Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Postavte sa na váhu: Výsledok okamžite upozorní na zvýšené riziko zápalovej choroby!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Psoriáza je autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejavuje tvorbou šupinatých fľakov na pokožke. K jeho príčinám patrí dedičnosť v kombinácii s rizikovými faktormi. Okrem stresu, infekčného ochorenia a nezdravého životného štýlu k nim podľa odborníkov patrí aj hmotnosť.

Skontrolujte si svoj BMI index! Ak máte nadváhu, alebo dokonca obezitu, k civilizačným ochorenia, ktoré vám vo zvýšenej miere hrozia, môžete prirátať aj psoriázu. Tvrdia to vedci na základe viacerých výskumov, uvádza portál Medicalnewstoday.com.

Čítajte viac: Zlyhanie imunity, ktoré si odnesie koža: Seboroická dermatitída pripomína psoriázu

Odborníci si už dávnejšie všimli, že spolu s epidémiou obezity pribúda aj počet pacientov so psoriázou. Nazdávajú sa preto, že medzi týmito diagnózami existuje vzťah, pretože nadváha či obezita môžu zvyšovať zápalové prejavy kože.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Zmestíte sa do „normy“?

Z novej štúdie publikovanej v magazíne PLOS Medicine vyplýva, že čím vyšší BMI index človek má, tým väčšia je uňho pravdepodobnosť výskytu psoriázy. Výskumníci zistili, každé jedno celé číslo prírastku na stupnici BMI predstavuje 9-percentné zvýšenie rizika vzniku chronickej zápalovej choroby.

Hoci vedci tušia, že existuje príčinný vzťah medzi ochorením a nadhmotnosťou, netušia, aký je biologický mechanizmus tejto korelácie. Predpokladajú, že dôvodom je tukové tkanivo, ktoré produkuje zápalové signálne molekuly a hormóny, ktoré by mohli iniciovať rozvoj ochorenia.

Viac o téme: ObezitaPsoriázaNadváhaBMI
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9