Pohár mlieka denne zabráni chorobám srdca! Nová štúdia zistila, že pravidelní konzumenti tohto mliečneho nápoja majú vďaka tomu znížené riziko koronárnych chorôb alebo cievnych mozgových príhod až o 14%.
Prišla na to globálna štúdia, podľa ktorej naše srdce vo veľkom profituje z mlieka. Aby toho nebolo málo, konzumenti mliečneho nápoja majú tiež nižšiu hladinu cholesterolu, ktorá môže blokovať tepny a viesť k infarktu alebo mŕtvici.
Čítajte tiež: Záhada krvných ZRAZENÍN po VAKCÍNACH rozlúštená? Vedci už vedia, čo je za tým a ako tomu ZABRÁNIŤ
Nižšie riziko srdcových chorôb
Vedci študovali zdravotné informácie dvoch miliónov Britov a Američanov a zistili, že ľudia s genetickou mutáciou, ktorá im umožňuje konzumovať veľké množstvo mlieka, boli menej náchylní na kardiovaskulárne ochorenia. Nové odhalenie prichádza s pribúdajúcimi dôkazmi, ktoré ukazujú, že mliečne výrobky môžu byť skutočne prospešné pre ľudské zdravie. Predchádzajúce štúdie pritom hovoria o opaku, podľa nich sú mliečne výrobky zlé, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.
Profesor Vimal Karani, hlavný autor a odborník na výživu na univerzite v Readingu, uviedol: „Zistili sme, že medzi účastníkmi s genetickými variáciami, ktoré sme spájali s vyšším príjmom mlieka, boli ľudia s vyšším BMI, telesným tukom, ale čo je dôležité, mali nižšiu hladinu dobrého a zlého cholesterolu. Odhalili sme tiež, že osoby s genetickou variáciou mali významne nižšie riziko srdcových chorôb. To všetko naznačuje, že zníženie príjmu mlieka nemusí byť potrebné na prevenciu kardiovaskulárnych chorôb.“
Medzinárodnému tímu sa nepodarilo nájsť súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou mlieka a zvýšenou hladinou cholesterolu.
Keď tím vedcov zhromaždil údaje zo štúdie UK Biobank z roku 1958 a štúdie Health and Retirement z USA, zistil, že tí, ktorí vypili viac mlieka, mali nižšiu hladinu tukov v krvi. Autori však zistili, že pravidelní konzumenti majú všeobecne vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) v porovnaní s konzumentmi iných druhov mlieka.
Nezvyšuje cukrovku
Vedci z rôznych univerzít sa pozreli na variáciu génu pre laktázu spojenú s trávením mliečnych cukrov, ktorá je známa ako laktóza. Tých, ktorí nesú variant, možno identifikovať ako konzumentov väčšieho množstva mlieka. Aj keď obezita, cukrovka a ďalšie stavy, ktoré ovplyvňujú metabolizmus, majú tiež vzťah k nadmernej konzumácii mliečnych výrobkov, profesor Karani uviedol, že neexistujú dôkazy o tom, že vyšší príjem mlieka zvyšuje šance na cukrovku.
O mlieku je už dlho známe, že pomáha budovať zdravie kostí a dodáva telu podporu vitamínov a bielkovín. Najnovšie poznatky boli zverejnené v medzinárodnom vestníku obezity.