Chutný spôsob, ako PORAZIŤ vysoký krvný tlak: Vášmu SRDCU sa uľaví vďaka tejto strave!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-05 13:00:00

Strava významne ovplyvňuje naše zdravie. Konzumácia jedál s vysokým obsahom vlákniny a nízkym obsahom tukov a cukrov pomáha znižovať riziko viacerých chorôb. Okrem iných aj hypertenzie, teda vysokého krvného tlaku.

Podľa novej štúdie University of Reading ľuďom s vysokým tlakom môžu pomôcť pri jeho úprave flavonoidy, chemická zlúčenina nachádzajúca sa v jablkách, bobuľovinách, kakau a čaji. Najjednoduchšou cestou je pridať ich do stravy alebo zvýšiť ich množstvo, píše reading.ac.uk. Odborníci však odporúčajú, aby ste sa o tom poradili s lekárom.

Čítajte tiež: Neuveriteľné, čo robí bežné ovocie s NEURÓNMI v tele: Zabráni prepuknutiu desivej CHOROBY

Čím vyšší tlak, tým výraznejšie účinky

V štúdii, ktorá sledovala vplyv potravín na krvný tlak, bolo zapojených viac ako 25 000 ľudí z Norfolku vo Veľkej Británii. Na objektívne meranie prítomnosti flavonoidov v strave použili vedci biomarkery namiesto toho, aby sa spoliehali na informácie od účastníkov štúdie. (Biomarkery sú znaky, od pulzu až po chemikálie v moči alebo krvi, ktoré poukazujú na zdravotný stav človeka.)

Vedecký tím zistil, že tí, ktorí konzumovali viac potravín bohatých na flavonoidy, mali nižší krvný tlak. Spojenie medzi potravinami bohatými na flavanoidy a nižším krvným tlakom bolo podobné tomu, ktoré sa pozorovalo u ľudí preferujúcich stredomorskú stravu s nízkym obsahom červeného mäsa, cukru a nasýtených tukov a naopak, s vysokým obsahom rýb, orechov, ovocia a zeleniny.

Účinok flavonoidov bol výraznejší u ľudí s vyšším krvným tlakom. To naznačuje, že konzumácia väčšieho množstva flavonoidov, ktoré sú obsiahnuté najmä v ovocí, môže znížiť celkové riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Zmena stravy

Pred zmenou stravovania sa vždy poraďte s lekárom. Prírastok alebo úbytok niektorého druhu jedla môže ovplyvniť vaše celkové zdravie. Jednou z obáv pri zavádzaní flavonoidov do stravy je skutočnosť, že ovocie ako hlavný zdroj tejto zlúčeniny, obsahuje veľa cukru. Výskumy však ukazujú, že konzumácia ovocia nespôsobuje výrazné problémy s množstvom cukru v krvi. Podľa výskumu ani 20 porcií ovocia alebo 200 g fruktózy denne nemalo za následok nepriaznivé účinky, dokonca ani u ľudí s cukrovkou 2. typu. Problém môže nastať až po miešaní ovocia s inými potravinami.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny strava hypertenzia vysoký krvný tlak

2020-11-05 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia