Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tento ALKOHOL vás ochráni pred TUKOM, ktorý ohrozuje ORGÁNY: Neviditeľná HROZBA zažehnaná?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Francúzi vedia, ako na to! Milovníci vína sú totiž chránení pred jedným typom tuku v porovnaní s tými, ktorí majú radi niečo ostrejšie alebo dávajú prednosť zlatému moku.

Z novej štúdie vyplýva, že ľudia, ktorí pijú liehoviny a pivo, majú vysoké hladiny škodlivého tuku, ktorý je spojený s ochorením srdca, ako sa píše na dailymail.co.uk. Naopak, u obľúbencov vína sa tento príznak vôbec nevyskytol. Konzumácia červeného vína súvisí s nižšími hladinami viscelárneho tuku, ktorý sa tvorí okolo orgánov a môže spôsobiť celý rad zdravotných problémov. Je odlišný od klasického brušného tuku, často nazývaného ako „pivné brucho“.

Zaujímavé je, že u užívateľov bieleho vína nenastalo hromadenie tuku, ktorý sa objavuje pri iných typoch alkoholu. Navyše, jeho plusom je fakt, že zvyšuje hustotu kostí, ak sa pije s mierou. Ide o dôležitý a rozhodujúci faktor, aby sa predišlo zlomeninám kostí pri starnutí.

Čítajte tiež: Tento NÁPOJ i v menšom množstve ZMENŠUJE mozog: DEŠTRUKTÍVNY vplyv na TKANIVO v orgáne

Ako zistili informácie od účastníkov? 

Vedecký tím z Iowskej štátnej univerzity skúmal okolo 2000 Britov vo veku od 40 do 79 rokov pomocou skenov, fyzických skúšok a prieskumov. Účastníci zhromaždili svoje údaje o výške, hmotnosti a krvi spolu s údajmi o zložení tela. Taktiež uviedli demografické informácie, informácie o konzumácii alkoholu a životnom štýle prostredníctvom troch ročných dotazníkov. Vedci neskúmali priberanie hmotnosti, ale množstvo viscelárnych tukových zásob okolo orgánov ako sú pečeň, pankreas a črevá. Keďže každý alkohol má iný nutričný status, preferencia jedného druhu prispieva k odlišnému zloženiu tela. Napríklad milovníci piva bojujú s väčším pásom. U tých účastníkov, ktorí boli klasifikovaní ako milovníci piva, vína alebo liehovín, tvoril tento druh alkoholu tri štvrtiny ich celkového príjmu.

Tento ALKOHOL vás ochráni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci tak mali k dispozícii informácie o viscerálnom tuku účastníkov, ktorý obklopuje telesné orgány, podkožnom tuku, ako aj o svalovej hmote a hustote minerálov kostí prostredníctvom skenov. Výsledky, publikované v časopise Obesity Science & Practice, ukazujú, že ľudia skonzumujú v priemere 10 nápojov týždenne.

Viac tuku u milovníkov piva a tvrdého alkoholu

Čo sa týka pohlavia, muži pili viac pivo, ženy uprednostňovali víno. Vedci dodávajú, že i keď má pivo najnižší podiel percent alkoholu, jeho vysoký obsah sacharidov a kalórií spôsobuje hromadenie viscelárneho tuku. Aby toho nebolo málo tí, ktorí pili najmä liehoviny, mali vyššie hladiny nielen viscelárneho, ale aj podkožného tuku.

Odborníci uvádzajú, že najvhodnejšie je, ak dospelí zamenia pivo a alkoholické nápoje za víno, čím by sa znížilo riziko priberania. Tí, ktorým hrozí tvorba osteoporózy, by sa mali zamerať najmä na konzumáciu bieleho vína. Tento alkoholický nápoj znižuje zápal a uvoľňuje vyššie hladiny "dobrého" cholesterolu – lipoproteíny s vysokou hustotou, čím sa zabráni ukladaniu tukov.

Zaujme vás: Dva druhy ZELENINY, ktoré by ste si nikdy NEMALI dať pred SPÁNKOM: Okradnú vás o relax!

Hoci pitie bieleho vína nemalo žiadny vplyv na hladinu viscerálneho tuku, tí, ktorí ho pili s mierou, mali hustejšie kosti. Môže za to vyššie množstvo polyfenolov, antioxidantov a iných zdravotných benefitov, ktoré má biele víno v porovnaní s červeným vínom. Červené víno sa zase spája so zdravotnými výhodami, ako je zníženie rizika srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku a cukrovky, ak sa samozrejme konzumuje s mierou.

Viac o téme: AlkoholVínoZdraviePrevenciaTuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9