Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

SPÁNOK ako problém: Kedy môže relax signalizovať zdravotný PROBLÉM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak ste si všimli, že na oddych potrebujete viac ako 9 hodín spánku, môže byť za tým zdravotný problém. Zvlášť, ak niekedy zaspíte na nepredvídateľných miestach a v nečakaných situáciách.

Dospelý človek by mal v ideálnom prípade spať 7 až 9 hodín denne. Ak vám to nestačí, nie je to pravdepodobne v poriadku. Vo väčšine prípadov časté zaspávanie prehliadame, lebo väčšina z nás si myslí, že sme jednoducho unavení z práce alebo zo starostí. Ak však tomu nevenujeme pozornosť, môže to viesť k ignorovaniu skutočného problému. Čo všetko môže byť za potrebou dlhého spánku, po ktorom aj tak neprichádza vytúžená energia podľa healthline.com?

Čítajte tiež: Letné HRIECHY, ktoré sa vám môžu vypomstiť: Tieto JEDLÁ nepatria v teplom počasí na tanier

Možno trpíte hypersomniou

Opak nespavosti, hypersomnia, je stav opisujúci dlhý spánok počas noci alebo dňa. Ľudia trpiaci týmto problémom sú ospalí počas celého dňa. Nebezpečné je to preto, lebo spánok vás môže prepadnúť počas šoférovnia alebo v práci, keď riešite dôležitú úlohu. Hypersomnia sa prejavuje tak, že aj keď spíte dlhšie, než je odporúčané, stále sa cítite unavení a vyčerpaní.

Môžete trpieť depresiami

Zatiaľ čo u niektorých dospelých sa depresia prejavuje nespavosťou, existuje určité percento ľudí, ktorí pre tento stav trpia spavosťou. Ak si neuvedomujete, že vás prepadli depresie, môže byť neobvyklá spavosť jedným zo znamení, ktoré by ste nemali ignorovať a svoje kroky nasmerujte k lekárovi. 

Príčinou môžu byť problémy so srdcom

Jedným z príznakov, že by ste mohli trpieť ochorením srdca, môže byť zaspávanie. Nielen večer či v noci, ale aj počas dňa. Aj keď sa cítite unaveno a vyčerpane, nemusí to byť preto, že ste veľa pracovali. Odborníci upozorňujú, že nie je ľahké rozlíšiť, či problém so spánkom trvajúcim 9 a viac hodín počas 24-hodinového denného cyklu môže súvisieť so srdcovými problémami, preto by ste nemali odkladať vyšetrenie u lekára.

SPÁNOK ako problém: Kedy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spánok ovplyvňuje aj štítna žľaza

Existujú dva typy problémov so štítnou žľazou, ktoré vplývajú na spánok. Zatiaľ čo jeden spôsobuje nespavosť, druhý spôsobuje zaspávanie alebo pocit únavy po celý deň. Ide o hypotyreózu, ktorá súvisí so spánkom trvajúcim viac ako 10 hodín a spôsobuje dennú únavu. Ak netrpíte žiadnymi inými zdravotnými problémami, ale potrebujete spať dlhšie ako je odporúčané, mali by ste si dať skontrolovať štítnu žľazu.

Dlhý spánok vás prepadá v určitom období

Toto je porucha známa aj ako sezónna afektívna porucha (SAD). Rôzne ročné obdobia majú rôzny vplyv na tých, ktorí sa s týmto zdravotným problémom stretávajú. Neobvyklá spavosť sa objavuje najčastejšie začiatkom zimy a je známa ako zimná depresia.

Spávate menej ako 6 hodín za noc

Áno, aj nedostatočné množstvo spánku môže spôsobiť vážne problémy so spavosťou. Nedostatok spánku vás prinúti spať viac ako obvykle. Spánok by mal byť pokojný, uvoľňujúci a ničím nerušený. To po dlhšom období jeho nedostatku nie je také jednoduché dosiahnuť a spánkový cyklus sa môže narušiť na dlhý čas. 

Spánok môže byť narušený obštrukčnou spánkovou apnoe

K obštrukčnej spánkovej apnoe dochádza, keď príde k zablokovaniu dýchacích ciest. Tie sa uzavrú na niekoľko sekúnd a to sa môže zopakovať aj stokrát za noc. Z tohto dôvodu sa spánok viackrát naruší a na to, aby sme sa zobudili oddýchnutí, potrebujeme viac hodín spánku. Ak si nemôžeme dovoliť pospať v noci, prichádza denná ospalosť. Človek je vtedy schopný zaspať kdekoľvek a kedykoľvek.

Viac o téme: Relax OddychZdravieSpánok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9