Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vážny vplyv bežných liekov na črevá a pečeň: Spúšťajú zmeny v tele, ktoré vedú k zápalu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na prvý pohľad úplne obyčajné lieky proti bolesti, no s desivým účinkom na ľudské telo! Podľa nového výskumu voľnopredajné lieky proti bolesti, ako je aspirín a ibuprofen môžu spôsobiť, že potenciálne smrteľná superbaktéria C.difficile sa stane agresívnejšou!

Iba pätina myší liečených nesteroidným protizápalovým liekom (NSAID) indometacín prežila infekciu, ktorej bola vystavená. Na rozdiel od toho 80 percent hlodavcov, ktoré nedostali lieky proti bolesti, prežili, ako zistili vedci! Indometacín tiež spôsobil, že hlodavce mali vážnejšie poškodenie tkaniva vo svojich črevách a väčšiu poruchu črevných baktérií!

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak si nevymeníte starú zubnú kefku? S týmto nikto nepočítal!

Nesteroidné protizápalové lieky inhibujú enzým cyklooxygenázu, ktorý potom narušuje produkciu prostaglandínov. Tieto hormóny sa uvoľňujú v miestach úrazu na podporu liečby a sú rozhodujúce pre udržanie zdravia čriev. Výskum bol realizovaný na univerzite Vanderbilt a vedený odborníkom na mikrobiológiu a infekčné ochorenia profesorom Davidom Aronoffom.

O akú baktériu ide? 

C.difficle je najčastejšou infekciou, ktorou sa možno nakaziť v USA a "naliehavou hrozbou pre verejné zdravie na celom svete", ako píšu autori v časopise mBio. Bakteriálna infekcia zabije každý rok takmer 30 000 ľudí v USA. U tých, ktorí prežijú, sa infekcia môže znovu objaviť.

Ide o nebezpečnú baktériu, ktorá vytvára spóry. Klostrídia sa dostane do tela cez ústa. Často sa ňou nakazia pacienti v nemocniciach po liečbe antibiotikami. Infekcia baktériou C.difficle môže mať rôzne stupne závažnosti. Môže spôsobiť hnačky, zápal hrubého čreva, ale aj toxický megacolon, čo je život ohrozujúca komplikácia, ktorá postihuje hrubé črevo. Vtedy je črevo roztiahnuté a nedokáže posúvať plyny. Hrozí prasknutie čreva! 

Baktéria Clostridium difficile. (Foto: Gettyimages.com)
Zobraziť galériu (2)
Baktéria Clostridium difficile. (Foto: Gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Protizápalové nesteroidné lieky sú najčastejšie predpisovanými liekmi, každý rok sa predá v lekárňach na svete milióny liekov. Zvyčajne nemávajú závažné vedľajšie účinky. Avšak, tieto lieky boli už predtým spojené so zvýšeným rizikom výskytu C. difficile a závažnejšou infekciou.

Naruší črevnú bariéru

Výskumníci liečili hlodavce indometacínom dva dni. Potom im bolo podávané antibiotikum cefoperazón ako preventívne ošetrenie ešte pred tým, ako boli infikované baktériou C.difficile. Táto krátka expozícia indometacínu dramaticky zvýšila mieru úmrtnosti zvierat z 20 na 80 percent!

Myši vystavené pôsobeniu indometacínu tiež zaznamenali vážnejšie poškodenie tkaniva, ktoré spája tenké a hrubé črevo, než u neošetrených hlodavcov. Hlodavce ošetrené indometacínom tiež mali v pečeni väčšie množstvo črevných baktérií, čo naznačuje, že NSAID narušil ich črevné bariéry a spôsobil vznik baktérií, ktoré opustili črevo a vstúpili do iných častí tela. Porušenie črevnej bariéry môže tiež viesť k uvoľneniu zápalových molekúl, čo vedie k hnačke a zvracaniu.

Vedci sa domnievajú, že ich štúdia poukazuje na dôležitosť toho, aby sa nesteroidné protizápalové lieky užívali opatrne, keďže existuje zvýšené riziko nákazy baktériou C.difficile.

"Tieto nové výsledky by v konečnom dôsledku mohli viesť k tomu, ako liečime ľudí s C.diff. Práve teraz je príliš skoro na to, aby naše výsledky usmerňovali klinickú starostlivosť, ale mali by byť podnetom pre budúce štúdie," povedal profesor Aronoff.

Viac o téme: LiekyBaktéria
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9