Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

NECHTY na nohách ako UKAZOVATEĽ zdravia: 5 vecí, na ktoré vás môžu VAROVAŤ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ruky patria medzi časti tela, ktoré dokážu veľa napovedať o vašom zdraví. Netreba však zanedbávať ani chodidlá, ktorými môže telo kričať SOS. Zamerajte svoj pohľad hlavne na nechty! Odhalíte tak svoju diagnózu.

Hoci problémy s nechtami sú zvyčajne normálne a nie je za tým vážna diagnóza, existujú prípady, kedy sa už treba obrátiť na svojho praktického lekára. Ako zdôrazňuje Národná zdravotná služba (NHS), nechty sa u väčšiny ľudí s pribúdajúcim vekom stávajú krehkejšie. Dokonca také tehotenstvo môže zmeniť ich mäkkosť alebo tvrdosť. Taktiež je bežné, ak nechty zmenia farbu po zranení.

Čítajte tiež: Zvyšujú riziko šírenia METASTÁZ? Šokujúci vplyv ARAŠIDOV na telo tesne po ich KONZUMÁCII

Podiatrička Dina Gohilová vysvetlila pre thesun.co.uk, ako farba vašich nechtov môže odhaliť rôzne zdravotné stavy a problémy!

1. Anémia

Odborníčka upozorňuje, že bledé nechty môžu byť znakom anémie. Na druhej strane, zvyčajne môže ísť len o znak starnutia. Taktiež sú znakom anémie, ak majú čiernu farbu.

Neošetrené nechty s hubovitými plesňami môžu niekedy spôsobiť ich čiernu farbu kvôli nahromadeniu húb. Nechty na nohách sú obzvlášť citlivé na plesňové infekcie, pretože sa im darí vo vlhkom a teplom prostredí. Ak si teda všimnete, že máte biele alebo žlté nechty, dajte si ich skontrolovať podiatrom skôr, ako sčernejú," radí podiatrička.

Taktiež dodala, že najčastejšou príčinou čiernych nechtov je melanóm. Melanóm je spôsobený kožnými bunkami, ktoré sa začnú abnormálne vyvíjať, a predpokladá sa, že vystavenie ultrafialovému (UV) svetlu zo slnka spôsobuje väčšinu melanómov. Existujú tiež dôkazy, ktoré naznačujú, že niektoré sú spôsobené expozíciou v soláriu.

Porozprávajte sa so svojim praktickým lekárom, ak sa vám pod nechtovým lôžkom začnú objavovať hnedé alebo čierne škvrny.

2. Cukrovka

Ľudia, ktorí majú cukrovku 1. typu, si musia dávať pozor na nohy a mali by ich nechať skontrolovať v rámci každoročnej návštevy u lekára. Podľa NHS cukrovka môže znížiť prekrvenie nôh a spôsobiť stratu pocitu známu ako periférna neuropatia. To môže znamenať, že sa zranenia nôh nehoja dobre a nemusíte si všimnúť, či vás noha bolí alebo je len poranená.

NECHTY na nohách ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžu vaše nohy odhaliť cukrovku. Bledé nechty, čierne nechty a dokonca aj žlté nechty môžu byť znakom toho, že máte túto chorobu. Pozor však na žltú farbu, tá môže byť spôsobená tiež lekom na nechty alebo jedlom, ktoré ste si práve dali.

3. Nedostatok kyslíka

Modrasté nechty zase môžu upozorniť na to, že sa do krvného obehu nedostáva dostatok kyslíka.

"Nedostatok kyslíka v červených krvinkách spôsobuje, že koža pod nechtami a inými časťami tela vrátane chodidiel, pier a slizníc vyzerá modro/purpurovo. Je za tým niekoľko príčin vrátane vystavenia chladu, abnormálne vysokých hladín hemoglobínu, základného zdravotného problému, ako je astma alebo CHOCHP, alebo neschopnosti vášho tela dodať do oblasti dostatok kyslíka," vysvetľuje odborníčka.

4. Hubová infekcia

Žlté, čierne a biele škvrny na nechtoch na nohách môžu byť taktiež príznakmi hubových infekcií. Biele škvrny na nechtoch sú spojené s nedostatkom zinku alebo plesňovou infekciou, zatiaľ čo neošetrené plesňové nechty môžu niekedy spôsobiť čierne nechty na nohách kvôli nahromadeniu húb, ako už bolo spomenuté.

Biele škvrny na nechtách zvyčajne nebývajú dôvodom obáv, no iné je to v prípade, ak celý povrch nechtupokrýva biela farba.

5. Ochorenie srdca

Vaše zdravie nechtov na nohách môže niekedy odhaliť i závažnejšie stavy, ako sú srdcové choroby. Ak nimi trpíte, môžete mať čierne nechty.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9