Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vysokí ľudia by sa mali mať na pozore: Ak meriate toľkoto centimetrov, ste v ohrození!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Najnovšia štúdia prichádza so šokujúcim zistením. Podľa nej sú vysokí ľudia vystavení väčšiemu riziku vzniku zákernej choroby! Nebezpečenstvo stúpa približne o 10 percent za každých 10 cm navyše, ako je priemerná výška. Viac sú ohrozené ženy - vyššia miera rizika vzniku rakoviny je u nich väčšia, stúpa až o 12 percent v porovnaní s mužmi, u ktorých je to 9 percent.


Ako je to možné?

Môže za to väčšie množstvo buniek v ľudskom tele, ktorá sa nachádza u vysokých ľudí. Výskum naznačuje, že v tom má "prsty" hormón, ktorý stimuluje rast - tzv. IGF-1. Má vplyv na vyvolanie rakoviny tým, že urýchľuje proces, pri ktorom sa bunky delia pri raste a zvyšuje pravdepodobnosť, že sa stanú nádormi.

Čítajte tiež: Záchrana pre organizmus menom ľanové semienka: Toto nastane, keď ich zjete!

Výskumníci z Kalifornskej univerzity Riverside vypočítali priemernú výšku u mužov, ktorá je 175 cm a priemernú výšku 162 cm u žien. Posúdili riziko 23 typov rakoviny. U žien bol najväčší nárast rizika rakoviny štítnej žľazy, kože, lymfómu, hrubého čreva, vaječníkov, prsníkov a maternice. U drsnejšieho pohlavia je väčšie riziko rakoviny štítnej žľazy, kože, lymfóm, hrubého čreva, obličiek, žlčových ciest a centrálneho nervového systému. Váška, ktorá je nad priemerom však nezvyšuje riziko rakoviny pažeráka, žalúdka, ústnej dutiny u žien, zatiaľ čo u mužov nezvyšuje riziko rakoviny žalúdka. Štúdia bola publikovaná v časopise Royal Society, s názvom Proceedings B.

Profesor Leonard Nunney z výskumného tímu zdôraznil: "Je možné, že hladina IGF-1 u dospelých má priamy vplyv na riziko rakoviny kvôli zvýšenej miery bunkového delenia. Toto spojenie môže byť zodpovedné za nízke hodnoty rakoviny pozorované u jedincov s deficitom receptora rastového hormónu."

Ženy, ktorí trpia Laronovým syndrómom sú v priemere 118 cm vysoké a čo sa týka mužov, je to 124 cm. Ide o patologický stav, pri ktorom telo nie je schopné vnímať a používať rastový hormón. Aj u nich riziko rakoviny, no je o 50 percent nižšie ako u osoby s priemernou výškou.

Epileptický záchvat môže byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Riziko je však malé

Kalifornskí výskumníci, ktorí analyzovali veľké súbory údajov z Kórey, Nórska, Švédska a Rakúska, uviedli, že niektoré druhy rakoviny neboli ovplyvnené výškou - najmä rakovina pľúc. Riziko rakoviny pľúc je zvýšené predovšetkým fajčením. Autori však zdôraznili, že zistenia neznamenajú, že ženy sú viac vystavené riziku rakoviny všeobecne - v priemere muži čelia riziku až o 55 percent väčšiemu ako ženy.

Georgina Hill, zdravotnícky pracovník Cancer Research UK, dodal o zisteniach: "Viaceré štúdie v priebehu rokov ukázali, že vyšší ľudia majú pravdepodobne mierne vyššie riziko rakoviny. Táto štúdia naznačuje, že je to preto, že u vyšších ľudí sú produkuje viac buniek, takže existuje väčší potenciál, že sa jedna z nich pokazí a stane sa rakovinovou. Ale zvýšené riziko je malé a existuje veľa spôsobov, čo môžete urobiť, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny, ako vyhýbanie sa cigaretám a udržiavanie celkového zdravia."

Viac o téme: VýškaZdravieRakovinaBunky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9