Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

BOLÍ vás hlava? 5 kľúčových ZNAKOV, ktoré upozorňujú na NÁDOR v mozgu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovinové bunky hromadiace sa v mozgu vytvárajú nádor. Bolesť hlavy ich môže prezradiť, no dôležité je rozlíšiť, či sa skutočne skrýva za tým vážny stav. Ako to spoznať? 

Bolesti hlavy sú jednými z najbežnejších a najčastejších zdravotných problémov, s ktorými sa stretneme. Čo ak je za tým niečo vážnejšie? V prvom rade je dôležité neprepadať panike a zistiť, či sú bolesti sprevádzané piatimi kľúčovými faktormi.  

Čítajte tiež: KÁVA s OPAČNÝM účinkom, o ktorom mnohí nevedia: Dôvod, PREČO by ste si ju mali dať pred SPANÍM!

Príznaky nádoru

Prvým varovným signálom rakoviny mozgu je, ak je bolesť hlavy sprevádzaná pocitom nevoľnosti, ako sa píše na express.co.uk. Ak tento pocit nevoľnosti spolu s bolesťou hlavy zažívate prvýkrát v živote a je to pre vás niečo úplne nové, taktiež by ste mali zbystriť pozornosť. Prerástla bolesť až do takej miery, že sa prebúdzate počas noci? Aj v tomto prípade je dobré sa o tom porozprávať so svojím lekárom. O príznak mozgového nádoru môže ísť tiež vtedy, ak popri bolestiach hlavy vidíte blikajúce svetlá. Príznaky mozgového nádoru sa môžu postupne zhoršovať v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov.

Cancer Research UK uviedla sumár príznakov, kedy je už zle:

  • Máte pocit, akoby ste boli chorí a trpíte nevoľnosťou
  • S takými bolesťami ste sa v živote nestretli, máte ich prvýkrát
  • Bolesti sú také silné, že vás v noci zobudia
  • Máte problémy s očami, vidíte blikajúce svetlá
  • Bolesti sa postupne zhoršujú v priebehu týždňov alebo mesiacov

BOLÍ vás hlava? 5
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie prejavy

Rakovina mozgu môže viesť k bolestiam hlavy kvôli intrakraniálnemu tlaku, ktorý sa vytvára pri zväčšovaní nádoru. K tomu dochádza z dôvodu, lebo lebka je z kostí, čo znamená, že mozog má vyhradené pevné miesto.  

Zvýšený intrakraniálny tlak môže tiež viesť k problémom s videním. Váš zrak bude slabší, čo môže viesť k nárazom do predmetov či iných ľudí. Medzi ďalšie problémy so zrakom patrí „tunelové videnie“, plávajúce tvary alebo rozmazaný zrak.

Záleží však od toho, kde presne v mozgu rastie nádor. Podľa toho sa objavia rôzne príznaky. Napríklad nádor rastúci v čelovom laloku môže spôsobiť ťažkosti s chôdzou, problémy s rečou a slabosť na jednej strane tela. Medzi ďalšie symptómy môžu patriť zmeny osobnosti a strata čuchu. Ak je temporálny lalok ovplyvnený nádorom, môže to viesť k krátkodobej strate pamäti a počutiu hlasov v hlave. Nádor rastúci na temennom laloku v mozgu zase môže viesť k problémom s čítaním a písaním a strate citu v jednej časti tela.

Komu hrozí? 

Najvyššia pravdepodobnosť vzniku mozgového nádoru je u ľudí medzi 85 až 89 rokom. Dve percentá mozgových nádorov sú spojené s nadváhou. Nadbytočné tukové bunky v tele sú aktívne a môžu signalizovať iným bunkám, aby sa delili častejšie, čo je predpoklad vzniku rakoviny. Signály uvoľňované tukovými bunkami môžu ovplyvňovať rastové hormóny, zápaly a pohlavné hormóny. Obezita však súvisí nielen s rakovinou mozgu, ale aj s rakovinou maternice, vaječníkov, štítnej žľazy a čreva.

Viac o téme: ZdravieMozogRakovinaNádorBolesti hlavy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9