Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nevinný ZVYK môže zabiť vašu snahu o POČATIE dieťaťa: Likvidátor SPERMIÍ v hlavnej úlohe!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci uľahčujú a spríjemňujú život, ich vplyv na zdravie až tak prínosný nie je. Mobilné telefóny totiž môžu znížiť kvalitu spermií a spôsobiť tak mužskú neplodnosť. Stačí málo. Nosiť mobil v prednom vrecku na nohaviciach!

Prečo ho nemať v nohaviciach? 

Ak ho nepoužívate, zvyčajne putuje do predného vrecka nohavíc. Ide o pohodlné riešenie, no za krutú cenu! Niektoré výskumy naznačujú, že uskladnenie telefónu blízko mužského rozkroku nemusí byť najbezpečnejším miestom, ako sa píše na medicaldaily.com. Mobilné telefóny vysielajú vysokofrekvenčné vlny (RF), o ktorých je známe, že majú nepriaznivé účinky na živé tkanivo. RF vlny boli spojené s poruchami spánku, bolesťami hlavy, zvýšeným krvným tlakom, poškodením DNA a ťažkosťami so sústredením.

Čítajte tiež: Chutný spôsob, ako PORAZIŤ vysoký krvný tlak: Vášmu SRDCU sa uľaví vďaka tejto strave!

Až donedávna sa väčšina výskumov zameriavala na vplyv vysokofrekvenčných vĺn na mozog, pretože mobilné telefóny držíme zvyčajne pri hlave. Dobrou správou zatiaľ je, že údaje z Národného onkologického ústavu a iných zdravotníckych agentúr vedecky nepreukázali, že používanie mobilných telefónov spôsobuje rakovinu.

Za posledné desaťročie sa však vedecký výskum posunul ďalej a hodnotil vplyv vysokofrekvenčných vĺn na spermie. Značné množstvo literatúry varuje, že mobilné telefóny by pravdepodobne nemali byť pod hranicou vášho pásu!

Negatívny vplyv na spermie

Hoci niektoré štúdie sú staršie a opatrné vo vyslovení ortieľu, že vysokofrekvenčné vlny mobilných telefónov poškodzujú spermie, zdá sa, že predsa len niekoľko štúdií uskutočnených renomovanými odborníkmi za posledných 10 rokov to pripúšťa.

Napríklad štúdia z roku 2018 našla dôkaz, že „vystavenie vysokofrekvenčnému elektromagnetickému žiareniu negatívne ovplyvňuje kvalitu spermií“, zatiaľ čo iná štúdia dospela k záveru, že „dlhé vystavenie“ elektromagnetickým vlnám z mobilných telefónov bolo spojené s poklesom počtu dospelých spermií.

Aby toho nebolo málo, vedci z roku 2014 z University of Exeter vo Veľkej Británii preskúmali zistenia 10 štúdií, ktoré zahŕňali 1 492 vzoriek spermií. Autori síce uznali, že ich hodnotenie malo obmedzenia, ale zistilo sa, že celkový výsledok „výrazne naznačuje“, že uloženie mobilného telefónu do predného vrecka „negatívne ovplyvňuje kvalitu spermií“. Vedci poznamenali, že muži s problémami „hraničnej neplodnosti“ budú postihnutí pravdepodobne viac. Ten istý rok Central European Journal of Urology dospel k záveru, že existuje „korelácia“ medzi žiarením mobilných telefónov a zníženou pohyblivosťou spermií.

Nevinný ZVYK môže zabiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Niekoľko ďalších štúdií naznačuje, že mobilné telefóny vo vreckách od nohavíc sa spájajú s:

  • Znížením kvality spermií
  • Nízkou pohyblivosťou a životaschopnosťou spermií
  • Zníženým počtom spermií
  • Nižším obsahom akrozínu (enzým potrebný na väzbu na vajíčka a penetráciu) a pod.

Jednoducho povedané, spermie odobraté mužom v týchto štúdiách pripomínali zuačiatočníkov, ktorí nevedia poriadne plávať než olympijských plavcov. Bolo teda oveľa menšia pravdepodobnosť, že splnia svoju prácu. 

Čo ešte škodí? 

Rádiofrekvenčné vlny však nemusia byť jedinou hrozbou, ktorú váš mobil predstavuje pre spermie. Zlé je aj teplo a vlhkosť. Zvýšenie teploty v oblasti miešku môže znížiť produkciu spermií. Životaschopnosť a pohyblivosť spermií je ohrozená všetkým, čo zvyšuje teplotu - práca s notebookom na kolenách, tesná spodná bielizeň alebo oblečenie, celodenné sedenie za stolom a dokonca aj teplo, ktoré mobilný telefón vytvára v prednom vrecku.

Ako tomu zabrániť?

Málokto vie, že existuje niekoľko spoločností, ktoré vyrábajú ochranné odevy blokujúce bezdrôtové žiarenie elektromagnetického poľa (EMF). Je v nich bavlnená tkanina pretkaná striebornými niťami. Striebro je kov bežne používaný na ochranu pred elektromagnetickým žiarením. Údajne existuje aj rádiofrekvenčné puzdro na rádiové žiarenie.

Iným riešením je mať mobilný telefón radšej v nejakej taške, alebo vo vrecku na košeli či bunde. 

Zaujímavosťou je, že prvý mobilný telefón bol predstavený verejnosti v roku 1973. Počet spermií za posledných niekoľko desaťročí klesá, ako sa uvádza na scientificamerican.com. Že by to malo skutočne súvis? 

Viac o téme: Mobilný telefónZdravieSpermiePlodnosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9