlieko?Podľa nových zistení, môže mlieko zvýšiť riziko Parkinsonovej choroby, uvádza eatthis.com.
Čítajte tiež: SVRBIA vás UŠI? Zistite, čo SIGNALIZUJE tento problém, kým nie je príliš neskoro
Mliečne výrobky a Parkinson
V rozsiahlom prehľade, ktorý bol publikovaný v Nutritional Neuroscience, sa odborníci pozreli na 52 štúdií, ktoré sa uskutočnili od roku 2000 do súčasnosti. Zamerali sa na spôsoby, akými výživa ovplyvnila šance na rozvoj Parkinsonovej choroby a ako môžu ovplyvniť progresiu ochorenia. Súčasťou toho boli nápoje ako káva, alkohol, vitamíny, polyfenoly, mliečne výrobky, ale aj stredomorská strava, ktoré buď zvýšili či naopak, znížili riziko. Najhoršie dopadlo mlieko!
"Rozvíjajúca sa Parkinsonova choroba môže byť výsledkom mnohých faktorov, pričom niektoré sú mimo našej kontroly. Naša strava môže hrať taktiež úlohu v riziku rozvoja ochorenia, pričom niektoré údaje naznačujú vzťah medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a rizikom choroby. Inými slovami, zdá sa, že u tých, ktorí konzumujú viac mliečnych výrobkov, je zvýšené riziko vzniku tohto stavu,“ povedala Lauren Manakerová, registrovaná dietologička.
Je nutné prestať piť mlieko?
Zatiaľ čo táto štúdia identifikovala len súvislosť medzi mliekom a rizikom Parkinsonovej choroby, Manakerová vysvetľuje, že to neznamená, že by ste sa mali úplne vzdať tohto nápoja.
„Asociácia neznamená kauzalitu a kým sa nevykoná dostatok dobre navrhnutých klinických štúdií zameraných na danú tému, neodporúča sa, aby sa ľudia úplne vyhýbali mliečnym potravinám,“ hovorí a dodáva, že konzumácia mlieka a iných potravín prináša výhody.
Mliečne potraviny poskytujú bielkoviny, vápnik, horčík a mnoho ďalších dôležitých živín. Zamerajte sa na potraviny, ktoré sú bohaté na flavonol a polynenasýtené mastné kyseliny.
Zaujme vás: Poškodené OBLIČKY z VITAMÍNU D? Kedy sa ZDRAVÝ doplnok výživy mení na NEPRIATEĽA!
Namiesto uberania pridajte
Ak chcete znížiť riziko Parkinsonovej choroby, Manakerová navrhuje sústrediť sa na to, čo by ste mali pridať do svojej stravy, a nie na to, čo odstrániť.
"Žiadne jedlo nespôsobí alebo neochráni človeka pred rozvojom choroby, pretože ľudia majú svoje stravovacie návyky a nekonzumujú len jedno jedlo alebo jeden nápoj. Ako naznačujú údaje, stredomorský stravovací vzorec sa javí ako vzor, ktorý treba nasledovať, pretože súvisí s nižším rizikom Parkinsonovej choroby,“ radí odborníčka.
Keďže stredomorská strava zahŕňa mliečne jedlá, ľudia, ktorí sa ich nechcú vzdať, si ich môžu vychutnať ako súčasť celkovej rastlinnej stravy. Ako vždy, všetko s mierou!