Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zbystrite POZORNOSŤ, ak pociťujete takúto BOLESŤ hlavy: Náznak vysokého CHOLESTEROLU!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vysoký cholesterol je zákerný hlavne v jednej veci. Telo ním môže trpieť, hoci navonok by ste nič nespoznali. A keď sa ozve, človek by nečakal, že práve takýmto spôsobom.

Podivný pocit v hlave, ktorý sprevádza bolesť, môže byť údajne známkou vysokého cholesterolu. Nemal by sa podceňovať, keďže ide o nebezpečný zdravotný problém, ktorý je často spôsobený konzumáciou tučných jedál a nedostatkom pohybu. 

Čítajte tiež: POPRASKANÉ päty nemusia byť len estetický problém: MENEJ známe SIGNÁLY tela, že je CHORÉ!

Varovný signál

Je dôležité poznamenať, že vysoký cholesterol podľa Národnej zdravotnej služby vo Veľkej Británii (NHS) nespôsobuje symptómy, no zdravotnícke orgány Medicover Hospitals varujú, že predsa len existuje jeden spoločný varovný signál.

British Heart Foundation (BHF) uviedla: "Zvyčajne neexistujú žiadne typické príznaky, že máte vysoký cholesterol, a preto je dôležité nechať si ho skontrolovať. Ide o skrytý rizikový faktor, čo znamená, že sa to deje bez toho, aby sme o tom vedeli."

Zrátané a podčiarknuté, skutočne môžu existovať skoré indikátory. Na druhej strane, jedine váš lekár vám môže potvrdiť, či trpíte zdravotným problémom. 

NHS dodáva: "Vysoký cholesterol nespôsobuje príznaky. To, či ho máte, zistíte len z krvného testu."

Medicover Hospitals medzitým uviedla, že nezvyčajný pocit nepríjemnej bolesti v zadnej časti hlavy môže byť varovným signálom.

Zbystrite POZORNOSŤ, ak pociťujete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Zablokovanie krvných ciev v oblasti hlavy spôsobuje bolesť hlavy v zadnej časti hlavy. K tomu dochádza, keď sa krvné cievy upchajú cholesterolovým plakom. Ak sa tento problém nedostane pod kontrolu, krvné cievy môžu prasknúť a spôsobiť mŕtvicu."

Niektoré zrealizované štúdie však zistili, že bolesti aj v iných oblastiach tela môžu naznačovať vysoký cholesterol, ako napr. bolesť v dolnej časti chrbta.  

Faktory, ktoré ho spôsobujú

Keďže je vysoký cholesterol obvykle spôsobený životným štýlom, stačí len zmeniť stravovanie, pridať viac pohybu a zbaviť sa fajčenia a pitiu alkoholu. V niektorých prípadoch je však za týmto zdravotným stavom faktor, ktorý človek neovplyvní.

Faktory, ktoré nemožno ovplyvniť:

  • starnutie
  • pohlavie
  • etnický pôvod
  • Familiárna hypercholesterolémia (FH) - forma vysokého cholesterolu, s ktorým sa už narodíte
  • ochorenie obličiek alebo pečene
  • nedostatočná činnosť štítnej žľazy
Viac o téme: ZdraviePrevenciaBolesť hlavyVysoký cholesterol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9