Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Osudná CHYBA v zime, ktorú už nerobte: OMYL, ktorým si môžete PRIVOLAŤ smrteľnú chorobu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina kože je celosvetovo jednou z najbežnejších rakovinových ochorení. Kožný lekár upozorňuje na jednu chybu, ktorej sa treba vyhnúť! V opačnom prípade môže viesť k tomuto stavu aj teraz v zimnom období.

Nemelanómová rakovina opisuje skupinu rakovín, ktoré sa vyvíjajú v horných vrstvách kože. Tento typ je častejší a prevláda v porovnaní s melanómom, ktorý je menej bežný, ale závažnejší, uvádza Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS). Dr Paul Banwell je zakladateľom a bývalým vedúcim Oddelenia pre melanóm a rakovinu kože v East Grinstead. Lekár pre express.co.uk vysvetlil, ako vystavenie slnku vedie k rakovine kože, varovné signály, ktoré treba spozorovať, ako aj chybu, ktorej sa treba počas zimy vyvarovať.

Čítajte tiež: Zbystrite POZORNOSŤ, ak pociťujete takúto BOLESŤ hlavy: Náznak vysokého CHOLESTEROLU!

Aj v zime sa treba chrániť

Keďže teploty klesajú k nule a slniečko sa skrýva, opaľovací krém sa nemusí zdať ako zimná nevyhnutnosť. Omyl! Dr Paul Banwell upozorňuje, že počet ľudí, ktorí nosia ochranný slnečný faktor (SPF) počas zimných mesiacov, je „veľmi nízky“. Tým vystavujú samých seba nebezpečenstvu, keďže aj slnko počas zimy môže viesť k rakovine kože. To, že slnko nie je viditeľné, ešte nič neznamená. Treba myslieť aj na slnečnú konštantu.

Dr Banwell povedal: „Všetci prirovnávajú škodlivosť ultrafialového žiarenia k slnku, ktoré svieti. Treba však brať do úvahy aj slnečnú konštantu, ktorá pozostáva z ultrafialového žiarenia, a to UVA a UVB. Taktiež je známe, že viditeľné svetlo a infračervené svetlo tiež poškodzujú pokožku. Všetky tieto procesy, z ktorých väčšina súvisí s voľnými radikálmi, spôsobujú poškodenie kože a tým aj potenciálnu rakovinu kože."

Osudná CHYBA v zime,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dobrou správou je, že SPF je schopný blokovať tieto zložky solárnej konštanty a minimalizovať riziko rakoviny.

Lekár dodal: „SPF by ste mali nosiť po celý rok a to je niečo, čo odporúčam všetkým svojim pacientom. Nezáleží na tom, či je leto alebo zima, ak si svoju pokožku chránime čo najviac, chránime sa pred rakovinou kože."

Príznaky rakoviny kože

Lekár vysvetlil, že prejavy sa môžu líšiť v závislosti od toho, či ide o nemelanómovú alebo melanómovú rakovinu. Nemelanómové príznaky zahŕňajú červené škvrny na koži, ktoré môžu začať krvácať.

„Červené lézie, ktoré sú prítomné tri mesiace alebo dlhšie, musí skontrolovať váš lekár,“ poznamenal doktor Banwell.

Melanómová rakovina kože je charakterizovaná zmenami v materských znamienkach. Tento typ môže byť život ohrozujúci, pretože sa môže rozšíriť do iných častí tela.

Lekár vysvetlil: „Melanómy sa môžu prejavovať ako materské znamienka, ktoré menia farbu, veľkosť, obrys, môžu dokonca krvácať alebo svrbia."

Dodal tiež, že to nevyhnutne neznamená, že máte rakovinu kože, no príznaky by mali byť skontrolované lekárom.

Ako sa chrániť?

Všeobecné pravidlo pre SPF je čím vyšší, tým lepšie.

Dr Banwell povedal: „Pre najlepšiu ochranu počas zimných mesiacov je skvelý SPF 30. Ale všetko, čo obsahuje SPF, je lepšie ako nič.“

Osudná CHYBA v zime,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak trávite viac času vonku alebo sa potíte a cvičíte počas dňa, treba opäť použiť krém s ochranným faktorom. Nanášanie ochrannej vrstvy krému aj počas zimy je kľúčové, ale môžete ísť na to aj inak!

"Môžete mať fyzickú bariéru, t. j. oblečenie, klobúky, slnečné okuliare, ktoré môžu zastaviť a odfiltrovať časť tohto žiarenia," pokračuje lekár.

Pri ochrane môže zohrávať úlohu aj vaša strava. Pohár červeného vína poskytuje zlúčeniny, ktoré majú silný antioxidačný účinok. Tie môžu prispieť k obrane proti rakovine kože.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRakovina kože
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9