Rastlina s mimoriadnym účinkom na organizmus: Poznáte „sibírsky ženšen“?

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-13 06:00:00

Na Slovensku pozná všehojovec štetinatý len málokto. Vo východných krajinách je však veľmi populárny. Ľudia ho poznajú pod prezývkou „sibírsky ženšen“ alebo „čertov koreň“. Je známym stimulantom imunity a jeho účinky na telo oceňujú aj športovci. Viac sa dozviete z príspevku docenta Ivana Šalamona, ekológa a biológa z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove.

 

Všehojovec štetinatý (Eleutherococcus senticosus Rupr. et Maxim) patrí medzi známe sibírske liečivé rastliny. Divo rastie v pomerne rozsiahlej oblasti východnej Ázie, kde ho miestni obyvatelia volajú „čertovým koreňom“ alebo „sibírskym ženšenom“. Na severe rastie po stredný tok Amuru, na východe až k ostrovu Sachalin a po Japonsko, na juhu ku Kórei a Číne. Zvyčajne ho nájdeme v polesí cédrovo-široko listnatých lesov, jedľových, smrekovo-borovicových a široko listnatých lesov na nížinách. Často sa rozrastá aj na rúbaniskách.

Čítajte viac: Majoránka, obľúbené korenie babičiek: Liek, ktorý podľa legiend prinášal aj lásku

Rastie v tvare kra a dorastá do výšky 1,5 až 3 metra. Mladé výhonky (do 3 rokov) sú husto pokryté tenkými, veľmi ostrými ihlovitými ostňami, smerujúcimi šikmo nadol. Konáre majú svetložltú kôru, neskôr dolná časť drevnatie. Listy sú zložené, dlhostopkaté, päťpočetné, na líci tmavozelené. Kvety sú zrastené do guľovitých okolíkov, sú jednopohlavné alebo obojpohlavné, pričom obojpohlavné a tyčinkovité majú svetlofialové lupienky a piestikovité sú žltkasté. Vyznačujú sa výraznou svojráznou vôňou. Plodom je čierna kôstkovica. Dužina je najprv šťavnatá, potom sypká až suchá.

Koreňová sústava je uložená plytko pod povrchom so schopnosťou obnovy. Tento proces sa opakuje za vzniku nových krov. Ich celé skupiny často pôsobia ako potomstvo jednej rastliny. Všehojovec si vyžaduje vlhké, mierne kyslé pôdy. Najvhodnejšie sú severné svahy, pričom neznáša zatienenie. Rozmnožuje sa semenami, alebo vegetatívne, prostredníctvom odkopov.

Hlavnými obsahovými látkami sú glykozidy – eleuterozidy a polysacharidy. Chemickou analýzou bola zistená prítomnosť glukózy, sacharózy, škrobu, voskov, živíc, pektínových látok, ďalej skupiny látok neglykozidickej povahy a farebných látok. Alkaloidy a iné toxické zložky absentujú, preto sa farmaceutické preparáty považujú za netoxické. Relatívne vysoký je v nich obsah minerálnych látok, predovšetkým draslíka, fosforu a vápnika.

Náhrada ázijského ženšenu

Všehojovec štetinatý historicky nepatrí medzi staré liečivé rastliny. Jeho mimoriadne schopnosti boli objavené až v 50-tych rokoch minulého storočia v bývalom Sovietskom zväze. Príčinou bolo hľadanie zodpovedajúcej náhrady za ťažko pestovaný všehoj ázijský, známi ako ženšen.

Na liečebné účely sa zbiera koreň, ktorý má najvyšší obsah účinných látok. Z neho sa pripravuje 33% liehový extrakt. Do klinickej praxe bol zavedený v roku 1962, ako profylaktický prostriedok pri infekčných chorobách respiračného systém a na obnovu fyzických síl. Dôkazom bola rozsiahla škála štúdií s profesionálnymi pracovníkmi vystavenými nepriaznivým vplyvom fyzikálneho alebo psychického charakteru. Výsledky ukázali na zníženie výskytu ochorení dýchacích ciest u 13-tisíc robotníkov pri výrobných linkách automobilov Volga v Gorkovskej automobilovej továrni v Nižnom Novgorode a jedného tisíca baníkov v Noriloskom baníckom závode. Používanie extraktu všehojovca štetinatého u ľudí potvrdilo zvýšené množstvo protilátok v krvi na ochranu organizmu.  

Užívali ho olympionici aj kozmonauti

Sovietske Ministerstvo športu odporúčalo použiť preparáty tejto rastliny všetkým atlétom vrátane olympijského družstva. Je známe, že sa využívali pri tréningoch ruských kozmonautov, ale v ich regenerácii pri návrate z kozmu na Zem. Nakoniec sa preparáty podávali obetiam Černobyľskej nukleárnej katastrofy na liečenie organizmu po ožiarení.

Antistresový štít organizmu

Výťažok neobsahuje toxické látky a neboli doposiaľ pozorované negatívne vedľajšie účinky, ani pri niekoľkonásobnom prekročení odporúčanej dávky.

Suchý extrakt pripravený z koreňov obsahuje eleuterozidy, ktoré biologicky a medicínsky preukázali vzťah v spojitosti s prirodzenými fyziologickými a biochemickými procesmi v organizme k zvýšeniu jeho výkonnosti.

Extrakty majú schopnosť efektívnejšie a ekonomickejšie zužitkovať adrenálne hormóny: adrenalín a kortikosteroidy. V stresovej reakcii je vyvolaná neprirodzená fyzická aktivita a často tiež stavy emočnej lability. Endokrinná žľaza uvoľňuje množstvo hormónov, ktoré vyvolávajú poplachové odozvy, ktoré spočívajú vo zvýšení srdcovej činnosti, a tým krvného tlaku. Táto odozva je pre organizmu vyčerpávajúcou a vysiľujúcou fázou. Prípravky z rastliny majú schopnosť zabrániť týmto negatívnym javom a umožňujú zlepšenie celkovej fyziologickej odolnosti organizmu voči stresu.

Zlepšuje imunitu aj výkonnosť

Extrakty posilňujú imunitný systém. Výskumu ukázali, že prípravky zvyšujú počet aktívnych lymfocytov so špecifickým vplyvom na počet T-lymfocytov. Účinok liečivých látok má vplyv na zvýšenie obranyschopnosti organizmu pri rôznych infekciách a chorobných stavoch.

Významné je ich použitie na liečbu rôznych psychických porúch, neurasténie (choroba podmienená stresom), pri neurózach, cukrovke a niektorých formách rakoviny.

Sú vhodné aj ako liek pri rekonvalescencii, po infekčných chorobách a ochoreniach po ožiarení, po operačných zákrokoch a pri tuberkulóze. Zlepšujú kondíciu, sexuálnu výkonnosť a povzbudzujú funkcie pohlavných žliaz.

Vo všeobecnosti môžeme všehojovec štetinatý charakterizovať ako adaptogén, ktorý obsahuje látky pôsobiace na udržanie normálnych pomerov v organizme vrátane posilnenia vlastného imunitného systému.

Bolo dokázané, že prípravky zo všehojovca štetinatého:

  • posilňujú imunitný systém,
  • zvyšujú silu organizmu a dodávajú mu energiu,
  • prispievajú k regenerácii organizmu po námahe,
  • zvyšujú výkon svalovej sústavy,
  • umožňujú lepšiu výmenu kyslíka a jeho dokonalejšiu využiteľnosť pri nižšej hladine kyseliny laktánovej,
  • zvyšujú účinnosť hemoglobínu,
  • pôsobia proti stresu a nemajú žiadne nežiaduce a toxické účinky na organizmus.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
Ivan Šalamon všehojovec štetinatý sibírsky ženšen

2019-04-13 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/doc. RNDr. Ivan ŠALAMON, CSc.

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia