Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Veľký MÝTUS o používaní MOBILU pred spaním: Je to INAK, tento čas NEPKREKROČTE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Roky nás varovali, že pozeranie do televízorov, telefónov, tabletov či iných digitálnych zariadení pred spaním môže poškodiť náš spánok. Najnovšia štúdia však tvrdí opak.

 

Ak sa budete do digitálnych zariadení pozerať pred spaním menej ako hodinu, váš spánok to neohrozí, uvádza dailymail.co.uk. Potvrdzuje to najnovšia americká štúdia.

Čítajte tiež: ŠTÍHLEJŠÍ aj po STRAVE s vysokým obsahom TUKU a CHOLESTEROLU? Vďaka tomuto OVOCIU!

Odborníci nechali 58 dospelým pripevniť senzory na hlavu, aby videli, ako dobre spia. Tí, ktorí sa pozerali do obrazoviek len hodinu pred spaním, nemali žiadne problémy. Štúdia však zistila, že ľudia, ktorí prekročili hodinu, v noci celkovo menej spali. Táto štúdia teda naznačuje, že používanie technológie v noci, nie je pre váš pokojný spánok také zlé, ako sa všetci obávali. Odborníci tvrdia, že to platí len vtedy, keď sa budete pozerať jednu hodinu do jedného zariadenia pred tým, ako pôjdete spať. 

Viac ako hodina - horší spánok

Výskumníci z University of Delaware požiadali 58 ľudí, aby si viedli trojdňový denník používania médií, v ktorom budú presne uvádzať, čo pozerali alebo počúvali, ako dlho a kde. Všetci dobrovoľníci spali so spomenutým malým zariadením pripevneným na čele, na meranie elektrickej aktivity v mozgu. To umožnilo vedcom zachytiť údaje o kvalite a dĺžke ich spánku.

Ľudia, ktorí boli v posteli a pozerali do obrazovky hodinu alebo menej pred spaním, vo všeobecnosti zaspali skôr a oddychovali dlhšie. Ľudia, ktorí pred spaním prekročili hodinu pozerania, alebo pri tom robili viac vecí naraz, celkovo menej spali. 

Výskumníci však neposkytli podrobné údaje o tom, o koľko viac alebo menej mali kvalitný spánok na základe ich používania digitálnych zariadení. Priemerný vek účastníkov štúdie, publikovanej v časopise Journal of Sleep Research, bol 26 rokov. Tri štvrtiny tvorili ženy. Pred spaním použilo médiá viac ako 40% účastníkov aspoň jednu z troch nocí, uviedli vedci.

Veľký MÝTUS o používaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bez negatívnych následkov

Vedúca výskumu, profesorka Morgan Ellithorpeová tvrdila, že zistenia sú dôkazom toho, že používanie technológie pred spaním nenaruší spánok.

„Ak sa chystáte pred spaním sledovať televíziu alebo počúvať hudbu, robte tak krátko, sústreďte sa len na to, a je nepravdepodobné, že by ste v tú noc pocítili nejaké negatívne výsledky, čo sa týka spánku,“ povedala.

Vedci však neporovnávali účinok nepoužívania médií s tými, ktorí ich pred spaním používali.

Negatívny vplyv modrého svetla

NHS však radí ľuďom, aby sa hodinu pred spaním vyhýbali používaniu smartfónov, tabletov alebo iných elektronických zariadení, pretože svetlo z obrazoviek môže negatívne ovplyvniť ich spánok.

Je to spôsobené jasným svetlom, ktoré žiari zo zariadení, najmä „modrým“, ktoré potláča produkciu melatonínu v tele, teda hormónu, ktorý vás povzbudzuje k spánku. Pravidelný nekvalitný spánok môže prispieť k zdravotným problémom, ako sú srdcové choroby, obezita a cukrovka, ako aj k celkovému skráteniu priemernej dĺžky života. Šéfovia NHS tvrdia, že dospelí by mali každú noc spať šesť až deväť hodín. Asi tretina Britov a Američanov má problém získať dostatok spánku.

Profesor Pete Etchells, odborník na psychológiu z Bath Spa University, uviedol, že štúdia preukázala komplexnú povahu toho, ako technológia ovplyvňuje spánok nad rámec jednoduchého predpokladu, že je totálne rušivý. 

„Hlavným odkazom je, že vzťah medzi používaním médií ,cez obrazovky, a spánkom, nie je jednoduchý a v skutočnosti sa len začíname zaoberať jeho porozumením,“ povedal. "Táto štúdia je preto dobrým prvým krokom.

Viac o téme: ZdravieSpánok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9