Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

S výkonom stúpa aj zdravotné riziko: Diabolský účinok doplnku pre športovcov

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Užívanie niektorých výživových doplnkov pre športovcov môže byť rizikové. Medzi produktmi sa totiž objavujú aj také, ktoré obsahujú zakázanú látku. Jej konzumácia nemusí ostať bez zdravotných následkov.

Z reportáže TV Markíza vyplýva, že aj na Slovensku možno kúpiť doplnky s obsahom látky 1,3-DMAA, ktorú majú v nemilosti najmä psychiatri. Neraz sa stretávajú s pacientmi, u ktorých látka 1,3-dimethylamylamine znovuobnovila závislosť na psychoaktívnych látkach. DMAA totiž dodáva pocit sily, sebavedomia a energie. Avšak, môže byť aj spúšťačom duševného ochorenia.

Čítajte viac: Rastlina s mimoriadnym účinkom na organizmus: Poznáte „sibírsky ženšen“?

Športovci po tejto látke väčšinou siahajú cielene ako po „predtréningovej pumpe“ za účelom dosiahnutia lepšej výkonnosti. Jej užívanie aj predaj sú však zakázané.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Konzumenti riskujú infarkt aj porážku

Podľa americkej Správy potravín a liečiv (FDA) je DMAA derivátom amfetamínu, ktorý bol v minulosti súčasťou produktov na podporu chudnutia a zvýšenia výkonnosti. Vyšlo však na povrch, že stimulant môže byť príčinou neurologických, psychických a kardiovaskulárnych problémov.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Látka sa môže v produktoch ukrývať pod viacerými názvami: 1,3-DMAA, 1,3-Dimethylamylamín, 1,3-Dimethylpentylamín, 2-amino-4-metylhexán, 2-hexánamín, 4-metyl- (9C1), 4-metyl-2-hexanamín, 4-metyl-2-hexylamín, dimethylamylamín, geranamín, methylhexanamín, methylhexanenamín.

Ako na svojej stránke uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), „1,3-DMAA je stimulant, ktorý môže spôsobiť akútne dočasné zvýšenie krvného tlaku, čo môže viesť k dýchavičnosti, napätiu na hrudi a riziku srdcového infarktu alebo cerebrálneho krvácania.“

 

 

 

 

Viac o téme: DMAAStimulantŠportový výživový doplnok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9